Sara Azmeh Rasmussen får Fritt Ord-prisen

Fritt Ords Pris for 2012 går til spaltist, feminist og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen (39).

Sara Azmeh Rasmussen får stiftelsen Fritt Ords pris for 2012. Prisen er på 400.000 kroner.

«Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk», heter det i Fritt Ords begrunnelse.

Prisvinneren ble overrasket da hun fikk vite om tildelingen for et par dager siden. Hun trodde først det var en spøk, forteller hun.

— Det er en positiv overraskelse. Jeg trodde jeg ble oppfattet som for konfronterende i stilen til å få Fritt Prd-prisen. Men jeg ble veldig glad, sier Azmeh Rasmussen, som er fast spaltist i Aftenposten.

Azmeh Rasmussen berømmer Fritt Ord for å være prinsipielle i sine tildelinger.

– Dette viser hvor romslig Fritt Ord er. De er prinsipielle i sine tildelinger, og gir prisen til mennesker som representerer totalt ulike synspunkt. All ære til Fritt Ord, og for at de favner så bredt. Det er et tegn på at de er en viktig institusjon, og at de fyller rollen sin i den norske offentligheten, sier hun.

Azmeh Rasmussen vil bruke prisen til å jobbe videre med sakene hun selv mener er viktigst: Religionskritikk, arbeid mot ekstremisme og homofiles rettigheter.

— Fritt Ord-prisen representerer et stort ansvar. Jeg tror den vil gjøre det lettere å fremme sakene jeg arbeider for. Det har aldri vært vanskelig for meg å bli hørt, men dette gir meg en sterkere posisjon.

Prisen er på 400.000 kroner. Azmeh Rasmussen vil bruke pengene til videre arbeid.

— Jeg skal bruke pengene i det samme arbeidet som ble belønnet med Fritt Ords Pris. Og så skal jeg betale tilbake en del av studielånet som jeg aldri har hatt mulighet til å betjene.

Brente hijaben

Azmeh Rasmussen er en aktiv samfunnsdebattant og skapte hun oppstyr da hun valgte å brenne sin hijab på Youngstorget i Oslo i 2009.

— Ved å brenne et slør vil jeg protestere mot kodene som ligger lagret i dette plagget. Jeg vil protestere mot kjønnssegregeringen og mot at kvinner blir gjort til objekter. Jeg forstår hvilken betydning sløret har, og nettopp derfor mener jeg det er viktig å utfordre symboleffekten som ligger i det, sa hun da.

I 2011 aksjonerte Sara Azmeh Rasmussen utenfor lokalene til Islamsk Råd for homofiles og transseksuelles rettigheter i islam.

Ateist

Sara Azmeh Rasmussen ble født i Damaskus og kom til Norge i 1995. Hun har en muslimsk bakgrunn og har valgt å fortsette å stå innenfor den muslimske kulturen selv om hun erklærer seg som ateist. Hun karakteriserer seg selv som homofil og transperson.

Azmeh Rasmussen er fast spaltist i Aftenposten, og har bidratt i debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten.

I fjor startet hun en sultestreik i protest mot Islamsk Råds holdning til homofile og transpersoner. Hun krevde at rådet utvetydig tok avstand fra dødsstraff for homofile.

En særegen stemme

Fritt Ord legger vekt på at Azmeh Rasmussen har markert seg med en særegen stemme i norsk offentlighet og organisasjonen nevner særlig hennes engasjement for respekten av menneskeverdet.

Azmeh Rasmussen er en særdeles uredd, velformulert og skarp debattant — noen vil si konfronterende. Hun har ikke gått av veien for å bruke sterke virkemidler, og har heller ikke avstått fra å kritisere bevegelser og organisasjoner hun selv har tilhørt. Hennes virke som offentlig intellektuell henger i stor grad sammen med egne livserfaringer, og preges av en uvanlig klarhet og intensitet, uttaler Fritt Ord.

Fritt Ords styre består av Georg Fr. Rieber-Mohn (styreleder), Grete Brochmann (nestleder), Christian Bjelland, Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard.