Flere liker folkemusikk
- Før var det ikke tøft å si at jeg spilte fele og folkemusikk. Nå er det mye tøffere, sier Gjermund Larsen (22), en kar som imponerer Odd Nordstoga.
Økende interesse. — En utrolig god felespiller, sier Odd Nordstoga om Gjermud Larsen, som han har spilt duo med i vår.- Han er i ferd med å overta arven etter Hilmar Alexandersen. Om noen år er Gjermund Larsen en av landets mest benyttede felespillere, tipper Nordstoga.Gjermund Larsen forteller at faren tok ham med for å høre idolet Hilmar Alexandersen i Steinkjer.- Jeg kan bekrefte at interessen for folkemusikk er økende blant ungdom. Stadig flere unge kommer for å høre på når vi spiller, sier Larsen, som ved siden av musikkstudiene blant annet spiller i gruppen Majorstuen, som vant Spellemannprisen i år. Felespilleren har to års utdannelse fra Ole Bull Akademiet på Voss og to års studier på Norges musikkhøgskole, hvor to nye år gjenstår.
Utbygges på Voss
Også Rektor Gunnar Stubs-eid ved Ole Bull Akademiet registrerer økende interesse og respekt for folkemusikk blant yngre mennesker. - Vi har årlig 500-600 studenter fra høyskoler og universiteter på en ukes innføringskurs i norsk folkemusikk og folkedans. Før opplevde vi en negativ innstilling fra endel av deltagerne. Nå er innstillingen positiv.Stubseid forteller at Akademiet på Voss i år blir bygget ut for 11 millioner kroner, og at man til høsten setter et fireårig bachelorstudium i utøvende folkemusikk på studieplanen, et studium som allerede tilbys på Norges musikkhøgskole. På Voss tas 11 studenter opp i høst. Etter to års studier i fele, hardingfele, trekkspill eller vokal, kan de fra høsten altså ta ytterlige to års bachelorstudium. Også et utøverstudium i folkedans bygget over samme lest som spellemanns- og kvedarskolen kan bli realisert om ett til to år.
Nordstoga gir drahjelp
Rektor Stubseid tror at en populær artist som Odd Nordstoga betyr mye for den voksende ungdommelige interessen for folkemusikk. - De unge lytter fordomsfritt og finner interessante og spennende elementer fra folkemusikken i hans musikk. Selv poengterer Nordstoga at han ikke rendyrker folkemusikken i sin popmusikk. - Jeg er svært bevisst på hvilken måte jeg bruker elementer fra folkemusikken på. Jeg har ikke prøvd å lage en ny form for folkemusikk. For noen år siden begynte man i England og Irland å bruke grunnelementer fra folkemusikk i utformingen av annen musikk, påpeker Nordstoga, som ikke har formell musikkutdannelse. - Jeg gikk på lærerskolen, jeg.Øyonn Groven Myhren, kjent for sang, lyrespill og slåttetralling, opplever en økende interesse for folkemusikk. - Da jeg sto frem for 15 år siden, var dette noe eksklusivt, i alle fall i Oslo. Nå er ikke folkemusikk noe merkelig lenger. Det er generelt flere jobber til flere, sier Groven Myhren.Felespiller Jan Granli Beitohaugen merker også økende publikumsoppslutning av ungdommer på kappleiker, festivaler og konserter. - Det er kjempemoro å registrere, synes Granli Beitohaugen, som også har gått på spellemannsskolen på Ole Bull Akademiet. Han opplever en sommerlig høysesong av spilleoppdrag.
Tøft og spennende
Hardingfelespiller Åse Teigland, som gikk ut Ole Bull Akademiet i 2000, sier at dagens unge ikke setter folkemusikk i bås slik det ble gjort da hun var ungdom. - De unge er blitt veldig åpne for folkemusikk. De gir uttrykk for at det er spennende, tøft også, sier Åse Teigland.