Kultur

Skuespiller Kirk Douglas er død

En av Hollywoods største og legendariske skuespillere, Kirk Douglas, er død i en alder av 103 år, opplyser familien. Han spilte blant annet inn filmer i Norge.

Kirk Douglas fotografert i 1962. Douglas døde onsdag i en alder av 103 år, opplyser familien. Foto: Foto: AP/ NTB scanpix

  • NTB

– Det er med stor sorg at mine brødre og jeg kunngjør at Kirk Douglas forlot oss i dag i alder av 103 år, skriver sønnen Michael Douglas (75) på Instagram onsdag kveld.

– For hele verden var han en legende, en skuespiller fra gullalderen for filmer som levde langt inn i hans gylne år, skriver sønnen videre og framhever farens engasjement for rettferdighet og hans sterke forpliktelse til de sakene han trodde på.

Hollywood-stjernen Kirk Douglas da han mottok hedersprisen for sin lange innsats i filmbransjen i 1996. Foto: Foto: Eric Draper/ AP/ NTB scanpix

Fattig start

Skuespiller Kirk Douglas er kanskje mest kjent for tittelrollen som opprørsk slave i «Spartacus». Han spilte også tungtvannssabotør i «Heltene fra Telemark» og oppholdt seg i Norge under innspillingen i 1965. Også under innspillingen av filmen «The Vikings» åtte år tidligere hadde Kirk Douglas tilbrakt tid i Norge.

Totalt er det oppgitt at han har spilt 95 roller på film og TV gjennom en lang karriere, den siste i 2008.

Douglas gikk i 1960 offentlig ut og kunngjorde at det var Dalton Trumbo som hadde skrevet manuset til suksessfilmen «Spartacus», regissert av Stanley Kubrick. Trumbo hadde i McCarthy-tidens forfølgelse av kommunister i Hollywood vært utestengt og svartelistet i årevis, men etter Spartakus ble listenes makt svekket.

Les også

Dette er årets Oscar-nominasjoner

Den amerikanske skuespilleren Kirk Douglas var flere ganger i Norge. Her utenfor Rjukan Hotell i 1965 under innspillingen «Heltene fra Telemark» på Rjukan. Foto: Arkivfoto: Sverre A. Børretzen / NTB scanpix

Hederspris

Douglas omtalte seg selv i et intervju med Hollywood Reporter i 2014 som en fattig sceneskuespiller etter å ha tjenestegjort i den amerikanske marinen under andre verdenskrig. Han fikk en sjanse i Hollywood etter at hans venn Lauren Bacall overtalte den kjente produsenten Hal Wallis til å se ham på scenen i New York.

Kirks Douglas sammen med sønnen Michael da de sammen under Oscar-utdelingen i 2003 ga prisen for beste film til «Chicago» som Catherine Zeta-Jones, kona til Michael Douglas spilte i, og som også vant pris for beste birolle. Foto: Foto: Kevork Djansezian/ AP/ NTB scanpix

I løpet av den lange karrieren fikk Kirk Douglas en rekke priser. I 1996 fikk han en egen hederspris under Oscar-utdelingen, og til tross for at han ble rammet av slag og mistet taleevnen noen måneder tidligere, hadde han klart å trene seg opp og kunne holde en kort takketale. Tidligere hadde han blitt nominert tre ganger til prisen for beste hovedrolle.

Kirk Douglas fikk fire sønner gjennom to ekteskap. Den yngste, Eric Douglas, døde i 2004. Skuespiller Michael Douglas (75) er den eldste.

Skuespiller Kirk Douglas fotografert i 2017 in Los Angeles. Douglas døde onsdag i en alder av 103 år, opplyser familien. Foto: Foto: Reed Saxon/ AP/ NTB scanpix

–For meg og brødrene mine, Joel og Peter, var han rett og slett pappa, for Catherine, en flott svigerfar, for barnebarna og oldebarna, deres kjærlige bestefar, og for kona Anne, en fantastisk ektemann, skriver Michael Douglas videre.

I forbindelse med innspillingen av filmen The Vikings (Vikingene) besøkte Kirk Douglas og kollega Janet Leigh Hotel Continental der en «vikingdronning» skulle kåres. FOTO: Jan Nordby / NTB scanpix

Pappa – jeg elsker deg

– Kirks liv var godt levd, han etterlater en filmarv som vil vare i generasjoner fremover, og en historie som en kjent filantrop som arbeidet for å hjelpe publikum og bringe fred til jorda, skriver sønnen.

– La meg slutte med ordene jeg fortalte ham på hans siste bursdag, og som alltid vil forbli sanne. Pappa – jeg elsker deg så mye, og jeg er så stolt over å være sønnen din, skriver han.

Les mer om

  1. Hollywood
  2. Film og TV