Fri fra «a-ha-støyen»

Snart fire år etter a-has oppløsning, slipper Morten Harket (54) albumet der han endelig har senket skuldrene.

<i>Brother</i> er Morten Harkets sjette soloalbum, snart tyve år etter storsuksessen <i>Wild seed</i> fra 1995.

Det er lett å fremstå klok i ettertid, men det var nok en grunn til at Morten Harkets forrige og ikke helt vellykkede soloalbum fra 2012 het Out of my hands . Utgitt kun et drøyt år etter at a-ha takket for seg var albumet ifølge Harket selv et «konglomerat av andre folks innspill».

I dag slippes oppfølgeren Brother. S kapt uten det Harket selv har kalt for ytre «a-ha-støy», og i stor grad utelukkende sammen med den svenske produsenten Peter Kvint.

— For meg har dette albumet vært en utrolig fin prosess. Alle som driver med låtskriverkunst snakker vel om dette, men man leter alltid etter å virkelig treffe, etter å oppleve å få tilgang på impulser fra noe utenfor seg selv. Man må ha rom til å være stille for å kunne ta dette ordentlig inn, og det har vært tilfelle nå, sier Morten Harket.

LES OGSÅ:

Les også

Tidenes spellemann

Alt annerledes

Motsatsen er styret som alltid var der rundt a-ha, og som også preget forrige soloalbum.

— Jeg representerer «Morten fra a-ha» i alle sammenhenger, i det som var og er et svært system av folk og interesser. Å legge dette ned gjennom et fantastisk siste år ute på turné, så det forrige overgangsalbumet, har gjort sitt til at alt er annerledes nå, sier Morten Harket.

Det betyr ikke at han ikke kjenner på et press fra omverden om å prøve og skape nye popsuksesser av a-ha-størrelse.

— Sånn er det hele tiden, og det er et faktum man bare må forholde seg til. Jeg kunne selvfølgelig ha skarpslipt dette albumet etter alt som er kult og til enhver tid spilles på radio, men det er et bevisst valg å ikke gjøre det. Husk at de som tenker slik, om det er radiokanalene eller et plateselskap, har som oppgave å selge seg selv, ikke dine låter, sier Morten Harket.

Han beskriver likevel Brother som et popalbum, med enkle musikalske grep og et mer organisk tilsnitt.

— Se bare på låten «Brother». For lang og for kjedelig for radio, tenkte man, men så fungerer den likevel. Det er utrolig inspirerende for oss at man kan stole på låten, tro på musikken, uten å måtte gå inn i et «pop-factory».

- Der har du vel vært før?

— Der har jeg ofte blitt invitert, ja, og prøvd etter beste evne å skape noe med innhold som bærer lenger, sier Morten Harket.

LES MER:

Les også

«Endelig har Morten Harket fått ut sitt potensial som soloartist».

I forhold

Sangeren, musikeren og låtskriveren beskriver det tekstlige innholdet på sitt nye album som «absolutt personlig», og sier at alt handler om et liv i forhold.

Forholdet til seg selv, og forholdet mellom mennesker. Mellom kjærester, og mellom bandmedlemmer.

— Det handler om å utforske det spenningsfeltet som alltid oppstår, en spenning som til tider kan være ganske så skremmende. Poenget er at man må finne ut hva som er riktig for seg, hva er det rett å dyrke. Enkelte ganger ender slikt i et brudd, og da må man ta bruddet på alvor. Frykten for å miste ting gjør at man blir klam i grepet, og dette gjør mennesket ufritt. I ethvert forhold må man fortsette jakten på å forstå hva som er det rette, sier Morten Harket.

Han lener seg tilbake i den komfortable sofaen på luksushotellet The Thief, blir stille i noen sekunder, før han fortsetter.

— Dette gjelder i kjærlighet, ja. Men også i et band.

Trigge noe

I vinter opplevde Harket at skiløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen tvitret hans låt «Brother», da hun brått mistet sin bror under OL.

— Det var veldig rett på sak, og at hun kunne bruke den for å navigere i en vanskelig situasjon, er fint, sier han.

— Det er jo selve poenget med å gi ut denne musikken: Dette albumet er høyst relevant for meg, og vil forhåpentligvis også være det og trigge noen for andre. I et mylder av stimulanser, der vi i dag blir forklart hva vi bør gjøre fra milliarder av hold, er mitt fokus alltid på nysgjerrigheten rundt hva og hvem jeg er.

- Blir du noe klokere?

— Ja. Men mest av alt rikere på forståelse, sier Morten Harket.