Kultur

NRK-medarbeider truet av aserbajdsjanske myndigheter

Den norsk-iranske komikeren skal ha blitt avkledd og tvunget til å trampe på det iranske flagget mens politimenn filmet ham. Utenriksdepartementet ser alvorlig på saken.

Amir Asgharnejad er kunstner og komiker, og har tidligere vært gjest i NRKs program Trygdekontoret. I går ble han holdt igjen i avhør av aserbajdsjanske myndigheter. Komikeren har vært i Baku for å dekke ESC-finalen for NRK P3, og har blitt fulgt nøye av aserbajdsjanske medier. Foto: Skjermdump News.Az

 • Cathrine Elnan

Et team på fire personer fra NRK P3 skal ha blitt truet da de i går skulle forlate den aserbajdsjanske hovedstaden Baku. Komikeren og kunstneren Amir Asgharnejad er én av de fire, og behandlingen skal ha gått verst utover ham. Han skal ha blitt holdt igjen i avhør, truet og ifølge NRK ble komikeren avkledd og tvunget til å trampe på det iranske flagget.

— Det som har skjedd er at teamet ved utreise ble utsatt for en helt uakseptabel behandling av aserbajdsjanske myndigheter. De er blant annet blitt utsatt for trusler, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

I et intervju medNRK Kveldsnytt lørdags kveldfortalte Asgharnejad at de aserbajdsjanske politimennene filmet ham mens han ble tvunget til å trampe på det iranske flagget. Asgharnejad er persisk, og er svært bekymret for hva som kan skje dersom denne filmen blir kjent i Iran.

Lokale aviser har anklaget Asgharnejad for å sparke det aserbajdsjanske flagget, og det samme gjorde politimennene i avhøret. Komikeren sier selv at dette ikke stemmer, men at et aserbajdsjansk flagget ved et uhell kom borti foten hans mens de filmet for NRK.

Satiriske reportasjer

Asgharnejad og NRK-teamet har vært i Baku for å dekke Eurovision Song Contest. Under navnet Bijan har Asgharnejad utgitt seg for å være en iransk TV-reporter, som følger det han presenterer som «Irans bidrag» til ESC, nemlig norsk-iranske Tooji. Men dette som utgangspunkt har komikeren laget en rekke humorinnslag, hvor han også gjør narr av Aserbadjan.

Komikeren spør blant annet tilfeldige folk på gaten om det aserbajdsjanske ordet for «Gay parade». Homofiles rettigheter står som kjent ikke særlig sterkt i Aserbadjan, og 17. mai ble Eurovision-nettsidene hacket av aserbajdsjanske homohatere.

Under avhøret med aserbajdsjansk myndigheter skal Asgharnejad skal ha forsøkt å forklare at han var i Baku på oppdrag fra NRK.

Kalt et «hån for landet»

Arbeidet til stuntreporteren er blitt plukket opp av lokale medier, og han er blant annet blitt kalt for en «iransk sabotør». De har også kalt reportasjene et «hån mot landet»

NRK mener det er helt klart at truslene kommer som en følge av dekningen fra Baku.

– Denne behandlingen skjer som en følge av jobben som TV-teamet har gjort. NRK ser meget alvorlig på hendelsen, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Vurderte å trekke Norge

Ifølge NRK anså de situasjonen så alvorlig at de vurderte å trekke Norge fra ESC-finalen.

– Men vi valgte å gjennomføre. Å trekke Tooji ut, ville skapt store problemer for arrangørene EBU og artistene. Vi kom til at det hadde blitt en feil reaksjon, sier Per Arne Kalbakk til NRK.

Preget av situasjonen

Nå er de fire NRK-medarbeiderne tilbake i Norge. Ingen av dem er fysisk skadet, og de har ikke blitt utsatt for vold.

— Det er litt for tidlig å gå i detalj om hva som har skjedd. Men det har blant annet kommet trusler fra aserbajdsjansk politi, og NRK-medarbeiderne er preget av det de har vært igjennom. De opplevde situasjonen som truende og svært ubehagelig, forteller Hansen, som i dag har hatt møte med Amir Asgharnejad og resten av teamet.

Nå vil de involverte bli fulgt opp av NRK, og det norske utenriksdepartementet er informert om saken. NRK vil også komme med en kraftig reaksjon overfor aserbajdsjanske myndigheter, samt melde saken videre til den europeiske kringkastingsunionen EBU.

UD vil kartlegge hva som har skjedd

Utenriksdepartementet ble informert om situasjonen i går, og ser alvorlig på saken.

— Hvis det som har kommet frem av trusler stemmer, er dette noe vi tar svært alvorlig. Vår ambassade og ambassadør følger opp saken med aserbajdsjanske myndigheter. Vi vil også være i kontakt med NRK for å kartlegge hva som har skjedd, sier Hanne Melfald, kommunikasjonsrådgiver i DU.

- Hvordan har dere fulgt opp saken i Aserbajdsjan?

— Da ambassadøren fikk informasjon om at en av NRKs medarbeidere var blitt holdt tilbake i avhør, tok han straks kontakt med den aserbajdsjanske protokollsjefen. I dag er det kommet frem nye opplysninger om trusler, og vi vil nå be om forklaring på hva som har skjedd.

- Hva var innholdet i truslene?

— Jeg kan ikke si noe om det, og har ikke anledning til å kommentere saken ytterligere, sier Melfald.

 1. Les også

  Tooji roste svenske Loreen

 2. Les også

  Alt klart for norsk Eurovision-fest

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  I årevis ble Thorbjørn Jagland varslet om korrupsjon i Europarådet. Kritikerne mener han ikke gjorde noenting.

 2. VERDEN

  På innsiden av IS' propagandahær

 3. KULTUR

  Boken som burde hatt bruksanvisning

 4. KULTUR

  – I Norge er kultur koselig, men ikke særlig viktig

 5. KULTUR

  - Vi lever i en tid som skaper brutalitet

 6. KULTUR

  Gjenreis filosofens norske hus!