Kultur

Brageprisen kan glippe for Dag Solstad

Dag Solstad har vært nullet før. Om det skjer med årets roman er trolig ikke klart før etter nyttår.

Dag Solstad får neppe Brageprisen tirsdag. Romanen kan også bli nullet av Kulturrådet fordi den bryter sjanger-reglene, mener Solstad-ekspert.

  • Kaja Korsvold
    Journalist

Tirsdag kveld deles årets Bragepriser ut på et arrangement i Dansens Hus i Oslo. I klassen for skjønnlitteratur er som vanlig fire bøker nominert. Juryen har i år gått til det sjeldne skritt å nominere hele tre diktsamlinger og én roman: Dag Solstads Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896.

Mange kritikere har ment at Solstads gjengivelse fra slektstavler og bygdebøker er tungt fordøyelig og ikke kan karakteriseres som en roman.

Inger Østenstad, førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Oslo med doktorgrad på Dag Solstad, tror også at boken kan komme til å bli nullet av statens innkjøpsordning for skjønnlitteratur.

— Med et annet forfatternavn hadde den ikke blitt utgitt, og den hadde ikke blitt innkjøpt , sier Østenstad.

Solstad er nullet før

Dag Solstad er faktisk blitt avvist av innkjøpsordningen før. Det var i 1990 da Medaljens forside. En roman om Aker , et bestillingsverk Solstad hadde skrevet om bedriften Aker, ble nullet.

— Komiteen kan komme til å avvise også årets bok på sjangermessig grunnlag og eventuelt overlate den til komiteen for sakprosa, som kjøper inn et begrenset antall titler og nok sjelden prioriterer slektsforskning. Boken kan også bli nullet av den skjønnlitterære komiteen fordi den som roman ikke blir vurdert som god nok.

- Tror du Solstad likevel kan få Brageprisen?

Les også

«Plutselig diskuterer vi romanbegrepet i dette landet. Dag Solstad kan smile i skjegget.»

— Når tre diktsamlinger er nominert, ligger det nok i kortene at det er en poesibok som får Brageprisen. Nominasjonen ligner et statement mot den litterære institusjonen som automatisk setter den tradisjonelle romanen først.Brageprisen er forlagenes pris og velges ut av en jury, mens Bokhandlerprisen velges ut av bokhandelmedarbeidere i hele landet. Mens Solstad er eneste roman som er nominert til Brageprisen, kjemper hele ti romaner, blant andre Jon Michelet En sjøens helt og Roy Jacobsens De usynlige om Bokhandlerprisen.

- Tror du det er forlagenes ønske å ha en så smal Bragepris?

— Forlagene er avhengige av både børs og katedral. De kan ikke beklage at en kvalitetsbok får prisen, selv om den er såkalt smal. Men hvis årets Solstadbok får prisen, vil det være omstridt og kanskje ikke være bra for Brageprisen. En pris har ikke bedre anseelse enn sine vinnere, sier Inger Østenstad.

- Dette ligner en kampanje.

Forlagssjef i Oktober forlag som gir ut Dag Solstad, reagerer på at Østenstad uttaler at forfatteren kan bli nullet.

Les også

Solstad: - Kritikerne bør ta seg et universitetskurs

— Dette ligner en kampanje. Det er en roman som forteller om 300 år i norsk historie, om hvordan folk hadde det, fortalt gjennom forfatteren Dag Solstads blikk. - Men han sier jo selv i boken at han ikke vil dikte?

— Han dikter, men han gjør det på en annen måte. Det er en roman som flytter grenser. Det liker ikke Østenstad. Men han er nå nominert da, og det er ganske moro.

- Solstad har vært nullet tidligere, også den gangen kalte han det en roman?

— Det er ikke helt korrekt. Men det er en annen bok og en annen diskusjon.

Aftenposten får opplyst fra Kulturrådet, som administrerer Innkjøpsordningen, at det tidligst vil være klart utpå nyåret om Solstad blir innkjøpt eller ei.

Inger Østenstad forsvarte sin doktorgrad om Dag Solstad i 2009.