Gjør comeback i MGP

To år etter at er Maria Haukaas Storeng ble nummer fem i den europeiske MGP- finalen i Beograd er Senja-jenta klar for sitt andre Melodi Grand Prix. Blant hennes konkurrenter er norsk hardmetall.

Maria Haukaas Storeng er tilbake i MGP-manesjen.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

I dag offentliggjør NRK de syv artistene som skal fylle den første delfinalen i neste års Melodi Grand Prix. Og genrebredden er akkurat så stor som det MGP-general Per Sundnes ønsket.

–Dette sier noe om den statusen Melodi Grand Prix begynner å få, når etablerte artister nå selv ber om å få være med, sier Sundnes.

I 2008 måtte han ty til selvproduserte vafler for å lokke med seg Maria Haukaas Storeng, som hadde takket nei til å delta i MGP i fem år på rad. Svaret hun ga resulterte i et suksessår uten sidestykke for Senja-jenta. Først vant hun delfinalen på Kongsvinger, deretter knuste hun konkurrentene i Oslo Spektrum. I finalen i Beograd ble Haukaas Storeng og Norge beste vesteuropeiske land med en 5. plass. Deretter fulgte turné, plateutgivelser, salgsstopper, opptreden på den svenske TV-suksessen Allsang på Skansen og med påfølgende rolle i Grease i Oslo Spektrum. Nå forsøker hun seg på nytt.

Lite vafler.

–Det nye av året er at det har vært særdeles lite vaffelsteking denne gangen, det tilhører fortiden. Nå skjønner artistene selv hvor viktig og kult det er å være med i Melodi Grand Prix, sier Sundnes.

Av de syv første delfinalistene finnes det ikke mindre enn tre tidligere Idol-deltagere. Årets store nyhet er likevel hardmetallbandet Keep of Kalessin fra Trondheim og Harstad. Og de ble ikke engang spurt om å delta.

–Jeg leste et intervju med Per Sundnes hvor han etterlyste hardmetall i Melodi Grand Prix. Akkurat da hadde jeg skrevet en låt til den nye platen vår, og den hadde et så fengende refreng at jeg mente den kunne passe. Derfor sendte jeg den inn, og NRK svarte positivt, sier låtskriver Arnt Grønbech.

Han tror ikke bandets fans vil svikte bandet selv om de nå kommer opp fra det mørke dypet og inn hos MGP-familien.

–Vi har selvfølgelig fått noen reaksjoner fra folk i metalmiljøet, men vi kan ikke la oss diktere av hva andre mener. Vi synes dette bare er kult, vi kan ikke takke nei til å delta bare fordi vi skulle være redd for å miste fans. Musikken vår forandrer seg ikke på grunn av dette, sier han.

Vannskille.

Bandet har fire CD-utgivelser bak seg og er langt større i land som USA, England, Frankrike, Spania og Tyskland enn de er i Norge. Bare det siste året har bandet lagt bak seg 150 konserter i utlandet.

Per Sundnes mener Keep of Kalessin skriver MGP-historie.

–Dette blir et vannskille, noe helt nytt. Bandet vil garantert høste stor internasjonal oppmerksomhet, dette er metall av ypperste sort. Husk at dette er en låtskriverkonkurranse, og da må vi selvsagt også åpne opp for dem som representerer Norge ute i den store verden. Jeg har testet denne låten ut på mange, og denne låten skremmer i alle fall ikke de, sier Sundnes.

Deltagerne

Melodi 1: Synk eller svøm

Gaute Ormåsen

Tekst og melodi: Gaute Ormåsen, Laila Samuelsen og Kim Bergseth

Melodi 2: Primadonna

Lene Alexandra Øien

Melodi: Lene Alexandra Øien og Jarl Aanestad Tekst: Lene Alexandra Øien, Jarl Aanestad og Simon Walker

Melodi 3: Rewind Love

Johnny Hide

Tekst og musikk: Julian Berntzen

Melodi 4: Yes Man

Bjørn Johan Muri

Tekst og melodi: Simone Larsen, Simen Eriksrud og Bjørn Johan Muri

Melodi 5: Rocketfuel

Elisabeth Carew

Tekst og melodi: Elisabeth Carew og Thomas Eriksen

Melodi 6: You Make My Day

Maria Haukaas Storeng

Tekst og melodi: Merethe La Verdi

Melodi 7: The Dragontower

Keep of Kalessin

Melodi: Arnt Obsidian Grønbech Tekst: Arnt Obsidian Grønbech, Torbjørn Schei, Vegar Larsen og Robin Isaksen