Kultur

Finn Skårderud i samtale med Joachim Trier: – Å skulle være sin egen lykkes smed, blir også et fengsel

Selvrealiseringsslitet gjør at vi raskt mister blikket for andre, sier Joachim Trier om rollefiguren Julie i «Verdens verste menneske». Psykiater Finn Skårderud snakker med regissøren om Oslo-trilogien, forventninger, skam og generasjoner.

– Mitt ideal med filmene er å vise publikum at jeg bryr meg om dem. Jeg søker den menneskelige dialogen. Jeg ønsker at publikum skal speile seg i karakterene, for å utforske seg selv, sier Joachim Trier.
  • Finn Skårderud
    Finn Skårderud
    Forfatter, psykiater og professor, direktør ved Villa SULT

Advarsel: Denne teksten begynner med en solid hyllest til Joachim Triers filmkunstnerskap. Aftenposten og jeg har invitert ham til en samtale om hans Oslo-trilogi. Det er tre filmer om sårbare sinn laget gjennom 15 år – Reprise, Oslo 31. august og den aktuelle Verdens verste menneske. Mandag ble filmen valgt som Norges Oscar-kandidat.

I en e-post til Trier skrev jeg «samtidsdiagnostikk på lerretet». Verdens mest sympatiske menneske, tenkte jeg brått. Men det kan jeg jo ikke skrive.

Les hele saken med abonnement

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.