Kultur

Filmstudio kan slippe storfilmer på nett bare tre uker etter kinopremieren – «sjokk for bransjen»

Universal Pictures har inngått en avtale med den store, amerikanske kinokjeden AMC som karakteriseres som historisk.

Det sies å ha vært filmen «Trolls World Tour», som ble sluppet digitalt, som forårsaket først et brudd mellom Universal Pictures og kinokjeden AMC – før partene nå er blitt enige om en historisk avtale om når kinofilmer kan slippes løs digitalt. Foto: AP

 • NTB

Avtalen innebærer at filmstudioet kan lansere filmer som såkalt premium VOD (video-on-demand) bare tre uker etter at de har hatt premiere på kino. Til nå har vinduet fra kinopremiere til hjemmevideolansering vært fra typisk 75 til 90 dager, ifølge Kinomagasinet – som kaller avtalen i USA for «et paradigmeskifte».

AMC er USAs største kinokjede, og verdens største – som en del av grupperingen som også eier ODEON her til lands. Ifølge Variety vil AMC få sin andel av inntektene fra slik PVOD-visning. Universal antyder dessuten at storfilmer kan få gå lenger enn de 17 dagene på kino som avtalen i praksis innebærer.

Styreleder Donna Langley i Universal Filmed Entertainment Group sier til Variety at avtalen med kinokjeden bunner i at alle parter ønsker å sikre en god fremtid for filmdistribusjon og «samtidig møte publikums behov for fleksibilitet og muligheter til å se filmene».

Bransjenettstedet noterer seg at avtalen «vil sende sjokkbølger gjennom bransjen», men fastslår at Covid-19 har endret maktbalansen mellom filmstudioer og kinoer – og at bransjen aldri vil bli den samme.

– Universal prøver ikke å skade kinoene. De prøver å gjøre det forbrukerne ønsker – som er å se film uansett hvor det måtte være, sier medieanalytikeren Rich Greenfield.

 1. Les også

  Koronapandemien en katastrofe for kinobesøket

 2. Les også

  Flere storfilmer utsatt: – Jeg håper man kan tenke litt alternativt, sier kinosjef

 3. Les også

  Storfilmen «Tenet» får premiere utenfor USA først – kommer til Norge 28. august

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. Film
 2. Kino
 3. Universal Pictures