Kultur

Ap-politiker fortalte om voldtekt under #jegharopplevd

Under emneknaggen #jegharopplevd på Twitter fortalte Laia Gustavsen for første gang om voldtekten hun ble utsatt for som 15-åring. Her hjemme i Kongsberg sommeren 2014.
  • Jørgen Svarstad
  • Jeg skammer meg fortsatt, skrev Laila Gustavsen.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Ap-politiker Laila Gustavsen er en av de mange kvinnene som har delt sine historier under #jegharopplevd-knaggen på Twitter.

Kampanjen der kvinner deler historier om seksuell trakassering og overgrep, har gått som en farsott det siste døgnet.

Over 10 000 meldinger er nå delt.

Her er Aftenposten-kronikken som startet det hele

En av dem er er historien til Ap-politikeren. Hun representerte Buskerud på Stortinget i forrige periode, og er nå vararepresentant.

Til Aftenposten forteller hun at hun var på et sted det hadde vært en fest. Resten av forsamlingen var en god del eldre enn henne. Hun hadde lagt seg i en seng.

Mennesker hun stolte på

— Jeg våknet av at jeg ble voldtatt av en veldig godt voksen mann. Jeg var 15 år, han var over 40, forteller hun.

— Dette var mennesker jeg hadde tillit til og som var fra stedet jeg var oppvokst, og så skjedde dette.

I Twitter-meldingen skriver hun at hun fortsatt skammer seg.

— Det var en stor krenkelse og jeg følte meg veldig skamfull. Hva i all verden var det jeg hadde gjort siden dette skjedde. Hva var feil med meg. Jeg tok egentlig på meg skylden. Det tror jeg er veldig vanlig. Du følte at du hadde driti deg ut som var der og stolte på dem, forteller hun.

Hun fortalte det ikke til foreldrene og anmeldte ikke det som hadde skjedd.

— Jeg var jo pr. definisjon et barn: I en voksen kropp, men ikke voksen i hodet.

Ville ikke forteller det til foreldrene

— Det var litt sånn tenåringsopprør. Jeg skulle i hvert fall ikke snakke med foreldrene mine om det.

Men i forbindelse med #jegharopplevd-kampanjen følte hun tiden var inne til å stå frem offentlig med historien.

— Jeg skammet med forferdelig i veldig mange år, men nå har jeg lagt det bak meg. Nå er jeg 41 år og en trygg voksen. Du vet at det sitter andre 15-åringer der ute som har opplevd det samme. Jeg er en ressurssterk person, jeg har overlevd, kommet meg gjennom det og vet at det ikke var min skyld. Det er derfor jeg trykket på den tweet-knappen.

- Sosiale medier på sitt beste

— Det er et moderne kvinnefellesskap som foregår på Twitter nå. Det er et folkeopprør fra kvinner, og fra menn som sier at dette ikke er akseptabelt. Det er en reaksjon på et samfunnsfenomen som ikke er blitt tatt nok på alvor. Jeg tenkte at dette fellesskapet vil jeg være en del av. Det er på tide å slutte å skamme seg, fortsetter hun.

— Hva tenker du om de andre historiene som blir delt ?

— Jeg synes det er sterkt at folk deler som de gjør. Mange har delt veldig personlige ting. Det står det respekt av, det er ikke bare å slenge ut slike ting. Det er også veldig fint at menn engasjerer seg og for eksempel sier at de skal snakke med sønnene sine om dette.

Hun mener kampanjen er verdifull fordi den skaper mye oppmerksomhet om seksuell trakassering og overgrep.

— Dette er sosiale medier på sitt beste. Her sitter det menn og damer på forskjellige nes rund i landet og tenker at de ikke er alene, men føler at de er en del av et fellesskap.

Flere andre kjente personer har delt sine historier eller deltatt i samtalen på Twitter, blant annet Susanne Kaluza (33), blogger og redaktør for Kvinneguiden.

- Ble tilbudt møte med popstjerne for sex

— Vi var bare to venninner på 16 år som dro fra Drammen til storbyen i Oslo for å se på konsert. Jeg hadde aldri opplevd noe slikt før, og vi syntes det var drøyt og ubehagelig. Men vi takket pent nei, sier hun til VG.

Hun synes det er riktig og viktig å sette søkelys på «jegharopplevd»-fortellingene i sosiale medier.

— Det er et veldig bra initiativ. Da jeg begynte å lese alle meldingene, ble jeg sittende og nikke gjenkjennende. Summen av alle disse historiene er sjokkerende, sier hun til avisen.

Les også

  1. «Hey Banggren, jeg skulle så gjerne kjørt deg i toer'n!»

  2. - Nok er nok. Vi finner oss ikke i dette lenger!

  3. Norske kvinner forteller om seksuell trakassering