Storhøi skadet, Peer lider

Dennis Storhøi gledet seg til å ta over rollen som Peer Gynt på Gålå. Nå må han nøye seg med en plass på tribunen.

Storhøi drar en kneskinne og en legeerklæring opp fra sekken. — Et instabilt kne, forklarer Storhøi. Han skal gjennomføre rollen som Tevje, men å spille Peer Gynt på Gålå er helt umulig. Det var under en forestilling av "Spelemann på taket" at kneet gikk ut av ledd. "Jeg trenger is!" hvisket han til Anders Rogg på scenen. Kneet ble bandasjert og forestillingen gjennomført. Nå har han store smerter og må ta smertestillende for å klare å gjennomføre rollen som planlagt. Straks "Spelemann på taket" er over, legger han seg på operasjonsbordet, først da vil han få helt klarhet i omfanget av skadene. - Jeg har ikke noe valg. Jeg må stole på folk som kan yrket sitt. Alternativet er å spille med stivt kne resten av livet. Publikum fortjener en Peer som er i 100 prosent form. Proble- met på Gålå er utescenen, sier han. - Men det er klart det er psykisk tøft når man har lagt ned så mye arbeid i dette. Peer Gynt er jo en fantastisk utfordring og spesielt på Gålå - i Peer Gynt-land. Peer Gynt er en kameleon. Det finnes ingen grenser for den mannen. Folk har en forestilling om hvem han er, men Peer er uendelig i mine øyne.

Gleder seg ikke.

Ved siden av ham sitter teatersjef Svein Sturla Hungnes, han som i alle år har spilt rollen som Peer ved Gålåvatnet og som gledet seg til å overlate stafettpinnen til Dennis Storhøi, til å se en ny Peer på en ny scene. I sitt avskjedsintervju med Aftenposten i fjor sa Hungnes at han ga seg på grunn av fysikken. Han slet med menisken, akillessenen og en finger. Fremdeles sliter han med menisken, og han gleder seg ikke, han får angst når han tenker på det, innrømmer han. Nå krysser han bare fingrene for at fysikken holder.- Jeg har spilt Peer Gynt 12 ganger. Dette blir 13. gang, og det er ikke akkurat et lykketall. Jeg må bare klare å holde meg på bena. Det er kondisjonen som sliter. Det er en stor tekst og mye løping, sier han. Hungnes trer likevel ikke inn i sin gamle rolle, han lover fornyelser som planlagt.- Man må bare legge dette bak seg. Nå skal "Peer Gynt" bli bedre enn noensinne, lover han. Siste del av forestillingen vil i år inneholde en rekke nye elementer.- Det blir en annen type forestilling. Å fornye denne Peer Gynt-forestillingen er vanskelig. Man må forholde seg til så mye konkret natur rundt. Men når mørket faller på i siste akt, kan man lettere ta i bruk teaterrommets virkemidler, sier han.

Utsolgt.

Dennis Storhøi drar likevel opp til Gålå for å følge prøvene. Planen er å overta rollen som Peer neste år. "Peer Gynt" ved Gålåvatnet spilles 1.- 12. august. Dette er Norges mest etterspurte forestilling. Billettene som ble lagt ut før jul, ble revet bort på få timer. I år er det 19. gang det spilles.

Svein Sturla Hungnes (t.v.) må enda en gang spille rollen som Peer Gynt. Dennis Storhøi skulle debutere som Peer på Gålå i år, men nå har han skadet foten så stygt at han ikke får lov av legene å delta.