Kultur

«Making a murderer»-skaperne: – Har gitt et så sannferdig bilde som mulig

De to kvinnene som laget Netflix-serien «Making a murderer» tilbakeviser at de har klippet og manipulert seg frem til den sjokkerende seersuksessen.

Laura Ricciardi (i midten) og Moira Demos (t.h) står bak Netflix-suksessen Making a murderer. Her er de fotografert under arbeidet med dokumentarserien hjemme hos Avery-familien i Wisconsin. Netflix

 • Jan Gunnar Furuly

Netflix-dokumentarserien Making a murderer har de siste ukene sjokkert, rystet og begeistret en hel verden og satt fart på debatten i USA om urettferdighet, klassejustis og justismord i det amerikanske rettssystemet.

— Vår oppgave var å brette ut historien og sørge for at den var forståelig og klar for våre seere. Vi har gitt et så sannferdig portrett av rettsprosessene som mulig, sier filmskaper Moira Demos i et videokonferanse-intervju med Aftenposten og seks andre internasjonale medier onsdag kveld.

Se klipp fra serien:

Ti år

Sammen med sin livspartner og medregissør Laura Ricciardi brukte hun 10 lange år på å fullføre prosjektet.

De avviser påstander fra kritikerne om at dokumentarserien skal være omhyggelig klippet til med dramaturgi og vinkling, for at historien skulle fungere som publikumsmagnet på Netflix.

Laura Ricciardi (t.v) og Moira Demos lot seg intervjue av Aftenposten og en gruppe med seks andre journalister via en videokonferanse fra deres hjem i USA onsdag kveld. Jan Gunnar Furuly

— Var det fristende å klippe vekk de bitene som ikke passet til akkurat den historien dere ønsket å fortelle, spør Aftenposten.

– Må gjøre et valg

— For oss handlet dette aldri om å vri ting for å få til en best mulig historie. Selvsagt måtte vi gjøre valg, vi hadde jo godt over 1000 timer med filmopptak. Valgene våre dreide seg først og fremst om hva som var relevant. Vi trengte aldri å konstruere en konflikt. Vi måtte heller aldri leke med eller flytte tidslinjen. Alt du ser i serien, er det som virkelig skjedde, svarer Demos.

— Vi har ikke konstruert noe. Den eneste måten vi kunne fortelle alt på, var å lage en bredt anlagt TV-serie som dette. Under denne lange prosessen håpet vi jo at vi til slutt ville finne et marked for serien, i langformat, legger Ricciardi til.

Aftenpostens anmelder ga serien toppkarakter:

Les også

«Making a Murderer» sjokkerer, ryster og skaper debatt

I august 2014 fikk de omsider en avtale med Netflix til å ferdigstille true crime-dokumentaren.

— Da fikk vi tilført helt avgjørende ressurser: Vi hyret komponist av filmmusikk, lydingeniører, folk som jobbet med spesialeffekter, en klipper og en som tok sjefsansvar for foto i filmen. Alt etterarbeidet tok et år å gjøre, forklarer Demos.

Steven Avery fotografert på tiltalebenken under rettssaken mot ham i Wisconsin. AP Photo/Morry Gash

Mandag denne uken leverte hovedpersonen i serien, skraphandleren Steven Avery, og hans nye advokat Kathleen Zellner, ifølge New York Times en appell til en domstol i delstaten Wisconsin om gjenopptakelse av saken der han ble dømt til livsvarig fengsel for å ha stått bak mordet på fotografen Teresa Halbach i 2005.

Også hans nevø, Brendan Dassey, som ble dømt for drapet i en separat rettssak, kjemper for å få sin sak gjenopptatt.

Tenåringen Brendan Dassey (bildet), nevø av Steven Avery, ble dømt for drap på Teresa Halbach i en separat rettssak. Herald Times Reporter/Eric Young via AP

Making of a Murder fokuserer på urettferdighet og mangler ved rettssystemet. Hvis dere skal lage en sesong 2, vil dere foretrekke å følge Averys sak videre eller satse på å finne en annen krimhistorie som inneholder noe av de samme juridiske elementene, vil en canadisk journalist vite.

— Serien handler absolutt om det amerikanske rettssystemet, og vi bruker Steven Averys historie som et vitnesbyrd til å belyse dette. Han tilbød oss en utrolig reise fra den ene ekstreme ytterkanten av systemet til den andre. Vi er forberedt på å fortsette å følge denne historien, hvis det er hendelser som utvikler seg videre, svarer Ricciardi.

Responsen er nå en del av historien

Hun mener den voldsomme responsen på serien forlengst er blitt en del av den fortsatte historien.

