Kultur

Flemming Rose slutter i Jyllands-Posten

afp000652360-btXG4HRG8L.jpg Foto: Lien, Kyrre

Flemming Rose, kjent for å ha trykket Muhammed-karikaturer i den danske avisen Jyllands-Posten, sier han nå slutter i avisen.

  • Arve Henriksen
    Journalist
  • Ntb

Rose, mangeårig utenriksredaktør i Jyllands-Posten, sier til sin egen avis at han slutter fordi han ønsker å vie mer tid til å skrive bøker og delta i den offentlige debatten.

— Det økende mangfoldet i Europa har satt friheten under press, og det er mitt inntrykk at dette kommer til å dominere den europeiske dagsordenen de neste tiårene. Det vil jeg gjerne bruke flere krefter på, sier han ifølge Politiken.

Rose har jobbet i Jyllands-Posten i 16 år, og har vært utenriksredaktør siden 2010. Han var kulturredaktør da avisen i september 2005 trykket flere karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Tegningene og Roses kommentar « Muhammeds ansikt», som ble trykket sammen med tegningene, vakte voldsomt raseri blant muslimer over hele verden.

Les også: Karikaturstriden – ti år etterpå:

Les også

Muslimer er ikke en svak gruppe som trenger beskyttelse mot kritikk

Hatt stor betydning

Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, tror ikke det er karikaturstriden som har fått Rose til å slutte.

— Når han sier at han vil bruke mer tid på å skrive bøker og delta i den offentlige debatten, så tror jeg det er alvorlig og ærlig ment. Rose har helt siden karikaturstriden dukket opp levd med livvakter, spesielt det siste året etter terroren i København og Paris. Hans liv er blitt ganske ufritt og helt forandret. Det er ikke sikkert hans utsatthet blir mindre fordi han slutter, truslene er rettet mot han personlig, sier Åmås.

Det er lite trolig at trusselen mot Jyllandsposten blir noe mindre, selv om Flemming Rose nå trer tilbake.

*** Les også:**

Den tidligere kulturredaktøren i Aftenposten har møtt Flemming Rose ved flere anledninger, og har bare godord å komme med overfor sin danske kollega. Han beskrives som en uvanlig kunnskapsrik og reflekterende avisredaktør.

— Jeg synes han har vært en av det siste tiårets viktigste mediepersoner globalt. Han var den som satte i gang karikaturstriden, og har på en veldig opplysende, diskuterende og prinsipiell måte greid å belyse og få frem hva denn debatten har dreidr seg om. Det har blitt vår tids viktigste enkeltstående ytringsfrihets-diskusjon, sier Åmås.

Les også

  1. Hvorfor ser Selbekk islamisten i sin brors øye, men Max Hermansen i sitt eget øye legger han ikke merke til?

  2. Kvinner er en del av kampen mot ekstremisme | Deeyah Khan

  3. Det er motstandere av ytringsfriheten som trenger å lære hva toleranse og frihet betyr | Lars Gauden-Kolbeinstveit