Her er krimforfatternes egen påskelektyre

Det er påskekrim på alle TV-kanaler, og tradisjonen tro tar mange nordmenn med seg mørkets gjerninger til fjells, når det atter livner og lysner i lunder. Men slik er det ikke for alle skrivende som vanligvis mesker seg i komplotter og drap.

Det er ingen tvil om at dette er en særnorsk vane som stammer fra påsken 1923, mener forfatteren Gunnar Staalesen. Da ga Gyldendal-direktør Harald Grieg ut boken "Bergenstoget plyndret i natt", forfattet av broren Nordahl Grieg og Nils Lie. En kjempesuksess på fjellet den påsken. Ellers er det jo noe med at man har bedre tid enn ellers, og krim regnes av de fleste som underholdende fritidslitteratur.Selv sluker jeg både krim og annen litteratur året rundt, sier Staalesen. Men akkurat i år satser jeg på Knut Nærums "Døde menn går på ski". Det lyser jo norsk fjellpåske-spenning av den tittelen. Skulle jeg anbefale en bok som for meg står over alt annet innen denne genren, må det bli "Så lik en engel", av den canadiske forfatteren Margaret Millar. Dette er den perfekte kombinasjonen av hardkokt krim og klassisk mysterium. Hva jeg selv arbeider med for tiden? Blant annet en ny krim om Varg Veum, beregnet ferdig neste år. Karin Fossum er blant dem som nesten aldri leser krim i påsken. — I oppveksten leste jeg nesten ikke annet, så jeg har vel fått min kvote. Nå ligger imidlertid Robert Wilsons bok "Et lite drap i Lisboa" foran meg, så den vil jeg lese. Ellers er jeg fullstendig oppfylt av Merete Morken Andersens "Hav av tid" nå. Og er det en bok som for meg står over alt annet, må det bli Dag Solstads "Genanse og Verdighet". Karin Fossum er for øvrig helt i innspurten med en ny roman, ingen krim denne gangen. Kjell Ola Dahl er også blant dem som gjerne velger bort krim, når han selv skal lese. Men i år blir det krim så det holder. - Jeg fant en skatt av gamle krimbøker i en potetkjeller, noen musespiste. Tenke seg til en bok av selveste Anton Tsjekhov. Jeg visste ikke engang at han hadde skrevet krim. Og det er mange Riverton-bøker fra 1950-årene, så jeg har mye å glede meg til. Skal jeg nevne krimboken over all krim for meg, må det bli Raymond Chandlers"Det lange farvel" fra 1953. En relativ nykommer i denne forsamlingen, Tom Kristensen er av dem som sverger til grøss i påskedagene. Boken han gleder seg aller mest til i år er Robert Wilsons "Den blinde mann i Sevilla". Selv er han i full gang med å skrive en ny thriller fra finansmiljøet.

— Jeg anbefaler gjerne den beste boken jeg har lest til andre, sier han. Det dreier seg om Tom Wolfs "Forfengelighetens fyrverkeri " Samme forfatters roman "En helstøpt mann" er heller ikke å forakte. - For meg er gode krimbøker alltid en viktig del av ferien. Litt mindre blir det nok denne påsken, for jeg skal til Sørlandet for å pusse opp min nyinnkjøpte hytte, forteller Unni Lindell. Boken jeg skal ha med meg er skrevet av svenske Lars Bill Lundholm, og har tittelen "Östermalmmorden". Jeg gleder meg. Om jeg skal anbefale boken over alle bøker videre, må det bli "Hendelser ved vann" av min yndlingsforfatter Kerstin Ekman. Den boken er fabelaktig. Selv skriver jeg på en ny thriller, men den kommer ikke ut før neste høst. Gert Nygårdshaug har nettopp kommet tilbake fra et syv ukers opphold i Mexico, der han har studert maya-kulturen. Et enormt verk om temaet står for tur som påskelektyre. - Min neste krim blir hentet fra denne kulturen, sier han. En krim jeg absolutt anbefaler folk å ta med seg i påskesekken er Fredrik Skagens nyeste bok "Fri som Fuglen". Og glem ikke verdien av bøkene til Stephen King som lektyre, om man skal på en lang og kjedelig flyreise. Uhyre nifst, og tiden går fantastisk fort. - Jeg har tenkt å lese Agatha Christies "Ti små negerbarn" igjen, sier Kim Småge. Jeg synes hun er undervurdert av dagens lesehester. Dessuten skal jeg ta for meg en annen god klassiker, som jeg bl.a. husker fra Radioteatret i oppveksten. Nemlig "Historien om Gottlob" av Torolf Elster. En bok jeg ikke skal lese denne påsken, men som jeg på det varmeste vil anbefale andre lesere, er Charles Dickens' underfundige og deilige bok "Vår felles venn". Om jeg selv skriver for tiden? Ja, her er jeg i full gang med en ny bok om politikvinnen Anne-kin Halvorsen. Håper å bli ferdig til høsten.