Påskens utvalgte
Ni lesere har avslørt sine litteraturvalg for påskehelgen. Mange er trofaste mot krim. Men også klassikerne lever.
Finn Magnus Mortensen (56), tekstforfatter fra Oslo:
— Påskens bok for meg blir "Samtale på Sicilia" av Elio Vittorini. Jeg har selv en drøm om Italia, besøker landet hvert år, og ellers liker jeg å "være" i landet gjennom bøkene. For Italia fascinerer, italienernes måte å leve på, landets vakre natur, den gode maten, de pittoreske byene. Forøvrig leser jeg gjerne skjønnlitteratur i påsken, romaner, mest av franske eller andre latinske forfattere på norsk. Mitt forhold til påskekrim er snevert. Men jeg har valgt meg Göran Tunströms "Tyven", som tilfeldig sto foran meg.
Per Erik Hammerstad (53), sosionom fra Bærum:
— Jeg leser alt mulig, både i påsken og ellers. I år blir påskeboken Isaac Asimov og Robert Silverbergs "The Positronic Man", en science fiction-bok om roboter. Jeg har tidligere lest svært mye av Asimov, opprinnelig russer, nå bosatt i USA. Mitt forhold til krim? Nei, jeg synes det er for langt mellom de gode krimbøkene. En god forfatter er John Grisham, men jeg har ikke funnet noe av ham som jeg ikke har lest.
Thale Nustad (28), småbarnsmor med permisjon fra Telenor, fra Oslo:
— Jeg er glad i krim - også i påsken - og har mer eller mindre tilfeldig valgt Kjell Ola Dahls "Mannen i vinduet". Krimbøker er generelt både spennende, engasjerende og lettleste i forhold ti tyngre verker - jeg har lest denne type bøker i minst ti år. Den svenske krimforfatteren Henning Mankell er favoritt, kanskje fordi han har en god helt. Forøvrig er jeg også glad i nyere, norsk litteratur.
Torill Weigaard (52), bibliotekar fra Bærum:
— Mitt påskevalg er "The New York Trilogy", av den amerikanske forfatteren Paul Auster, som skriver både godt og interessant. Han beskriver litt av "innsiden" av USA og New York. For øvrig leser jeg mye skjønnlitteratur og fagbøker, gjerne om billedkunst. Tilbringes påsken på fjellet, blir det selvsagt krim. Jeg foretrekker de tradisjonelle krimbøkene, gjerne Conan Doyle, som jeg nok har lest alt av. I år har jeg sikret meg H. G. Well's "Den usynlige mannen". For meg er krim lettlest og avslappende.
Mette Brenna (42), rettshjelper fra Bærum:
— Det blir hele tre bind av Neale Donald Walsch' "Himmelske samtaler". Jeg har hørt mye bra om denne amerikanske forfatteren, men har inntil nå ikke lest noen av hans bøker. I trebindsverket handler det i hovedsak om det åndelige, det spirituelle. Forøvrig liker jeg å lese biografier av mange slag. Jeg har derimot ikke noe forhold til krimbøker, heller ikke i påsken. Hvis jeg ønsker å lese noe lettlest, velger jeg meg heller en avis.
Birger Thurn-Paulsen (59), lystekniker fra Oslo:
— Jeg velger meg George P. Pelecanos "Right as Rain", en bok jeg har fått anbefalt. Jeg setter pris på krimbøker som har et budskap, og som også har litt sting i seg. Få krimforfattere klarer likevel å måle seg med de store - som Dashiell Hammett og Raymond Chandler. Pelecanos er blant de mer moderne amerikanske krimforfatterne. Jeg verdsetter også James Ellroy, som går rett i strupen på uhumskhetene i det amerikanske samfunnet. Forøvrig leser jeg alt mulig, også i påsken, fra Virginia Woolf til poesi.
Åse Ribe (61), seniorrådgiver i Husbanken, fra Oslo:
— Etter å ha lest anmeldelsen av Martin Amis' "The War against Cliche", blir det den til påske, en samling av essays og bokanmeldelser som Amis har skrevet i løpet av en 30-årsperiode. Jeg er også interessert i skjønnlitteratur, særlig indiske romaner. Bøker av Rohinton Mistry er bare fantastiske. Det er romaner fylt av det typiske India, det typisk menneskelige. Vi kjenner formelig lukten av landet, særlig i romanen "Balansekunst". Mistrys roman "Familieanliggender" anbefaler jeg spesielt. Krim leser jeg i perioder, særlig britiske kriminalforfattere som Minette Walters og P. D. James. De tilbyr lite "action", men desto mer samfunnsbeskrivelse og psykologi.
Tor Stokke (47), økonomidirektør fra Oslo:
— "Et lite drap i Lisboa", skrevet av Robert Wilson, blir påskens lektyre. Jeg kjenner ikke forfatteren, men har lest om boken tidligere, registrert at den fikk bra kritikk. Hvilken påskelitteratur jeg liker best? Jeg er for så vidt glad i all litteratur, er "altetende". I påsken har jeg også Fjodor Dostojevskij på lager. Det blir selvsagt mye krim. Flere av de norske krimforfatterne liker jeg, som Kjell Ola Dahl. Og så har vi svenskene, med Henning Mankell og Jan Guillou.
Inger Bugge (66), pensjonert ergoterapeut fra Oslo:
— Som krimfrelst velger jeg meg Håkan Nessers "Ewa Morenos sak". Jeg må ha litt spenning i påsken, og Nessers bøker er spennende, litt annerledes. Den svenske forfatteren tar leseren med til et uidentifisert land på Kontinentet, hvor han lar de samme personene gå igjen i bøkene. Det liker jeg. Jeg foretrekker de litt gammeldagse kriminalfortellingene, det er jo så mye annet alvor i verden. Men jeg har også til hensikt å pløye gjennom Virginia Woolfs "Mrs. Dalloway", kanskje også en bok av William Somerset Maugham. Jeg liker også de store klassikerne. Men i påsken skal jeg altså først og fremst slappe av i byen - med krim.