Popp-opp-samba, korps og folkedans. Slik blir årets 17. mai-feiring i hovedstaden.

En rekke arrangementer foregår i år digitalt. 17. mai-komiteen oppfordrer folk til ikke å oppsøke programmet fysisk.

Årets 17. mai blir historisk. Barnetoget og folkefesten i gatene er avlyst. En rekke arrangementer foregår i år digitalt.
  • Årets 17.mai blir ikke som andre nasjonaldager. Hvordan blir din feiring? Del dine bilder med oss ved å tagge dem med #ap17mai på Instagram!

Årets 17. mai blir historisk. Barnetoget og folkefesten i gatene er avlyst. Koronakrisen har satt en stopper for det meste av det vi vanligvis forbinder med nasjonaldagen. Det betyr likevel ikke at dagen skal forbigås i stillhet.

På programmet til 17. mai-komiteen i Oslo står både bekransning, festkonsert, veteranbilkortesje, båtkortesje og popp-opp-korps.

Komiteen oppfordrer folk til ikke å oppsøke stedene i programmet fysisk, men heller å følge arrangementene digitalt. De oppfordrer også folk til å bruke emneknaggen #Min17mai når man poster tekst eller bilder i sosiale medier, slik at alle kan se hvordan 17. mai 2020 feires rundt om i landet.

Et slik syn vil vi ikke se under årets 17. mai-feiring. Sist gang Oslo ikke hadde barnetog på nasjonaldagen var under andre verdenskrig.

Bekransninger

Bekransningene er for mange en tradisjon på nasjonaldagen. Det blir bekransninger i år også. Disse finner sted mellom 08:30 og 10:00, og kan følges digitalt her.

Disse bekransningene kan følges digitalt:

  • Torshovparken, statuen av Fernanda Nissen
  • Slottsparken, statuen av Camilla Collett
  • Vår Frelsers gravlund, Henrik Wergelands grav, Bjørnstjerne Bjørnsons grav, Henrik Ibsens grav, Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøms felles gravsted, Anna Rogstads grav
  • Gamlebyen gravlund, Christian Magnus Falsens grav
  • Stensparken, Sigrid Undsets skulptur
  • Norsk Maritimt Museum – Bygdøy, Krigsseilermonumentet

Båtkortesje i Oslofjorden

Oppmøte utenfor Hukodden i Lysakerfjorden. SS «Christian Radich» vil lede an sydover i retning Nesoddtangen. Deretter går ferden forbi Langøyene, inn mot Sjursøya, forbi Sørenga, videre forbi Operaen, Akershusstranda, Rådhusbrygga, Aker brygge og Filipstad og til slutt ut Dynaløpet. Dette skal etter planen ta to timer.

Det vil bli diverse underholdning på kanal 72 på VHF. Du kan lese mer om båtkortesjen her.


Veteranbilkortesje

Her kan alle med veteranbiler møte frem og delta i tre ulike kortesjer som vil pågå mellom kl. 11.00–13.00

De starter på henholdsvis Skullerud, Kallbakken og Hovseter. Bilene vil svinge innom ulike sykehjem og boligområder for å spre 17. mai-stemning.


Popp-opp-korps

Gardemusikken, ulike skolekorps og ungdomskorps vil skape lokal 17. mai-
stemning rundt omkring i byen. De vil dukke opp uten forhåndsannonsering, så lytt og følg med. Kanskje et korps passerer utenfor der du bor?


Popp-opp-samba

Samba og 17. mai, tenker du? Ja, i år er det en realitet. Oslo Sambaskole
dukker uannonsert opp i byen – og plutselig er det som om du er i Rio de
Janeiro. Sambadanserne vil dukke opp i bybildet mellom 11.30 og 13.00.


Digital festkonsert

17. mai-komiteens tradisjonelle festkonsert, som i fjor ble sett av flere tusen publikummere på Akershus festning, blir i år digital.

Konserten vil i år presentere flere ulike elevtalenter fra Osloskolen, og det blir tale av 17. mai-komiteens leder. Torshovkorpset skal spille, og årets gjesteartist er Hkeem.

Konserten kan i år følges på Facebook og på Oslo kommunes nettsider, og begynner 15.30.


Slik fremstår Slottet i Minecraft-universet.

Interaktivt 17. mai-tog på Minecraft

Ullensaker kommune i samarbeid med Minecraft-teamet Skogliv har bygget en interaktiv paradegate på spillplattformen Minecraft. Her skal alle barn få gå i tog på 17. mai.

I selve spillet går man gjennom en gate med utsikt over flere av landets mest kjente landemerker før man ender opp foran Slottet i Oslo. En rekke andre byer er også med.

Det blir mulig å bli med i toget fra Minecraft på mobil, nettbrett, spillkonsoll eller PC. Systemet skal takle 5000 spillere samtidig, og opptil 100.000 spillere gjennom dagen.

17mai.skogliv.no


Salutt fra Akershus festning og allsang «Ja, vi elsker»

Klokken 13.00 går salutten fra Akershus festning. Den kan du følge på NRKs 17. mai-sending.

Etter salutten skal hele Norge synge versene 1, 7 og 8 av «Ja, vi elsker» sammen. Da oppfordres folk til å gå festkledd ut på balkongen eller i gaten og synge med.

Trenger du teksten til de tre versene av nasjonalsangen? Dem finner du her.


Digital 17. mai-matiné

Noen av landets fremste skuespillere og musikere inviterer til matiné på Nationaltheatret. Skuespillerne Mariann Hole og Erland Bakker leder sendingen der hele teateret blir gjort om til en scene.

I kroker og kriker, på og bak scener og i garderober vil skuespillere og musikere stå klare til å feire nasjonaldagen på en måte publikum aldri tidligere har opplevd. Dette kan du følge fra klokken 12.00 på Nationaltheatrets nettside.


17. mairaton

Oslo Maraton arrangerer 17. mairaton! Det er et virtuelt løp for alle, og det er gratis. Du bestemmer selv hvor og når du vil løpe – så lenge det er på 17. mai.

Les mer om 17. mairaton her.


Popp-opp-folkedans

Mellom klokken 12 og klokken 15 vil leikarringen i Bondeungdomslaget dukke opp på uannonserte steder i byen og danse folkedans. Dans gjerne med, men husk avstandsreglen på minst 1 meter. Hvis du ikke skal ut eller er så uheldig at du ikke treffer på leikarringen i bybildet, kan du se folkedans på nettet.


Hesteekvipasjer

Alna ridesenter vil, sammen med seks andre ridesentre, dukke opp i deler av ytre by og litt innover mot sentrum med hest og vogn.


Grunnloven hentes opp

På Stortinget markeres dagen ved at Grunnloven hentes opp fra sikringshvelvet, noe som skjer svært sjelden. Etter krigen har Grunnloven kun vært fremme i 1989 og i 2014. Den hentes ut av hvelvet klokka 9.45 og kan følges på nett.


Konsert i Røakrysset

Kl. 13.00 blir Røakrysset sperret, for felles avspilling av nasjonalsangen i regi av flere skolekorps. Dette blir også streamet.