Kultur

Lambda-motstander er overrasket

Nasjonalgalleri-forkjemper tror Ap har gitt etter for press i Lambda-saken.

Anti-Lambda-koalisjonen i Oslo bystyre er villige til å snu og åpner opp for Lambda i Bjørvika. Her signerte Libe Rieber-Mohn (AP) og Carl I. Hagen (FrP) en avtale i fjor som etter all sannsynlighet innebar at Lambda-prosjektet skulle bli skrinlagt. Foto: Holm, Morten/x

 • Eldrid Oftestad

Sentrale kilder i anti-Lambda-koalisjonen i Oslo bystyre (Ap, SV, Rødt og Frp) sier til dagens Aftenposten at de er villige til å snu og gå inn for å bygge Munchmuseet i Bjørvika. Dermed kan Lambda bli en realitet likevel.

Dette forbauser auksjonarius og Nasjonalgalleri-forkjemper Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels plass Auksjoner.

— Jeg vil tro at Ap har gitt etter for press, sier han.

Samlokalisering

Elgheim er også forbauset over at alternativet om å plassere Munchmuseet på Nasjonalgalleriet ved Tullinløkka ikke er holdt mer frem enn Tøyen og Bjørvika.

Men han tar for gitt at Nasjonalgalleriet/Tullinløkka kan få mer oppmerksomhet når utredningen om plassering av Munchmuseet foreligger. Frist for levering av utredningen er 10. september.

Les også

Skjebnehøst for arven etter Munch

— Nasjonalgalleriet og Tullinløkka var oppe til debatt på 90-tallet, men etter den tid er det omtrent bare Carl I. Hagen som har frontet det. Jeg er overrasket over at ikke flere politikere har fremholdt dette alternativet som er den beste løsningen. Nasjonalgalleriet er det rette alternativet fordi stedet har en viktig historisk betydning som samlokaliserer flere av museene. Men i Norge er det nye bygg som teller, derfor vinner Lambda frem, sukker han.

Glad jurymedlem

Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet var medlem i juryen som i sin tid vedtok det omstridte bygget som et nytt Munch-museum i Bjørvika. Han er i dag også overrasket, men i motsetning Elgheim er den preget av glede.

-Dette er gode nyheter, utbryter direktøren.

Les også

Trenger ny riksantikvar

Han er sikker på at vurderingen som kommer i september vil gi ham ytterligere støtte i Lambda-alternativet.-Jeg har ingen tro på at vurderingen vil fremheve Tøyen eller Nasjonalgalleriet som en bedre plassering av det nye Munchmuseet, sier Eckhoff.

Ber politikerne skjerpe seg

I Bergen er det også en glad museumsdirektør som mottar nyheten om at Oslo-politikerne kan snu i Lambda-saken.

-Det er gledelig at det åpnes opp for å bygge Munch-museum i Bjørvika, sier direktør Erlend G. Høyersten ved Bergen kunstmuseum.

Midt i gleden har han en høne å plukke med Oslo-politikerne.

-Hele prosessen er preget av lempfeldighet, og det er håpløst når politikere bruker denne saken til å få politiske poenger. Dette bør være et tankekors, og poltikerne bør skjerpe seg, Høyersten.

Lambda-bygget i Bjørvika, tegnet av arkitektkontoret Herreros Arquitectos (Spania), kan igjen bli en realitet. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS/Handout

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Lambda blir ikke bare et Munch-museum: «Lureriet har hittil gått bra»

 2. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 3. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 4. KULTUR

  Munchmuseet holder åpent til nytt museum er klart

 5. KOMMENTAR

  Lambda, det nye Munchmuseet i Bjørvika, er utmerket.

 6. KULTUR

  Vokser med to meter i døgnet - skal være 60 meter høyt til jul