Kultur

Tam legende, kjedelig konsert

Vår vurdering:

3 av 6
Mark Knopfler spiller også i Stavanger, på DNB Arena, torsdag kveld.

Godeste Knopfler klarte først i sine siste tre låter å løfte seg selv til mer enn det høyst middels spennende.

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Ingen er unge som vi en gang var. Eller like fulle av energi og pågående kreativitet, for den saks skyld. Men noen fremstår et hakk mer satt enn andre, og den skotske musikklegenden Mark Knopfler (63) er dessverre en av disse.

Spille, spille, spille

På første dag av årets utendørs Bergenfest ble han møtt av nesten 7000 tydelig klare tilhengere, fortalte uten begeistring at han skulle spille, spille og spille, og gjorde akkurat det.

Spille, sammen med sine syv meget habile musikermenn. Uten særlig tegn til energi, eller spesielt synlig glede over å være tilbake «in this lovely place», som han sa. Det var visst hans fjerde konsert i Bergen på åtte år.

Baktung

Mark Knopfler spiller en musikalsk blanding av keltisk folkemusikk og amerikansk blues, mest kjennetegnet gjennom den mørke, slepne stemmen og det distinkte, særpregete gitarspillet som ble patentert allerede med mannens band Dire Straits på slutten av 70-, starten av 80-tallet.

En musikkmiks som kan fremstå sprell levende, alternativt svært så baktung. Fra scenen i Bergen fikk vi deler av begge, men sistnevnte tok beklageligvis det meste av oppmerksomheten gjennom de knappe to timene.

Siden Mark Knopfler naturligvis er ute på nok en soloturné, er det fint lite Dire Straits-materiale på setlisten. Fire låter ble det. Forståelig, men samtidig noe festdempende for de trofaste fremmøtte. På puber og restauranter i Bergen sentrum før konserten var det ingen som spilte artistens nyeste dobbeltalbum Privateering , for å si det slik.

Et plutselig gnist

Mangelen på litt mer av egen jubelhistorie viste seg også tydelig etter en knapp time, da de åtte på scenen dro i gang «Romeo and Juliet». En fabelaktig ballade fra den gang da, som satt minst like godt nå.

Les også

33 høydepunkt i musikksommeren

Mer hyggelig ble det selvfølgelig i siste tredjedel av kvelden, til tross for et etter hvert småsurt bergensvær. Å høre og se godeste Knopflers gitarspill er en opplevelse i seg selv, mannen er tross alt ranket blant topp 30 gitarister i verden av magasinet Rolling Stone. Noen melodiske godbiter var også samlet mot slutten, som gledelig tunge «Speedway to Nazareth» og den lekre Dire Straits-låten «Telegraph road». Der gnistret det brått vilt av legenden.Denne plutselige overbevisningen, som ble fulgt av en inderlig flott versjon av balladen «Brothers in arms», dempet likevel ikke følelsen av å ha sett og hørt en tam artist gjennomføre en høyst middels konsert. Kjedelig nok.

Les også

  1. - Jeg håper vi i løpet av fem år ser en festival som i større grad speiler bydelen

  2. Karpe Diem klar for å åpne Norwegian Wood

  3. Sjekk disse festivalblinkskuddene

Les mer om

  1. Anmeldelse