— Hvordan de store, kommersielle mediene i USA nå har dekket Making a Murderer , hvordan de folkevalgte responderer og hvordan rettssystemet plutselig er blitt et hett tema i den pågående valgkampanjen i USA, er alle deler av systemet vårt som nå faktisk jobber med saken. Dette skjer i et land som er forberedt på å ta ansvar for det som foregår. Dette er kanskje tema for episode 11, eller kanskje den videre utviklingen i sakene til Steven Avery og Brendan Dassey, smiler hun.

Steven Avery er blitt et symbol på urettferdighet i det amerikanske rettssystemet. Flere hundre tusen har underskrevet et opprop til president Barack Obama om å benåde ham. Netflix

— Hvordan tror dere Averys nye stjerneadvokat Kathleen Zellner kan hjelpe ham?

— Det er vanskelig å si hva som kan skje. En gjenopptakelse av saken er helt avhengig av at det finnes noe nyoppdaget bevismateriale som kan tas til retten og gi grunnlag for høring om en ny rettssak. Bevisene kan være en ny vitenskapelig test, nye fysiske beviser eller et vitnemål fra noen som vet noe. Det er viktig å huske på at listen for å gjenoppta saken er lagt meget høyt. Det er ikke nok å komme med et nytt sett bevis, men du må kunne bevise at dette materialet ville hatt avgjørende betydning for skyldspørsmålet og utkommet av den forrige rettssaken, sier Demos.

Sonet 18 år for en voldtekt han aldri sto bak

Steven Avery ble på midten av 1980-tallet feilaktig domfelt i en voldtektssak i hjembyen, og sonet i fengsel i hele 18 år da DNA-bevis omsider førte til at han ble renvasket i 2003. Da han ble renvasket i 2003 var han blant de aller første i Wisconsin som ble sluppet ut av fengsel på grunnlag av DNA-bevis.

Les også:

Les også

Vi TV-seere er endelig lei av å vente

— Nå ser vi at både sakene til Steven Avery og Brendan Dassey, kan føre til meningsfulle reformer i rettssystemet, uansett om de til slutt får oppleve det å bli frikjent eller ikke. Historiene deres og alle feilstegene som er bragt frem i lyset om politietterforskningen og rettssakene, har skapt stor oppmerksomhet både i den amerikanske offentligheten og internasjonalt. Forhåpentligvis kan det å fremme en konstruktiv dialog om dette føre til endringer. Selv om Steven fortsatt sitter bak lås og slå, fører hans skjebne til endringer av vårt kriminalsystem, sier Ricciardi.

- Lokale journalister stilte nesten aldri spørsmål

De to filmskaperne ble overrasket over i hvor liten grad de lokale journalistene som dekket rettsprosessene mot Avery og Dassey stilte spørsmål ved politiets og påtalemyndighetens fremstilling av beviser og fakta i sakene.

— De lokale mediene presenterte stort sett bare den vinkling politi og påtalemyndighet hadde bestemt seg for. I november 2005 da store politistyrker gjennomførte en åtte dagers granskning og ransaking av eiendommen til Avery-familien, ble bevisene fortløpende presentert for media, og medienes rapportering bar tydelig preg av det i halvannet år, sier Ricciardi.

Bes om å se på nye, angivelige justismordsaker

Nå er deres mailbokser og kontoer på sosiale medier fulle av henvendelser av folk som ønsker at de skal se på lignende, angivelige justismordsaker.

— Vi er åpne, og tenker nå på hvilke andre historier vi vil fortelle i fremtiden. Men hva dette blir, vet vi ikke helt nå, sier Ricciardi

— Denne serien tok oss ti lange år å fullføre, forhåpentligvis blir den neste historien vi skal fortelle levert på en mer effektiv måte, ler hun.

Les også:

Les også

«Serieskaperne blir de nye etterforskerne, og seerne blir den nye juryen.»

Les også:

 1. Les også

  Jeg slukte Making a Murderer på to dager. I ettertid har den gitt meg litt vond smak i munnen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Making a Murderer»-regissør avviser at målet med sesong 2 er å renvaske Steven Avery

 2. VERDEN

  Brendan Dassey fra «Making a Murderer» løslates

 3. KULTUR

  Derfor er ikke «Making a Murderer» sesong 2 verdt 10 timer av ditt liv

 4. KULTUR

  Etter «Making A Murderer» ble politiet og aktoratet møtt med sinne. Nå forteller de sin historie.

 5. VERDEN

  Påtalemyndigheten motsetter seg at Brendan Dassey løslates

 6. KULTUR

  Påskekrim fra virkeligheten