«Ut og stjæle hester» er ute av kampen om en Oscar

Hans Petter Molands film «Ut og stjæle hester» nådde ikke opp til en nominasjon til årets Oscar-pris for beste ikke-engelskspråklige film.

Hans Petter Molands film «Ut og stjæle hester» er ute av kampen om å vinne en Oscar. Heller ingen andre nordiske filmer nådde opp.

91 filmer var påmeldt i kategorien beste internasjonale langfilm, og ti filmer har blitt valgt ut til en såkalt kortliste.

Heller ikke den danske filmen «Dronningen» eller den svenske «And Then We Danced» er med videre i kampen om en Oscar-statuett.

På listen er blant annet den sørkoreanske komedien «Parasite», som for øvrig vant Palme d'Or i Cannes tidligere i år, den franske filmen «Les Misérables» og spanske «Pain and Glory».

Listen skal bli enda kortere i januar. To Oscar-komiteer, en på USAs vestkyst og en på østkysten, skal da se gjennom filmene og velge ut fem som blir nominert.

13. januar 2020 blir det klart hvilke fem filmer dette gjelder. En drøy måned senere, 9. februar, finner den 92. Oscar-utdelingen sted.

«Ut og stjæle hester» er basert på Per Pettersons roman med samme navn, som kom ut i 2003. Boken ble en internasjonal bestselger. I filmversjonen spiller Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Bjørn Floberg og Danica Curcic hovedrollene.

Fem norske langfilmer har blitt nominert til Oscarutdelingen, eller Academy Awards, gjennom historien. Det er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957). Ingen av dem har vunnet.