Forlaget stoppet boken og avsluttet samarbeidet. Nå kan forfatteren få Brageprisen.
Forlaget brøt med Per Marius Weidner-Olsen da de fikk vite om en tidligere straffedom mot ham. Brage-juryen har ikke latt seg påvirke av saken.
De nominerte til Brageprisen ble kjent torsdag morgen. Det er en prestisjetung pris som skal hedre ny norsk litteratur. I den skjønnlitterære kategorien har ett navn fått mye oppmerksomhet denne måneden.
Per Marius Weidner-Olsen er nominert for debutromanen Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen. Det er en av årets mest kritikerroste romaner.
De andre nominerte forfatterne i kategorien er Beate Grimsrud, Vigdis Hjorth og Olaug Nilssen (se faktaboks).
Les vårt intervju med Weidner-Olsen: Han pirker borti forestillingen om Bærums perfekte fasade.
Fortalte ikke om straffedom
Forlaget Oktober brøt nylig samarbeidet med forfatteren. De vil ikke trykke flere opplag av boken. Grunnen var at Weidner-Olsen ikke hadde fortalt at han var tidligere straffedømt.
I 2003 ble Weidner-Olsen dømt for misbruk av tillitsforhold mot en person over 16 år. Strafferammen er inntil fem år. Weidner-Olsen ble dømt til 120 dagers fengsel. 30 dager var uten vilkår.
Weidner-Olsens roman handler blant annet om seksuelle overgrep mot mindreårige.
Forfatteren kommenterer nominasjonen slik i en tekstmelding til Aftenposten torsdag:
«Jeg er stolt og glad på romanens vegne. Så er det synd for eventuelle nye lesere at forlaget har besluttet ikke å trykke eller markedsføre boken mer. Forfatter og bok står fra i går for øvrig uten et forlag etter overenskomst. Det gir en trist og ensom følelse.»
Utover dette vil han ikke kommentere saken.
Debatten har ikke påvirket juryen
Brage-juryen mener troverdige og nyanserte refleksjoner er blant de fremste kvalitetene ved Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen. Juryen består av litteraturkritikerne Gro Jørstad Nilsen fra Bergens Tidende og Bjørn Ivar Fyksen fra Klassekampen, Camilla Tvedt i Norli Libris og Sindre H. Søreide fra Fjaler Folkebibliotek.
Aftenposten har kontaktet de fire jurymedlemmene. De vil ikke si mye om nominasjonsprosessen.
– Vi har selvfølgelig registrert debatten, men den har ikke påvirket arbeidet vårt, sier Jørstad Nilsen.
– Er det en kontroversiell nominasjon?
– Det spørsmålet må du rette til Forlaget Oktober. De har meldt på boken og ikke trukket den. Det synes jeg er redelig, sier Jørstad Nilsen.
Også Bjørn Ivar Fyksen sier debatten rundt romanen ikke har påvirket nominasjonen.
– Har juryen vurdert hensynet til den fornærmede i rettssaken?
– Juryen har snakket om alt vi har hatt kjennskap til. Som kritiker og enkeltmedlem av jurymedlem kan jeg si at boken ikke direkte omhandler forhold i dommen, og at det må forsvares å nominere boken utifra dens litterære kvaliteter. Det er temaer som det er lov til å behandle litterært, selv om det er overlappende tematikk, sier Fyksen.
Sindre H. Søreide svarer i en e-post at han ikke ønsker å kommentere diskusjonen rundt Weidner-Olsens nominasjon utover juryens offisielle begrunnelse. Camilla Tvedt besvarte ikke Aftenpostens henvendelser torsdag.
Forlaget står for avgjørelsen
Forlaget Oktober meldte selv inn romanen til Bragepris-nominasjon. De vurderte aldri å trekke påmeldingen.
– Er dere komfortable med denne nominasjonen?
– Dette er selvfølgelig veldig gledelig for forfatteren. Vi gratulerer. Weidner-Olsen forvalter nå rettighetene selv. Vi er ikke lenger forlegger for boken, sier forlagssjef Ingeri Engelstad til Aftenposten.
Det betyr i praksis at et annet forlag kan gi den ut, eller at Weidner-Olsen kan gi den ut selv.
– Er det noe dere kunne gjort annerledes i denne saken?
– Vi står for avgjørelsen vi har tatt. Den endres ikke av denne nominasjonen eller debatten som har vært, sier Engelstad.
– Rekker sannsynligvis ikke julehandelen
Siden forlaget har brutt samarbeidet, er boken vanskelig å få tak i. Weidner-Olsen mener at forlaget har snytt ham for mulige inntekter. Han har engasjert advokat Hans Marius Gaasvold.
Forlaget selv ser ikke grunnlag for erstatningskravet.
Advokat Hans Marius Gaasvold forteller at tilbakemeldingen fra Forlaget Oktober ikke endrer deres oppfatning om at Weidner-Olsen har krav på erstatning.
– Det vi er mest opptatt av, er å bidra til at denne boken kommer ut igjen så fort som mulig. Jo fortere det går, jo mindre penger taper han. Men han rekker sannsynligvis ikke julehandelen. Så det er et åpenbart økonomisk tap, sier Gaasvold.
Skildrer overgrep
Da Weidner-Olsen møtte Aftenposten i august, snakket han om sin egen oppvekst.
– Det var et visst spenn i erfaringer, handlinger og inntrykk. Hva som er mine erfaringer er uansett uvesentlig, men det er klart man henter materiale fra en bakgrunn. Boken påstår bare sin fiksjonelle karakter, sa Weidner-Olsen da.
Den fornærmede i saken der Weidner-Olsen ble dømt, har reagert på skildringene i romanen. Til NRK sier vedkommende at dommen er relevant informasjon for hvordan boken leses.
Forfatteren har avvist at boken handler om dommen mot ham.