Kultur

Ber Scorsese droppe Jo Nesbø-film

Det amerikanske filmnettstedet Indiewire anbefaler Martin Scorsese å ligge langt unna filmatiseringer av Jo Nesbøs bøker.

Martin Scorsese presenterte i 2008 Rolling Stones-dokumentaren Shine a light sammen med Mick Jagger og Keith Richards. Nå lurer filmnettstedet Indiewire på hvem som er Norges Rolling Stones. FOTO: REUTERS/Lucas Jackson Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

 • Jan Gunnar Furuly

Da Nesbø høsten 2010 solgte filmrettighetene for hele Harry Hole-serien til britiske Working Title, satte han en klar betingelse: Han skulle ha siste ord med i laget om hvem som skal være regissør. Og han gjorde det klart for britene at hans førstevalg til jobben er Martin Scorsese.

Bransjebladet Variety meldte i natt at legenden bak filmer som Taxi Driver (1976) og Goodfellas (1990) faktisk seriøst vurderer å regissere filmen basert på romanen Snømannen.

The Kingdom-manusforfatter

Ifølge bladet skal manusforfatter Matthew Michael Carnahan, som sto bak The Kingdom (2007) og World War Z (kommer i 2012), være den som nå lager filmmanuset til Snømannen.

Men ifølge det anerkjente filmnettstedet Indiewire'sblogg vil det være en særdeles dårlig ide av Scorsese å bruke tiden på dette.

"Vi er ikke akkurat entusiastiske over hans valg, for å være ærlig: Realistisk har Marty, som snart fyller 70, neppe dusinvis av filmer igjen i seg. Vi hadde helst sett at han ikke kastet bort en av dem på noe som fortoner seg som en rutinemessig politihistorie", skriver kommentator og filmanmelder Oliver Lyttleton.

DiCaprio som Harry Hole?

Før han legger til:

"Fans av romanene: Tar vi feil? Er det et potensiale for en ny Seven eller Silence of the lambs her"?

Deretter følger han opp med å spørre om det er miljø for et langvarig samarbeid som inkluderer Leonardo DiCaprio som Harry Hole. Scorsese har, som kjent, brukt DiCaprio som hovedrolleinnhaver i en rekke av sine filmer siden Gangs of New York (2002).

Hvem er Norges Stones?

Lyttleton lurer også på hvem "de norske Rolling Stones er".

Det siste er et klart spark til at Scorsese brukte mye av sin dyrebare tid til å lage Rolling Stones-dokumentaren Shine a light (2008).

En leser av Indiewire har som kommentar lagt inn at filmmusikken til Snømannen bør være av DiDerre, Jo Nesbøs norskspråklige band, som neppe er særlig kjent i USA.

 1. Les også

  Jo Nesbø best betalt i Kultur-Norge

Jo Nesbø stilte som forutsetning for rettighetssalget til Working Title at han får velge regissør. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «Snømannen» slaktes

 2. KULTUR
  Publisert:

  Hvis du trodde de norske anmelderne var nådeløse mot «Snømannen», vent til du ser hva de internasjonale anmelderne mener.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 4. KULTUR
  Publisert:

  Michael Fassbender: – Jeg har knapt hatt det bedre på en filminnspilling

 5. KULTUR
  Publisert:

  Ny på Netflix: Martin Scorsese har laget en leken rockumentar om Bob Dylan

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.