Kultur

Kon-Tiki-regissøren:- Vi vekket halve hotellet

Begge Kon-Tiki-regissørene er i lykkesjokk. Grytidlig torsdag morgen, lokal tid, «vekket vi halve hotellet fordi vi skrek sånn».

  • Sturle Scholz Nærø

Direkte på telefon fra Four Seasons, et av de mest celebre hotellene i Los Angeles: Espen Sandberg, som sammen med barndomskameraten Joachim Rønning har laget den nå Oscar-nominerte filmen.

Årets nominasjoner ble kjent klokken 05.45 California-tid, det vil si 14.45 i Norge. På dette gjespende tidlige tidspunkt hadde regissørduoen vært våken en stund, tilstår Sanberg via en henrykt telefonlinje fra klodens filmhovedstad:

«Overlykkelig!»

— Nominasjonen er en drøm som går i oppfyllelse. Joachim og jeg har laget film sammen siden vi var ti år gamle. Oscar-showene så vi på bestandig, i hele oppveksten. At vi nå er nominerte selv, for beste utenlandske film, gjør meg veldig rørt. Jeg er overlykkelig!

Les også

«Kon-Tiki» er Oscar-nominert

— Noen fysisk reaksjon å spore, så å si midt Hollywood?

— Straks vi fikk nyheten, direkte på TV, løp Joachim og jeg ut i gangen og skrek. Jeg er sikker på at vi vekket halve hotellet. I går kveld, her borte, var ikke Kon-Tiki med i de viktigste spekulasjonene om hvilke filmer som ville bli nominert. I forkant håpet vi ikke på noe som helst.

- Hva betyr Oscar-innstillingen for filmlanseringen i USA?

— Enormt mye, selvfølgelig. Å bli nominert til både Oscar og Golden Globe gir fantastisk markedsføring.

- Hva betyr nominasjonen for dere - og for deg?

— Dette er utrolig stort. Og et privilegium å få oppleve, uansett hvem som får selve statuetten.

Les også

  1. Først champagne, så rett hjem - til sengen

Barndomskamerater: Siden de var ti år gamle, har Espen Sandberg (t.h.) og Joachim Rønning laget film sammen. Bildet er fra Filmfestivalen i Haugesund, der regissør-duoen stilte sammen med ektefellene Kristin Emblem (t.v.) og Anne Sandberg.