Kultur

- Mer overvåkning på nett er ikke svaret

Endringene i åndsverkloven som kulturminister Hadia Tajik presenterte i formiddag overfører myndighet fra politiet til private, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

afp000296549-WleHM8il4R.jpg Foto: Dag W. Grundseth

 • Christine Spersrud Haug

På en pressekonferanse i formiddag presenterte kulturminister Hadia Tajik endringer i forskriften til åndsverkloven. Her ble det klart at regjeringen blant annet vil tillate at private aktører samler inn IP-adresser i jakten på nettpirater. Det åpnes også for å blokkere tilgangen til nettsider med opphavsbeskyttet materiale, slik som Piratebay.

— Mer overvåkning ikke løsningen

Venstre-leder Trine Skei Grande, advarer mot mer overvåkning på nett.

— Vi lever i en digital og global tidsalder, og trenger et lovverk som tar høyde for dette. Mer overvåkning på nett er imidlertid ikke svaret på utfordringene knyttet til opphavsrett, sier hun.

Forslaget kan få konsekvenser på områder som personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet, mener Skei Grande.

- At innhenting og oppbevaring av IP-adresser skal kunne gjøres av private, og at disse aktørene attpåtil kan kreve å få vite hvem som sitter bak adressene, er svært problematisk. En ting er at det er en nærmest umulig oppgave å vite sikkert at eieren av en IP-adresse er identisk med den som eventuelt skal ha brutt opphavsretten, en annen sak er at man med dette grepet overfører myndighet fra politiet til private, sier Skei Grande.

Hvem som er koblet til en IP-adresse er ikke bevis for skyld, mener hun.

— Andre medlemmer i husstanden kan stå bak, eller det kan være andre som har kommet inn på et usikret trådløst nettverk. Dette er et lite treffsikkert virkemiddel, sier hun.

- Ytterliggående

Venstre-lederen reagerer også på at det åpnes for at norske internettilbydere skal pålegges å blokkere tilgang til nettsteder «hvor opphavsrett krenkes».

- Det å blokkere nettsider er en rimelig ytterliggående handling, som vi kjenner fra land som vi ikke liker å sammenligne oss med, påpeker hun.

Universitetslektor Gisle Hannemyr stiller seg uforstående til et slik argument.

— Lignende lovgivning finner vi i land som Danmark, Nederland, Finland og England. I disse landene har det vært saker oppe for domstolene som går på pålegg om blokkering av nettsteder som The Pirate Bay, der domstolene har gitt rettighetshavere medhold i dette, sier han til Aftenposten.

- Senker terskelen for overvåkning

Hannemyr, som er ansatt ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over forslaget som ble lagt frem av kulturministeren i dag.

— Det har vært det samme som har vært ute på høring og som har ligget i kortene en stund. Men jeg synes det er fint at hun presiserer at det er domstolen som må befatte beslutningen om blokkering av nettsteder, sier han.

- Blokkering av nettsider gir en viktig signaleffekt, og det er ingen personvernulemper ved det, mener han.

De to andre tiltakene som går på fjerning av konsesjonskravet for å drive overvåkning, og å gi et signal om at taushetsplikten anses som en relativ plikt og kan fravikes som en interesseavveining, anser Hannemyr som langt mer problematisk.

- Er det slik at Datatilsynet skal få en vetorett? Her er det masse uklarheter. Jeg skulle ønske konsesjonsplikten ble opprettholdt slik det er i dag. Dette senker terskelen for å drive med overvåkning, påpeker han.

«En mørk dag for Internett»

Piratpartiet stiller seg svært kritisk til forslagene som ble presentert av Tajik i dag.

«8. februar blir en mørk dag for internett i Norge. Kulturdepartementet har i dag foreslått å åpne for massiv overvåkning av nettbrukere, samt sensur av internettsider, skriver de på sine nettsider».

 1. Les også

  Mener ny åndsverklov gjør det mulig å overvåke ansatte

 2. Les også

  Regjeringsutvalg foreslår å innskrenke opphavsretten

 3. Les også

  Rettsløse rettighetshavere

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Flere strømmetjenester stengt i Norge

 2. SPORT
  Publisert:

  Atle tapte syv millioner på pengespill. Dette var hans råd i møtet med kulturministeren

 3. KULTUR
  Publisert:

  Tom Egeland om at Venstre får kulturministeren: – Fra min side er det bare jubel å hente

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Raja fikk kritikk fra partileder og parlamentarisk leder for å skrote Venstre-seier

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Flertallsregjering «undergraver demokratiet», sa Skei Grande. Nå er hun i en slik regjering.

 6. KULTUR
  Publisert:

  Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte