Kultur

Festivalsommerens topper

Kommende uke åpner festivalsommeren for alvor, med både Bergenfest og Norwegian Wood i Oslo. De neste tre månedene er det duket for musikkfest, hver dag, hver uke, Norge rundt. Her er 15 høydepunkter verdt å få med seg.

Outkasts Big Boi og Andre 3000 er gjenforent, og kommer til Øyafestivalen i Oslo i august.
  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Denne saken er publisert i Aftenpostens digitale pinseavis. Last ned Eavisenher og Aftenposten+ her.

1. Arcade Fire

Norwegian Wood i Oslo, torsdag 12. juni.

Dette canadiske storbandet er blant rockens aller ypperste nå, etter fjorårets doble suksessalbum Reflektor . Det albumets energiske og dansbare omgang med rockemusikken bør kunne slå ut perfekt også live, under denne eksklusive norgeskonserten som åpner årets Norwegian Wood i Frognerparken.

Win Butler og hans Arcade Fire kommer til Norwegian Wood i neste uke.

2. Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Bergenfest, torsdag 12. juni.

Han blir spurt om det nesten daglig, men Robert Plant nekter å gjenforene sitt gamle band Led Zeppelin. I stedet holder han her en eksklusiv norgeskonsert med bandet Sensational Space Shifters. Sammen spiller de blues, rock, psykedelia – og faktisk ganske så mange Led Zep-låter.

Lana Del Rey gjester Bergenfest neste lørdag.

3. Lana Del Rey

Bergenfest lørdag 14. juni.

Hun buzzer ofte og hardt i den tabloide musikkpressen for tiden, amerikanske Lana Del Rey. 16. juni kommer popstjernens tredje album Ultraviolence , bare dager etter denne eksklusive norgeskonserten i Bergen. Et noe frynsete liverykte kan og bør bli rettet opp i den intime settingen her.

4. Anthrax og Slayer

Tons of Rock, Fredriksten Festning ved Halden, lørdag 21. juni.

Landets nye festival for metal og tungrock durer inn med et bunnsolid program i sitt første år. Disse to legendariske metalbandene får man sett og hørt i mektige festningsomgivelser på samme scene under tredagerfestivalens avslutning sent lørdag kveld.

5. Sofia Gubaidulina

Risør kirke, åpningskonsert for Risør Kammermusikkfest, tirsdag 24. juni.

I Sovjet-tiden var russiske Sofia Gubaidulina svartelistet av myndighetene, i dag er hun en av verdens mest ettertraktede samtidskomponister. I Risør er hun årets festivalkomponist, og i denne åpningskonserten spilles verker av henne, Bach og hennes landsvenn Dmitri Sjostakovitsj.

6. M.I.A.

Hovefestivalen, mandag 30. juni.

Energibunten M.I.A. med røtter i Sri Lanka har nå gitt ut fire album, men er mer enn bare musiker. Hun er rapper, produsent, kunstner, aktivist, regissør, moteskaper, ikon og superstjerne også, og er kjent for å levere noen forrykende konserter. Her avslutter hun første Hove-dag.

Stevie Wonder kommer til Kongsberg første helg i juli.

7. Stevie Wonder

Kongsberg Jazzfestival lørdag 5. juli.

Det kommer en del musikalske legender til festivallandet i sommer, og amerikanske Stevie Wonder er definitivt én av de største og viktigste. Hans pop, soul, jazz og funklåter fra slutten av 1960-tallet og frem til i dag er knallsterke, og har resultert i imponerende 25 Grammy-priser.

8. Bob Dylan

Stavernfestivalen, fredag 11. juli.

Og når man først snakker om legender, kommer man ikke utenom den største av dem alle, His Bobness. I sommer besøker han først Stavern, så Kristiansand på sin Neverending tour, som har pågått siden 1988. Fjorårets besøk i Oslo Spektrum var legendarisk, så formen er intakt.

9. The Desert Rose Band

Norsk Countrytreff i Breim, lørdag 13. juli.

Dette populære countrybandet ble dannet i 1985 av blant annet Chris Hillman, et tidligere medlem av The Byrds, men la ned et knapt tiår senere. Etter comeback i 2008 har den originale gjengen turnert jevnlig, og konserten i Breim skal være bandets eneste i Europa i år.

10. Patti Smith

Månefestivalen i Fredrikstad, lørdag 26. juli.

Nok en legende på besøk. Patti Smith har holdt konserter i Norge flittig de siste årene, men vi tar gjerne imot henne og bandet nok en gang. Røff og kompromissløs rock loves under årets Månefestivalen, som for øvrig kun har kvinnelige artister på programmet.

11. Rosanne Cash

Notodden Bluesfestival, fredag 1. august.

Eldste datter av legenden Johnny, men Rosanne Cash er forlengst etablert som en viktig musiker uansett etternavn. Tidligere i år kom albumet The river & the tread , og anmeldelsene har vært ekstatiske. Hennes miks av roots, folk, country, blues, gospel og rock er sterk.

12. Outkast

Øyafestivalen i Oslo, torsdag 7. august.

Årets desidert største retro-booking på Øya, som er kjent for å han et par slik hvert år. Etter noen års pause fant André 3000 og Big Boi sammen igjen for Coachella i april, og skal nå turnere Europa. Med sine hits, men også med mye tyngre hiphop fra duoens tidligere album.

Robyn og norske Röyksopp til Øyafestivalen spiller til dansefest i Oslo i august.

13. Röyksopp & Robyn

Øyafestivalen i Oslo, fredag 8. august.

For fem år siden gjestet svenske Robyn konserten med Röyksopp på Øya. To tidligere låtsamarbeid er nå utvidet med platen Do it again , som byr på både dans og mollstemt elektronika. Under årets Øya spiller de tredelt konsert, med én runde hver og så et felles sett til slutt. Det lukter fest.

14. Michel Legrand

Den Norske Opera & Ballett, åpningskonsert Oslo Jazz Festival, mandag 11. august.

Den franske legenden Michel Legrand er jazzpianist og komponist, blant annet for over 200 filmer fra starten av 1950-tallet og frem til i dag. Til Oslo og Operaen kommer 82-åringen som en del av en trio, med kontrabass og trommer ved siden av hans eget piano og sang.

DJ, produsent og superstar David Guetta spiller i Ålesund i slutten av august.

15. David Guetta

Jugendfest, Color Line Stadion i Ålesund, fredag 22. august.

Franske Guetta var en av de første DJ-ene som tok steget fra små nattklubber til gigantiske arenaer, og på fotballstadion i Ålesund holder han sin eneste norgeskonsert. Samme dag spiller for øvrig svenske Avicii på Bislett Stadion i Oslo. En real fight mellom to DJ-storheter, med andre ord.