Kultur

På 110 år gammel skattejakt

I et land langt, langt borte, gjennom snøstorm og bitende kulde, er fire menn på jakt etter Otto Sverdrups gamle varde.

Tobias Thorleifsson og hunden Napu under ekspedisjonen i mars. Sammen med tre andre (og deres hunder) reiste de 1000 kilometer opp langs Ellesmereøya i arktisk Canada. New Land 2013 Expedition

 • David Bach

Ulvespor i snøen ved de fire eventyrernes telt i arktisk Canada. Polarulven var svært nærgående under ekspedisjonen, og stjal sågar en matpakke fra teltet. New Land 2013 Expedition

New Land-ekspedisjonen: Kyle O'Donoghue, Tobias Thorleifsson, John Huston, Hugh Dale-Harris New Land 2013 Expedition

Tobias Thorleifsson med muskushorn under ekspedisjonen. New Land 2013 Expedition

Hver av de fire polfarerne var utstyrt med pulk og trekkhund. New Land 2013 Expedition

En nysgjerrig polarulv følger med på ekspedisjonens fremgang. New Land 2013 Expedition

Ekspedisjonen passerer et isfjell langs Ellesmereøya i aktisk Canada. New Land 2013 Expedition

Den canadiske inuitthunden Napu var Tobias Thorleifssons følgesvenn gjennom ekspedisjonen. New Land 2013 Expedition

Varden ble reist av Norges store, men undervurderte polarhelt under den andre Fram-ekspedisjonen, som gikk fra 1898 til 1902, og har aldri siden blitt funnet.

Otto Sverdrup og hans mannskap kartla mer enn 150.000 kvadratkilometer med nytt land under sin ekspedisjon, som er den største kartleggingen av polart område uten bruk av fly eller satellitt noensinne.

Men fordi Sverdrup aldri gikk etter polpunktene er han mer eller mindre glemt i skyggen av Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, mener Tobias Thorleifsson.

— Jeg synes han fortjener en posisjon som er mer sentral enn den han har i dag, fordi han gjennomførte en av de største forskningsprosjekter i norsk historie, sier 34-åringen.

1000 kilometers ekspedisjon

Den 28. mars i år la fire menn ut på en 65 dagers ekspedisjon i Sverdrups fotspor, for å finne den gamle eventyrerens varde. Ved hjelp av Sverdrups egne dagbøker har de fire forsøkt å følge polforskerens ferd så nøyaktig som mulig, og de bruker også hans nedtegninger i håp om å kunne lokalisere steinene, som Sverdrup skriver han bygget varde av helt nord på Ellesmereøya, ved Lands Lokk.

Les også

Norsk polarhelt ville<br/> bli hemmelig agent

Tobias Thorleifsson fra Norge, John Huston fra USA, Hugh Dale-Harris fra Canada og Kyle O'Donoghue fra Sør-Afrika gikk med én trekkhund hver over 1000 kilometer langs Ellesmereøya i arktisk Canada. Resultatet er dokumentaren Nytt Land: Otto Sverdrups glemte polarrike , som sendes på TV 2 mandag 30. desember.— Den enorme, fantastiske naturen, dyrelivet, et landskap fullt av historie. Det er aldri kjedelig, hver dag er forskjellig. Varden var utslagsgivende for turen, men vi avslutter filmen med å si at det er opplevelsen av å være i landskapet som er den største gleden, sier Tobias Thorleifsson om motivasjonen for å reise ut.

Løp etter polarulv

På reisen møtte de fire et rikt dyreliv av isbjørn, moskus og polarulv, -rev og -hare. Møtene med dyrelivet er godt dokumentert, og nærgående ulv og bjørn var til tider årsak for bekymring for de fire. Polarulven var den som fant reisefølget mest interessant, og var da også på besøk inne i teltet og hentet ut en matpakke. Thorleifsson løp etter.

Otto Sverdrup regnes blant «De tre store» i norsk polarhistorie, sammen med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Scanpix

— Det virket veldig naturlig der og da. Matpakken lå i en pose som lignet på den hvor minnebrikkene lå, så vi var redd for å ha mistet hele filmen. Jeg har reflektert litt i ettertid, sier eventyreren om vågestykket.Ulven ga aldri fra seg matpakken. Senere syntes en isbjørn imidlertid kanskje at de fire mennene så ut som en matpakke i seg selv. Den var også på besøk, men aldri så nær.

— Det eneste vi var redde for var isbjørnen. Det var bjørnen som holdt oss våkne om natten, sier Thorleifsson om det store dyret.

Store klimaendringer

Mens området på den ene siden er et av de mest avsidesliggende, villeste og mest naturskjønne steder i Arktis, er det også ett av de områdene i verden som er hardest rammet av klimaendringer, noe New Land-ekspedisjonen fikk erfare.

Sverdrup selv planla at den andre Fram-ekspedisjonen skulle ta tre år, men polarskuta satt fastfrosset gjennom hele 1901, noe som gjorde det umulig å komme ut i åpent farvann. Nå kommer våren i mye større omfang, forteller Thorleifsson.

Les også

<span style="font-size:95%">Dramatisk issmelting<br/> hindret ekspedisjon</span>

I filmen dokumenteres dette blant annet med en nervepirrende kryssing av en sprekk i isen, som de canadiske trekkhundene helst ville slippe.— Det var veldig spesielt med tanke på at det høsten 2012 ble satt smelterekord i polarisen, med enorme isfrie områder mot slutten av sesongen, forteller Thorleifsson.

To tredjedeler av polarisen var såkalt førsteårsis, mens mindre og mindre flerårsis blir å finne, forklarer han.

— Den trenden vi ser nå er at den gamle flerårsisen som dominerte polhavet er redusert med 70 prosent. Det er ganske dramatisk, sier ekspedisjonslederen.

Forskerne mener at overgangen kan være komplett allerede innen 2030, og at man da vil se et isfritt Arktis om sommeren. Og her kommer Thorleifssons andre rolle inn: Når han ikke står på ski over ny og gammel polaris, reiser han på turné verden rundt med foredrag om klimaendringene han selv har vært øyenvitne til.

Foredragsturné

Støttet av Miljødepartementet og Klimaløftet skal han nå turnere på universiteter og høyskoler i Norge med dokumentarfilmen, og fortelle med egne bilder hva som foregår i det enn så lenge kalde nord. Også vitensenterne rundt i landet får besøk, og siden går turen til Explorers Club i New York.

Les også

Polfarer på skoleturné

Seniorrådgiver og prosjektleder for Klimaløftet Elisabeth Molander forklarer hvor viktig Thorleifssons arbeid er.— Tobias er et øyenvitne fra turen, og utgjør en fin inngang til å fortelle unge mennesker om klimautviklingen. Han er dessuten ung og en rollemodell, og det gjør at vi gidder å høre på, sier Molander.

Hvorvidt de fire eventyrerne til slutt fant Otto Sverdrups varde skal ikke Aftenposten avsløre.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 2. KULTUR

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 3. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 4. KULTUR

  Blodfattig avslutning

 5. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 6. KULTUR

  Journalisten bak dansevideo-saken slutter i VG