Kultur

Med inspirasjon fra Edvard Munch

Kunstnerne Andrea Bakketun og Christian Tony Norum får kunstnerstipend på 150.000 kroner.

Kunstnerne Christian Tony Norum og Andrea Bakketun med parets lille datter Myrna. Dan P. Neegaard

 • Heidi Borud

De unge kunstnerne jobber både med egne prosjekter og sammen som duoen Bakketun & Norum. Nå vises verket Glemt der de hører hjemme, 2015, i Oslo Kunstforenings stipendutstilling for unge kunstnere.

Forfall og nytt håp

Bevegelser, livets kontraster, fysiske forandringer, forfall og eksistensielle spørsmål står sentralt i kunstnerskapet.

Duoen uttrykker seg på mange vis og gjennom ulike teknikker og medier.Her er både statiske elementer og levende bilder. Installasjonen rommer blant annet to digitale videoer, oljemaleri på glass, skrivebord, hylle og bøker fra avdøde kunsthandler Harald Holst Halvorsens samling.

Utgangspunktet er den gamle leiligheten på Skillebekk hvor paret bor med sin lille datter Myrna på 3 måneder. Leiligheten tilhører Andreas farmor, datter av kunsthandler Harald Holst Halvorsen som var en god venn av Edvard Munch.

— Oldefar stilte ut oghandlet mye med Munch og de hadde nær relasjon de siste årene. Min farmor fikk blant annet en hund av Munch da hun var liten. Jeg har oppdaget at han var støttespiller for flere viktige kunstinstitusjoner i Oslo, og at han tidlig stilte ut, og ga stipend til unge, lovende kunstnere, forteller Andrea Bakketun, som har gått på jakt etter historiske opplysninger.

Kunstnerne Christian Tony Norum og Andrea Bakketun med parets lille datter Myrna. Dan P. Neegaard

Den gamle leiligheten

Nå bruker hun og samboer Christian Tony Norum den gamle leiligheten på Skillebekk som utgangspunkt for sitt eget samtidskunstverk.

I leiligheten var Munch ofte innom, og det gamle bordet som nå er en del av kunstinstallasjonen i Oslo Kunstforening, har Munch sittet ved. På sporet av kunsthandlerens biografi og bekjentskapskrets har duoen både fordypet seg i etterlatte gjenstander og reist ut i verden.

Resultatet kan vi nå se i Oslo Kunstforening. Reisebrevet består av opptak fra reiser, bymiljøer og andre omgivelser som har blitt konstruert, tilpasset eller forvandlet gjennom historiens løp. Det er et klart fokus på globale utfordringer og miljøperspektiver.

Arven fra Munch

Duoen er opptatt av arven etter Munch. — Han betyr veldig mye. Det er noe hellig og magisk uforklarlig ved Munchs kunstnerskap, sier Norum. - Når det er sagt er vi ikke ute etter å stille oss bak, eller utnytte oss av hans kunstnerskap, men heller utdype våre egne tanker og ideer i virkeligheten verden nå befinner seg i, sier duoen Bakketun & Norum.

Det blir mange kunstverker av Edvard Munch i det nye nasjonalmuseet på Vestbanen. Les her:

Les også

Stor Munchs-satsing i det nye museet på Vestbanen

Tre om Bakketun & Norum

Wenche Volle, daglig leder i Kunstnerforbundet

— De utmerker seg ut på den unge kunstscenen med sine rike og vidtfavnende kunstprosjekter. Verket de viser i Oslo Kunstforeningen går rett til kjernen av deres samarbeid: Her danner en helt spesiell leilighet rammeverk for en utforsking av kunst, biografi og personlige historier. De arbeider referensielt og personlig med kunsthistorien, medier, forbilder og institusjoner. De er med på å vitalisere maleriet i dag ved å se nærmere på hva det er å hente ut av tidligere verk, uttrykk og kunstnerskap. Verkene de skaper er vakre, overraskende og historisk interessante

Marit Paasche, kunsthistoriker og medlem av juryen

— En av årsakene til at Sparebankstiftelsen DNB arrangerer denne stipendutstillingen er for å rette søkelyset mot det yngre og uetablerte sjiktet i samtidskunsten. Stipendet er ment som en støtte for dyktige kunstnere i etableringsfasen, og der er årets prisvinnere meget verdige.

De har laget en presis og vakker installasjon som inviterer betrakteren inn for å reflektere over forholdet mellom tid og sted, personlig og kollektiv erfaring. Vi kan forvente oss mye av dem fremover.

Marianne Hultman, daglig leder i Oslo Kunstforening

— Installasjonen består av flere separate arbeider som er satt sammen til en helhet. Man kan se det som en collage bestående både av bevegelige bilder, malerier, møbler og bøker, og til og med et kamera som filmer og observerer lysekronen i taket. Man kan også lese inn et budskap i retning av: "Glem ikke hvor du kommer fra, men glem det likevel i blant. Ingenting i livet er statisk, alt er i bevegelse."

Oslo Kunstforening ser frem til deres utstilling her i 2017.

Kunstinteressert:

Kunst som tar pusten fra deg. Les om Ellen K. Willas prosjekt:

Les også

Sluttet som aksjemegler, startet kunstgalleri

Kunstfotografen Marie Sjøvold aktuell på Jeløy:

 1. Les også

  Hva skjer når relasjonene forvitrer og minnene blir borte?

Les mer om

 1. Kunst

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ukens kunst: Naturen bortenfor

 2. A-MAGASINET

  Kunstnerne Melgaard og Bjertnes brøt kontakten. Slik gikk det da de tok opp tråden igjen.

 3. KULTUR

  Lager en tro kopi av denne kafeen i det nye Nasjonalmuseet

 4. KULTUR

  Vanskelig å skjønne hva årets festspillkunster egentlig har på hjertet

 5. KULTUR

  Dette er det smarteste Dolk noen gang har gjort

 6. KULTUR

  Vebjørn Sand åpner enda en bro. Denne gangen i Leonardo da Vincis egen hage.