Hvordan var egentlig det bildet?

Verdens mest kjente bilder er til å kjenne igjen. Bla deg gjennom Lego-albumet øverst i saken.

«Lunchtime atop a Skyscraper»
Originalbildet «Lunchtime atop a Skyscraper» ble tatt 29. september 1932, og fotografen var Charles Clyde Ebbets. Han kjøpte sitt første fotoapparat som 8-åring, og publiserte bilder i flere av de store avisene. Han var ansvarlig for fotografering på Rockefeller Center da under byggingen av skyskraperen - og bildet ble tatt i 69. etasje - helt på tampen av byggeperioden.
Studentdemonstrasjonene på Tianmen-plassen i 1989.
Bilde fra Den himmelske freds plass ble tatt 4. juni 1989. Myndighetene hadde bestemt seg for å stoppe studentdemonstrasjonene på Tianmen-plassen i Bejing og ga beskjed om at de som ikke fjernet seg, ville bli skutt.
«Dødsøyeblikket»
«Den fallende soldat», eller «Dødsøyeblikket» - et av verdens mest kjente fotografier - og et av de mest omdiskuterte. At Robert Capa tok bildet er det ingen tvil om, men omstendighetene er det mer tvil om.
«Raising the Flag on Iwo Jima».
«Raising the Flag on Iwo Jima». Bildet av de amerikanske soldatene ble tatt av Joe Rosenthal 23. februar 1945, på toppen av Mount Suribachi under slaget om Iwo Jima under andre verdenskrig. Det ble trykket i tusenvis av publikasjoner. Bare tre av soldatene overlevde. Motivet ble senere laget som skulptur - og står blant annet på Arlington Cemetry utenfor Washington DC.
«Man on the moon»
«Man on moon». Astronauten Edwin «Buzz» Aldrin var ikke den aller første som satte sin fot på månen, men bildet av ham er blitt ikonisk. Fotograf var - førstemann - Neil Armstrong

På en jernbjelke flere hundre meter over bakken sitter arbeidskameratene som den selvfølgeligste ting i verden. Selv uten høydeskrekk suger det i magen. Synet av bygningsarbeiderne som henger utenfor skyskraperen i New York mens de spiser lunsj, er et motiv som fester seg i minnet. Mike Stimpson er en stor beundrer av det verdenskjente bildet, og fant frem Lego-klosser og kamera.

Stimpsons jobb er programmering av dataspill, men foto er den store lidenskapen. Han tar portretter, liker naturfotografering, men mest kjent er han for fotoleken med Lego-figurer. I et av prosjektene har han forvandlet krigerske Star Wars-figurer. I hans Star Wars-verden passer stjernekrigerne barn, gir hverandre blomster og kjærlighetsbrev dekorert med store hjerter. Aller størst oppmerksomhet har han fått for sine Lego-rekonstruksjoner av noen av historiens mest kjente fotografier.

John Lennon og Yoko Ono kunne kunsten å sette dagsorden. På sin egen bryllupsreise i 1969 skapte paret begrepet "Bed in", som var deres serie av pressekonferanser i hotellsengen på Hilton Hotel i Amsterdam og i Montreal. Mike Stimpson har naturligvis laget sin Lego-versjon.

Blanding av hobbyer

Det var en blanding av to hobbyer som ble til det fotohistoriske Lego-prosjektet. Interessen for kjente fotografer og ikoniske bilder, flere av dem så kjente at de er blitt VÅRT bilde av de historiske verdensbegivenhetene.

Den unge grensevakten Conrad Schuman hoppet i 1961 med fare for livet over piggtråden mellom Øst og Vest-Berlin, og fotografen Peter Leibing sto godt plasser og foreviget spranget til friheten. Andre verdenskrig, den kalde krigen som fulgte etter, med muren som delte Berlin i øst og vest – motivet er en påminnelse om alt dette – og finnes nå også i Lego.

Bildet på krig

Robert Capa er kjent for sine bilder av krigens grusomheter, og ble selv drept av en landmine bare 41 år gammel. Krigsfotografen forbindes fremfor alt med bildet av en ung republikansk soldat under den Spanske borgerkrigen i det han blir skutt, kjent som «Den fallende soldat». Mike Stimpson har rekonstruert «Dødsøyeblikket» som bildet også blir kalt, i Lego.

Om Capas originalbilde ogå er konstruert, har vært et omstridt tema. Ble bildet tatt under en skuddveksling, eller falt skuddet under posering for fotografen? De mest skeptiske har omtalt det som den snublende soldat, men soldaten ble senere identifisert som Federico Borrell Garcia. Og uavhengig av innsigelser, bildet har fått en viktig plass i fotohistorien, og det er blitt det visuelle minne om den spanske borgerkrigen, for ikke å si et symbol på fenomenet krig.

Store barn

Den britiske fotografen har ikke vokst fra Lego. Det er han ikke alene om. De aller ivrigste Lego-byggere— og samlere i voksen alder kalles Adult Fans of Lego (AFOL). Christoph Bartneck er utvilsomt en av dem. Han har i mange år vært spesielt opptatt av Legos minifigurer, de samme figurene som opptrer i Mike Stimpsons bilder, og har gitt ut bøker med en oversikt som inkluderer bilder og detaljert informasjon om alle minifigurene som er kommet på markedet siden 1975. Det finnes nå mer enn 4000 forskjellige minifigurer. En egen App er naturligvis også tilgjengelig for den som er mer enn vanlig interessert i de danske byggeklossene.

Aggressiv Lego

Lego-entusiasten Bartneck er ikke bare begeistret for utviklingen Lego har gjennomgått. Under katalogisering av minifigurene ble han oppmerksom på at ansiktsuttrykkene har forandret seg, og at mange av dem har aggressive uttrykk. Bartneck som har en fortid som Lego-designer, underviser og forsker i industridesign, med særlig vekt på forholdet mellom mennesker og teknologi, ved University of Canterbury i New Zealand, satte i gang et omfattende forskningsprosjekt.

-Statistikken bekreftet det intuisjonen min hadde registrert, fjesene er blitt «sintere» enn før. Det var også interessant å se at det finnes seks forskjellige uttrykk, sier Bartneck. Lego kjøper ikke kritikken fra forskeren, og hevder at utviklingen ikke har gått mot mer aggresjon, men mer variasjon.

-Når små barn leker med serien City, så er det en snill politimann som fanger the bad guy – og det understrekes av ansiktsuttrykkene. Barn har alltid vært glad i rollespill, og Lego legger opp til at det er de snille som vinner – hver gang, sier Roar Rude Tranbæk i Legos kommunikasjonsavdeling. Forskeren er bare delvis enig i denne beskrivelsen, Christoph Bartneck synes det er fint at det er blitt variasjon i ansiktsuttrykkene, at ikke alle Lego-figurer smiler som da de ble introdusert. Men han er skeptisk til at majoriteten av ansiktsutrykkene er sinte, og at bare ett av «basisansiktene» er positiv: smilende. Selv har han to jenter – så på hjemmebane går det stort sett i rosa Lego.