Krig og skrekk i mørket

Norske filmer skal lokke publikum til kinosalene. I høst venter finans, skrekk og enda en runde med Norge under annen verdenskrig. I tillegg blir det flere godbiter for barn.

Kåre Conradi, Fridtjov Såheim, Lene Nystrøm og Götz Otto spiller hovedrollene i den kommende norske filmen om annen verdenskrig: Svik.
  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen

Alle som har kjørt seg bort på Finnskogen kan ha fått følelsen av å være med i en skrekkfilm. Slik begynner da også Snarveien , en film om et kjærestepar (Sondre Krogtoft Larsen og Marte G.Christensen) som har fått med seg litt mer enn kvoten tillater over grensen. De bestemmer seg for å kjøre smuglerruten gjennom den mørke skauen, og snart spiller paret hovedrollene i en film som kan streames på nettet. På tide å slette Facebook-kontoen? Première 31.juli.

Etter dette tar norsk film sommerferie frem til forfatter og regissør Sara Johnsens Upperdog har première 28.august. Johnsens novellefilm Vinterkyss var Norges Oscar-kandidat, i 2005, så det er knyttet forventninger til denne filmen. Vi møter halvsøsknene Axel (Hermann Sabado) og Yanne (Bang Chau) som blir adoptert til Norge, han til materiell velstand på Oslo vest, hun til en gjennomsnittsfamilie på Oslos østkant. Når Yannes venninne Marie skal prøve å forene søskenparet, får det alvorlige følger. Akkurat som i Johnsens bok, White Man , handler det også her om klasseforskjeller og frykt for det fremmede.

Neste film har première 25.september, og er et ungdomsdrama signert Trigger -regissør Gunnar Vikene. Vegas handler om tre hjemløse venner som lever i de mørkere skyggene av samfunnet. Sammen legger de ut på en reise, som klisjéaktig forklart går gjennom «tro, hat og kjærlighet».

Heldigvis har ikke Stavanger-bølgen tørket inn. Regissør Arild Østin Ommundsen leverer Rottenetter , en film fra den mektige oljebyen på Vestlandet. Den sier muligens et og annet om grådigheten som har ført til den finansielle verdenssituasjonen. Det inntrykket fikk vi alle fall, etter å ha lest intervjuet med regissøren i Dagens Næringsliv, som åpner med et sitat fra børsreptilen Gordon Gekko fra Wall Street.

«En norsk jente vi har kontakt med», kalte Lars von Trier henne da vi møtte regissøren i Cannes. Han snakket om Margreth Olin som spillefilmdebuterer denne høsten med Engelen . Maria Bonnevie har hovedrollen som den rusavhengige Lea, og håpet er at filmen skal skape debatt rundt rus og oppvekst. Filmen har première 2.oktober.

Mens bulletiner om Max Manus seiersferd rundt om i verden ruller inn, er det tid for nok et oppgjør med krigen. Ifølge siste utgave av Costume, hadde Aqua— Lene (Lene Nystrøm) fått en overdose av den danske landsbygda da hun takket ja til å spille nattklubbsangerinnen Eva Karlsen i Svik . Vi er like spente på ny runde norsk thriller bestående av tyske SS-offiserer og Fritjov Såheim, som vi er på om Nystrøm kan spille. Svik har première 9.oktober.

Ett år etter Ann Cath.Vestlys død, har historien om Norges mest kjente pinne, Knerten, première. Regissør Åsleik Engmark er nok rimelig fornøyd siden innspillingen av Knerten gifter seg allerede er på trappene. Knerten har première 16.oktober.

Bestevennen er Christian Los spillefilmdebut, og handler om tre venner som koser seg i snøen, men plutselig en dag forsvinner en av dem. 30.oktober kommer den på kinoene.

Vi er for øvrig ikke ferdig med de blåkledde horder, det finnes vel småsøsken der ute som kan arve de blå luene. Med Julenatt i Blåfjell fortsetter TV-suksessen på kino fra 13.november.

Narkotikaen som flyter rundt i Oslos gater, har også nådd barnefilmene. Asfaltenglene handler også om tre, standhaftige jenter som tar på seg å løse et narkomysterium, og renvaske en av jentenes storebror.

Reiseskildringene vil ingen enda ta, Yohan – Barnevandreren har première 11.desember. Regissør Grete Salomonsen tar her for seg de store barnevandringene på Sørlandet slutten av 1800-tallet. Med skuespillernavn som Morten Abel, Aylar Lie, Alejandro Fuentes og Alexander Rybak går tankene i retning av et Skal vi danse-nachspiel, mer enn en barnefilm. Vi forventer intet mindre enn et ekte fairytale.

Regissør Martin Lund (t.v.) med Knerten som skal gifte seg.