Kultur

Forførende maktspill

Game of Thrones fortsetter som storslått og drivende TV-drama. Men våger endelig å bruke mer tid på å bygge opp spenningen.

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder

Vår vurdering:

5 av 6
Sesong 3 av Game of Thrones er spekket med sterke og spennende kvinneroller. Den utspekulerte Margaery Tyrell bruker her sin forførerkraft for å temme den gale og voldelige kong Joffrey Baratheon, som snart skal bli hennes ektemann.
Arya Stark vet kanskje ikke så mye om kjoler og etikette, men hun kan svinge et sverd.
Daenerys Targaryen har på to sesonger vokst fra å være en uskyldig ungpike som ble tvangsgiftet, til å bli en krigersk dragedronning som leder sin egen hær.
Tyrion Lannister (foran) har overlevd så langt på grunn av sitt smarte hode. Nå blir det spennende å se om han klarer seg en sesong til.
Lord Eddard Starks uekte sønn, Jon Snow, er en av dem som anses å være heltene i Game of Thrones.
Diana Rigg er en av de nye ansiktene i sesong 3. Hun spiller Oleanna Tyrell, også kalt tornedronningen, på grunn av sin skarpe tunge.

TV-serie Game of Thrones sesong 3

C More, mandager kl. 20.00

HBO Nordic, første episode tilgjengelig 1. april.

KARAKTER: 5

På slutten av andre sesong var kampen om jerntronen allerede godt i gang. De syv kongerikene i Westeros har alle valgt side, og det mobiliseres nå på alle fronter. Med store og små hærer beveger seg i retning av King's Landing, hvor jerntronen og den regjerende kong Joffrey Baratheon befinner seg.

Der forrige sesong ble avsluttet av storslåtte og bestialske kampscener, er starten på tredje sesong mer preget av "stille før stormen"-stemningen. Men selv om det tilsynelatende er mindre som skjer, ulmer det av svik, intriger og renkespill under overflaten.

Med et godt etablert univers og persongalleri kan serien endelig sikre seg den dramaturgiske verdien det ligger i å bygge opp spenningen sakte, men sikkert.

At det nå tar lenger tid før sengene rister og hodene ruller taler sånn sett bare til seriens fordel.

Sterk norsk kriger

Som trolig den dyreste serieproduksjonen på TV akkurat nå, spares det ikke på noe i scenene i Game of Thrones . Her er det både storslåtte naturlandskap, imponerende kulisser, detaljerte kostymer og et tosifret antall hovedpersoner.

En av seriens store styrker ligger nettopp i det store persongalleriet, og hvordan det lar seg gjøre å fortelle så mange historier på en gang. Akkurat som i forrige sesong, introduseres vi i denne sesongen for flere nye rollefigurer.

Deriblant norske Kristoffer Hivju, som spiller krigeren Tormund Giantsbane, og som allerede i sin første scene etablerer seg som en autoritær rollefigur, med det sedvanlige glimtet i øyet som de beste krigerne her har.

Svart belte i renkespill

Selv om Game of thrones utspiller seg i en tid hvor testosteron og muskelmasse har høy kurs, er serien også spekket med sterke kvinneroller, noe som ellers er en mangelvare i både film og TV-serier.

En av dem vi kommer til å se mye til er Daenerys Targaryen, som på to sesonger har vokst fra å være en uskyldig ungpike som ble tvangsgiftet, til å bli en krigersk dragedronning som leder sin egen hær.

Andre tøffe rollefigurer er den unge Arya Stark, som er langt mer opptatt av våpen enn kjoler, og den ville krigeren Ygritte, som overvinner en av hovedpersonene i serien, John Snow.

Men ikke alle fascinerende rollefigurer bruker tradisjonelle våpen, flere av dem bruker også utspekulert kvinnelist. Som den forføreriske Margaery Tyrell, som er lovet bort til den gale kong Joffrey Baratheon. Og ikke minst kongens mor, dronning Cersei Lannister, som har svart belte i renkespill.

Ingen klar favoritt

Game of thrones baserer seg på kampen mellom det gode og det onde. Men der det i lignende fantasyunivers, som Ringenes Herre , er klart hvem som representerer de ulike sidene, er skillelinjene mellom de gode og de onde mer diffuse her.

Mye av det skyldes at rollefigurene er mer komplekse, og at tingenes tilstand gjør at de aller fleste må utføre bestialske handlinger fra tid til annen.

At det ikke utpeker seg en unison favoritt til tronen gjennom alle sesongene gir muligheter for forandringer underveis, og dermed serien et ekstra lag med spenning. Rollefigurene kjemper altså ikke bare om jerntronen, men like mye om seernes gunst.

Les også

  1. Episk, rått og storslått

  2. NRK dropper HBO

  3. Hivju sammenligner «Game of Thrones» med Karius og Baktus

Les mer om

  1. Anmeldelse