Kultur

Wikipedia kuppet av menn

Folkets verdensomspennende, levende leksikon, Wikipedia, blir i all hovedsak skrevet av menn. Gjør det noe?

Menn dominerer på verdens største leksikon. Illustrasjonsfoto

 • Cathrine Hellesøy

– Før i tiden trodde ungene på alt foreldrene sa. I dag dobbeltsjekker de på Wikipedia, sier Jarle Vines, leder for Wikimedia Norge. I så fall er det menn ungene lytter til i dag. På verdensbasis er kun ni prosent av bidragsyterne på Wikipedia kvinner.

På verdensbasis finnes det 20 millioner Wikipedia-artikler, 320 000 av dem er norske. Artiklene skrives og oppdateres av brukerne selv. I Norge står det litt bedre til på kvinnefronten enn i verden forøvrig: Mellom 10 og 15 prosent av bidragsyterne er kvinner.

– Kvinner tror de må kunne så mye mer for å kunne bidra. De stiller enormt høye krav til seg selv, det er en kvinneting, og det er helt unødvendig, sier Jarle Vines, leder for Wikimedia Norge.

– En wikipedianer kan ikke alt om emnet i utgangspunktet, men sørger for å lese seg opp. Det er cluet. Men kvinner tror de må kunne alt før de kan delta.

– Det virker som historien gjentar seg, og at det ikke er kvinner som skriver den?

– Det er helt riktig. Historien gjentar seg: Menn dominerer.

Vines sukker.

– Du høres skuffet ut?

– Ja, jeg syns det er forferdelig tragisk. Ut ifra min lange erfaring i arbeidslivet så vet vi at kvinner generelt føler de må være langt bedre kvalifisert enn menn før de kaster seg ut i ting, men jeg er overrasket over at tallene er så voldsomt lave.

– Speiler dette samfunnet utenfor?

– Ja, det gjør nok det. Det er trist.

Velger kultur

Matematikk, fysikk og historie har alltid vært mannsdominerte fag – en trend som opprettholdes i det sprell levende folkeleksikonet.

– Ja, det er ille. Jeg har ikke nøyaktige tall på enkeltfag, men det er enda dårligere kvinnedeltagelse på disse områdene enn ellers. Og det er sannelig "gale nok" som det er, sier Vines.

– Hvilke områder bidrar kvinner med artikler?

– På kulturfeltet, sier Vines, som ikke tror kvinner henger etter fordi de mangler datakunnskaper.

– Nei, det tror jeg ikke er noe problem i dag.

– Hva må gjøres?

– VI må få en holdningsendring hos damer. Wikipedia er blitt en for seriøs og alvorlig aktør til å kunne overses. Vi er det tredje største av de norskspråklige nettstedene og da må vi ha mer stoff fra damer. Det er alltid en kamp om sannheten på Wikipedia, objektiviteten er aldri fast, men strekkes i den ene eller andre retningen. Wikipedia inneholder også veldig mye politikk og da er det viktige elementer som i dag i all hovedsak beskrives av menn. Det er innlysende at det blir skjevt. Menn vektlegger ikke de samme tingene som kvinner og da blir Wikipedia mannens leksikon til slutt.

Menn som talspersoner

Les også

Store norske leksikon døde ikke likevel

The Wikimedia Foundation sentralt påpekte selv problemet da de offentliggjorde tall fra 2011, og har et uttalt mål om å øke kvinners deltagelse innen 2015. En rapport skrevet av Sarah Stierch, prosjektansatt i Wikimedia Foundation, er basert på intervjuer med 329 kvinner i USA som er aktive på på Wikipedia. De har blant annet følgende råd for å få opp kvinneandelen:* 39 prosent mener at kvinnelige talspersoner ville vært motiverende. Wikipedia bruker i stor grad menn som talspersoner i dag.

 • Det ville hjelpe hvis Wikipedia inngikk samarbeid med typiske kvinneorgansiasjoner. Ambassadører i slike miljøer vil øke deltagelsen.
 • 29 prosent mener en synlig redaktør vil gjøre det mer attraktivt å delta.

– Kollektiv dugnad!

Elisabeth Eide, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, mener kvinners fravær på Wikipedia er såpass interessant at det bør undersøkes nærmere.

– Dette er interessant for alle kvinner som bryr seg om offentligheten: Journalister, akademikere og feminister. Vi trenger en kollektiv dugnad! At kvinneandelen på et så omfattende prosjekt som Wikipedia er så lav forteller oss noe, men vi vet ikke hva det forteller. Dette er et felt som ganske sikkert er underforsket i Norge og som kunne vært en fin doktorgrad for flere fagfelt, sier Eide.

– Sier dette noe om hvor langt likestillingen egentlig har kommet?

– Nei, det er å dra det litt langt. Dette forteller oss noe om en spesiell sektor hvor definisjonsmakt utøves, hvor kvinner står svakt, sier Eide, som tror mange samfunnsengasjerte kvinner har problemer med å finne tid til å prioritere Wikipedia­-skriving.

– I tillegg tror jeg mange kvinner ikke er klar over hvor stor definisjonsmakt Wikipedia har fått.

 1. Les også

  Store norske fullt av nytt liv

 2. Les også

  Wikipedia ber om støtte, men departementet sier nei

 3. Les også

  Proffene inntar Wikipedia

Relevante artikler

 1. KULTUR

  I flere land kriges det om sannheten gjennom Wikipedia. Også i Norge.

 2. KOMMENTAR

  Man blir kanskje ikke klok eller lykkelig av det. Men leksikon er blitt et bolverk mot barbari.

 3. KULTUR

  Kvinneandelen øker i norsk film: – 40/60 er et bullshit-mål. 50/50 er det eneste riktige.

 4. KULTUR

  To av tre norske spillefilmer i fjor hadde kun menn i hovedrollene

 5. KULTUR

  Musikktopp etter trakasserings-opprop: – Sånn at du nesten mister pusten

 6. SPORT

  Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn