- Fantastisk å jobbe med Harald Zwart

Jaden Smith (12) og hans foreldre Jada Pinkett og Will roser filmregissør Harald Zwart for hans arbeid med The Karate Kid. I kveld er det stjernespekket première i Fredrikstad.

Hollywood kom til Oslo fredag. Her lar Karate Kid-stjernene Jackie Chan og Jaden Smith seg fotografere sammen med regissør Harald Zwart på Grand Hotels takterrasse.
  • Jan Gunnar Jan Gunnar Furuly

Det var en opplagt, sprudlende og fleipende Smith-familie som møtte nordisk presse på Grand Hotel i Oslo i formiddag, sammen med Zwart, skuespiller Jackie Chan og produsent Ken Stovitz.

— Det var helt fantastisk å jobbe med Harald. Han var en samarbeidende regissør som det var en glede å gjøre film med. Han har gjort en veldig god innsats med filmen, sa mamma Jada Pinkett Smith til høye, entusiastiske tilrop fra medprodusent og ektemann Will Smith.

— Talentfull

Zwart kvitterte med å rose unge Jaden Smith opp i skyene.

— Han er en svært talentfull unge, ja den beste jeg noensinne har jobbet med. 95 prosent av kampscenene i filmen er gjort av Jaden, og det er viktig å understreke at det ikke er noen fartsmanipulasjon i bildene. Alt som skjer er slik det ble filmet på settet. Bare i to-tre av de farligste kampsituasjonene brukte jeg en litt eldre ungdom som stuntmann, sa Harald Zwart.

The Karate Kid føk rett inn på den amerikanske kinotoppen da filmen hadde premiere i begynnelsen av juni.

Pr. 21. juli har filmen spilt inn formidable 223 millioner amerikanske dollar – godt over 1,4 milliarder norske kroner, ifølge nettstedet Box Office Mojo.

Må hysje på jentene

Foreløpig har filmen bare hatt premiere i Nord- og Sør-Amerika, samt noen asiatiske land. Filmen har norsk premiere 13. august.

Under pressekonferansen fikk unge Jaden mange spørsmål om hvordan statusen som ung filmstjerne påvirker hans liv og forholdet til fansen.

— Det kan være flaut noen ganger når unge jenter samler seg og skriker ”Jaden, jeg elsker deg”, mens jeg er på date med en jente. Jeg prøver å hysje på dem, men det er ikke så lett. Men dette er noe jeg må leve med, og lære meg å takle, sier han.

Kan ikke gå på kino

Det er svært vanskelig for ham, faren og hans venner å gå på kino sammen.

— Gjør vi det, må vi som regel stenge ned kinolokalet og ha en privat visning. Eller vi kan snike oss inn i mørket etter at filmen har startet. Men på grunn av pappas ører, er det neste umulig å gjøre sånt uten å bli avslørt, lo han.

Jada Pinkett og Will Smith snakket mye om hvor viktig det var å ta vare på sønnen både under filminspillingen i Kina, og nå når filmen er blitt en så enorm suksess.

— Selv om Jaden i sin aller første film som hovedrolleinnhaver raste rett inn på Box Office-toppen, måtte han samme helg rydde rommet sitt. Han vet hvilke krav vi stiller til ham som familie, sa Will Smith.

Klaget aldri

Jackie Chan ga også mye ros til den unge stjernen, som han var kampsport- og skuespillermentor for i tre måneder.

— Vi trente bare sammen i tre måneder, men når du ser på sluttresultatet skulle man tro at han hadde holdt på med kung fu i fem år! Han har en flott innstilling, og klaget aldri selv om kampsporttreningen innebar mange smertefulle øyeblikk med strekking av muskler og slag og spark, sa Chan.

Kinesiske Chan, som har en mangeårig karrière i Hollywood som komiker og actionhelt, var særlig fornøyd med det bildet filmen gir av Kina.

— Det var helt fantastisk å være tilbake i Kina og gjøre en hel film, jeg har ikke tall på alle telefonene jeg har fått fra folk som er fornøyd med hvor flott filmen viser landet vårt med naturscener, kultur og kamsport, sa han.

Première i kveld

Hele filmen er tatt opp i Kina, til og med scenen som viser når Jaden Smith og hans "filmmor" tar farvel med vennene i Detroit.

I kveld er det norgespremière på rød løper i Nygaardsgaten i Fredrikstad med byens store helt, Harald Zwart, og resten av stjernegalleriet.

Det er ventet at flere tusen mennesker vil omkranse den røde løperen for å hylle The Karate Kid-teamet.