Ingen kommer gjennom livet uten sår og skuffelser. Du er ikke trygg i familien heller; denne tematikken gjennomsyrer de nominerte bidragene til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Barnebokprisen er uforutsigbar, men det er godt mulig at norske Bjørn Ingvaldsen vinner. Men prisen kan også gå til en finsk billedbok, en dansk tegneserie eller en færøysk ungdomsroman. Årets outsider er Ulf Stark – som døde i vår.

Ungdomsskolen
cover

Norsk tristesse

Ungdomsskolen av norske Anders N. Kvammen er en sterk tegneserieroman som utmerker seg på flere måter. Det første vi legger merke til er tristessen og naiviteten. Sammenlignet med annet barne- og ungdomslitteratur foregår påfallende mye av handlingen her innenfor familien. Replikkene er tilsynelatende banale.

Når vi venner oss til vekslingen mellom naiv familiekos og skolens grå mobbere, vokser fortellingen. Vi merker Kvammens isfjellteknikk og ser hvor lite av dramaet som kommer til overflaten i dialogene. Noen følelser uttrykkes i store ordløse tablåer, andre ganger er det de små utsnittene som bærer fortellingen.

Alle de nominerte er utgitt i 2016, og mange var nominert til nasjonale priser i fjor. Kvammen vant Brageprisen med sin bok.

Far din
Gyldendal

Tyven og bygdedyret

Bjørn Ingvaldsens Far din har det samme sterke og naive barneperspektivet som vi så i hans Lydighetsprøven i vår. Det begynner med forvirring når jeg-personens far blir arrestert, og politiet beslaglegger gaver som viser seg å være tyvegods. Etter hvert går forvirringen over til forferdelse. Mor og sønn er også offer for fars tapping av kontoer, samtidig som bygdesamfunnet betrakter dem som medskyldige og nekter dem jobb, respekt og adgang til butikken.

Det begynner som en individpsykologisk studie av hvordan det er å miste den man stoler på, og utvikler seg til en gruppepsykologisk studie i sosial utstøting som trappes opp fra dag til dag. Det er ubehagelig og brutalt, og er en type bok som lærerne vil sette pris på – for å sette problemer under debatt. Ingvaldsen kan godt være årets vinner, hvis ikke juryen synes at moralen er for tydelig.

Djur som ingen sett – utom vi
Forlaget Berghs

Dyr som typer

Ulf Starks oppdiktede dyr i diktbilledboken Djur som ingen sett – utom vi representerer ulike mennesketyper og følelser. Her er blant andre den ensomme Eskalopen, de konforme Kakakerna, den omskiftelige Bipolaren og den selvgode Krakanen.

Stark døde i juni, 72 år gammel – og etterlot seg en rik arv av fine barnebøker hvor ingen ting er slik de først så ut. Juryen bør ikke bruke prisen som en minnepris over en kjær og nylig avdød veteran. Men Stark ville ha vært en suveren vinner, dersom han hadde vært i live.

Svensk søskenkjærlighet

Den andre svenske nominerte er Elin Bengtsson. Hennes ungdomsroman Ormbunkslandet («Bregnekrattet») er sterk og ubehagelig med sitt tabu-tema. Jeg-personen Margit har flyttet hjemmefra og strever med å forsone seg med at kjærlighetsforholdet til broren Mika er avsluttet. Hun svinger fra arrogant stolthet over det de hadde, til selvutslettende reorientering av hele livet.

Hjertestorm
cover

Ensomme danske barn

Dyr med pels – og uden av danske Hanne Kvist ligner på Ingvaldsens bok, med det konsekvente barneperspektivet på store hendelser i de voksnes verden. Freddy må lære seg å overleve i stadig nye stefamilier.

Den andre danske kandidaten, Stormhjerte/hjertestorm av Annette Herzog, er en fin sjangermiks hvor tegneserie, dikt, faktaruter og filosofiske betraktninger forteller både Storms og Violas versjoner av deres forelskelse.

Hon, sum róði eftir ælaboganum («Hun rodde etter regnbuen») av færøyske Rakel Helmsdal er en tradisjonell oppvekstroman med sterke kvaliteter.

Pedagogisk fantasy

Úlfur og Edda: Dýrgripurinn av islandske Kristín Ragna Gunnarsdóttir er dessverre alt for belærende. Stesøsknene Ulf og Edda leter etter en skatt og kommer gjennom en portal til de norrøne gudenes verden. Den samiske Underlige hendelser ved villmarkssjøen av Kirste Paltto følger samme mal av oppdrag, fantasyelementer og kunnskapsstoff, men føles friskere.

Yökirja
cover

Billedbøker

Den finske billedboken Yökirja («Nattbok») er en vakker fabel om to barn som finner hverandre som sjelevenner. Den er min favoritt blant billedbøkene, men hittil har ingen billedbok vunnet. Den finlandssvenske Vildare, värre, Smilodon av Minna Lindeberg og Jenny Lucander er en urolig bok om en urolig dag i barnehagen. Den islandske billedboken Ingen så hunden av Hafsteinn Hafsteinsson er en fargesterk billedbok om dyrenes liv blant menneskene, med svært enkel moral.