Kultur

Teateranmeldelse: Like fint og rart som det er smalt

«Opening Night» er en fin hyllest til den lille skuespilleren, som burde vært litt lettere å forstå for det store publikum.

Håkon Vassvik er eneste skuespiller på scenen i Verk Produksjoners performance «Opening Night». Han spiller seg selv som skuespiller, men teksten er jobbet frem av hele kompaniet.
  • Per Christian Selmer-Anderssen
    Per Christian Selmer-Anderssen

Noen forestillinger lyser som et slags symbol i høstnatten. Opening Night på Black Box Teater er ett av dem. Forestillingen er laget av Verk Produksjoner, og handler nettopp om teateret. Eller rettere sagt: Om hvordan det er å være skuespiller.

Innadvendt? Javisst. Navlebeskuende? Oh yeah, men forestillingen er mer enn det.

Opening Night hadde først premiere i slutten av februar. Da var det bare kritikere som fikk komme, og ti spesielt inviterte teaterfolk så teater om teater.

Selv var jeg på den åpne premieren denne uken. Publikum satt tett i tett, lykkelige over å endelig kunne kjenne andres kroppslukt igjen. Samtidig var det en premiere med bismak. Teaterstreiken vil trappes opp i slutten av uken, og vi går inn i en ny høst med mørklagte scener.

Opening Night blir dermed atter en gang et symbol på teaterets forgjengelighet. Og på hvordan kunstformen har tapt status under pandemien.

Vår vurdering:

4 av 6
Scenerommet av Jakob Oredsson får mye ros av vår anmelder. Mens teksten er sprikende, er rommet og kostymene svært interessante å se på.

Greske guder og mannlig Kate Winslet

Jeg skulle ønske at Opening Night hadde reflektert over dette. At den ikke bare dukket inn i hva det er å være skuespiller, men også hvorfor teateret er viktig for alle oss andre.

Dette er isteden teateret sett fra skuespillerens hjernebark. På scenen står bare én person, skuespiller Håkon Vassvik. Han er kledd i rødlilla trikot, men har dusker knyttet til kroppen. Dette er, så vidt jeg forstår, en referanse til Dionysos. Den greske guden for fruktbarhet, som ga navn til teaterfestivalene i det gamle Hellas. Det skal bli mange teater- og filmreferanser i løpet av kvelden.

Noen av dem er enkle. Andre er vanskeligere å forstå, med mindre du har studert teatervitenskap eller kjenner referansebanken fra tidligere forestillinger.

Håkon Vassvik snakker til publikum som om vi møtte ham backstage over en øl. Vi får høre om da han var med i et nysirkus, spilte Kate Winslets karakter i Titanic og hvorfor han valgte å fortsette som skuespiller, selv om kjæresten hadde mer sans for regissører og dramatikere.

Forestillingen får en stadig større dybde, etter hvert som det blir stadig vanskeligere å spille teater under enten streik eller pandemi.
Les også

De trodde på gjenåpning, men slik blir det ikke: – Jeg er lei meg

Et nydelig scenerom

Teksten er sprikende, både i kvalitet og kronologi. Likevel er Opening Night en god teateropplevelse.

Det er mye på grunn av scenografien, som er noe av det mest pirrende jeg har sett på denne siden av pandemien. I midten av rommet er et hvitt teppe, flankert av blinkende lyskastere. Skuespilleren vandrer rundt denne flekken av lys, som om han stadig vil inn på scenen, men ikke helt vet hvordan man skal ta den i hevd.

Rommet forandrer seg gjennom kvelden. Plutselig lyses resten av rommet opp, og vi forstår at vi egentlig er backstage. Bakscenen er pakket inn i et sceneteppe, og teaterlys blinker inn mot veggen. Et imaginært publikum er altså der fremme.

Skuespilleren danser krakilsk. Eller tøyser seg gjennom sin egen historie. Men det er først i de siste scenene at han klarer å gå inn i scenelyset.

Det skaper et ekstra rom i teksten. Kanskje er ikke dette en skuespiller, men en karakter som søker en scene?

Les også

Dette krigsteateret får ikke til det det vil

Hjelp publikum inn i lyset!

Når jeg ser Opening Night føler jeg meg litt som denne skuespilleren. Jeg står på siden, men vil gjerne inn i lyset. Jeg vil forstå hvordan anekdotene henger sammen, hvorfor halve salen gråter av latter og hva som er hovedkarakterens fortelling.

Verk Produksjoner har vært et av landets ledende kompanier siden 1998, og har spesialisert seg på riter og fortellerteater.

Neste «Opening Night» håper jeg de slipper flere publikummere inn i scenelyset.

Spilles til og med lørdag på Black Box Teater.

Les mer om

  1. Teateranmeldelse
  2. Scenekunst
  3. Teater
  4. Sceneanmeldelse
  5. premiere
  6. Scene
  7. Streik