Inn med 2020, ut med 2019

2010-tallet er over. Nå har 20-årene startet. Sist inn var det amerikanske territoriet Amerikansk Samoa.

Konfettiregn falt over folkemengden på Times Square i New York.
Natt til onsdag var opprydningen i gang på Times Square i New York. Over ett tonn konfetti skulle fjernes.
Copacabana-stranden var stedet å være i Rio de Janeiro nyttårsaften.
Et storslått fyrverkerishow farget himmelen over Copacabana i Rio de Janeiro.
Til tross for de store skogbrannene i landet skjøt Sydney opp et enormt fyrverkeri ved midnatt. