Macho, macho menn

Blodige slag og tårevåte familiekonflikter. Vikingene seiler inn i ny sesong med dramatikk som holder mål.

De er ikke akkurat som to dråper vann, brødrene som går til krig mot hverandre. Ragnar (Travis Fimmel) og Rollo Lothbrok (Clive Standen) er vikingene som frykter intet.
  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen

Vår vurdering:

4 av 6

Vi er tilbake i vikingtidens Skandinavia, og de steinharde ansiktene til brødrene Ragnar (Travis Fimmel) og Rollo Lothbrok (Clive Standen) er malt med krigsblod. Mot slutten av forrige sesong, vendte brødreparet seg mot hverandre, og i en blodig og ekstremt voldelig åpning av andre sesong får vi se hvem som er den egentlige sjefen.

Passasjen vestover

Det som skiller brødrene er motivasjonen. Som en edel viking som tenker på fellesskapet, vil Ragnar vende blikket mot det som befinner seg i enden av passasjen vestover. Den mørke kjempen Rollo er mer opptatt av å tre ut av den mindre, men desto mer autoritære brorens skygge. Klarer Rollo å omvende ham? Og vil brødrene krige side om side igjen?

Ære og stolthet

Ved Ragnars side står fremdeles hans menn, men også hans trofaste kone Lagertha (Katheryn Winnick). Ved et særdeles godt fortellergrep blir hennes posisjon brått truet da en hendelse fra forrige vikingtokt hjemsøker deres hjemlige idyll. Ragnar må dermed betale en høy pris for sin utenomekteskapelige affære.

Hadde det ikke vært mer tidstro med «gikk du til sengs med henne?»?

Sex og vikinger

I en tid da vi er bortskjemt med storproduksjoner som Game of Thrones , er The Vikings med sitt mye mindre budsjett mer avhengig av godt skuespill og sterke replikker. Manuset var i forrige sesong – til tross for den meget rutinerte Michael Hirst ( Elizabeth , The Tudors ) ved roret – skjemmet av enkelte rare replikker. Jeg stusser også over at Lagertha i denne sesongen kan utbryte «Hadde du sex med henne?» Hadde det ikke vært mer tidstro med «gikk du til sengs med henne?»? Men hva vet jeg om hvordan vikingene snakket.

Antiheltene

Handlingen er siden forrige sesong blitt mer intens, og i de tre første episodene utvikles og plasseres alle karakterene i sine kompliserte relasjoner. Gledelig er det også at Fimmel er blitt en mye bedre skuespiller. I det ene øyeblikket beinhard viking som dreper og holder seg med sadistiske krigere. I neste øyeblikk en gråtende og lengtende far. Det å gjøre Ragnar til feilfri helt hadde vært direkte pinlig, så mye skamfullt som vikingene tross alt gjorde på sine tokt.

Hurra for Harr!

I forrige sesong uttalte Ragnar «What does a man do? He fights and looks after his family.» Det oppsummerer egentlig serien. Rollefiguren Rollo, en æreløs viking utstøtt av sine egne, er interessant. Vil han dø ærefult eller vil han få mulighet til å gjøre bot? Det får vi se da Thorbjørn Harr vender tilbake. Hans rolle har meget velfortjent vokst siden sist. Han kler sinnet, og scenen da han seiler inn fjorden med hevn i blikket er direkte nervepirrende.

Machomenn

Jeg håper The Vikings snart gir skjoldmøyene en litt større plass i handlingen, de må være litt mer enn passivaggressive renkespillere i kulissene. Derfor setter jeg mitt håp til en mer hardtslående Lagertha i andre sesong. De tre første episodene er i alle fall løfterike, spesielt for dem som skal slå i hjel tiden frem til Game of Thrones-premièren i april.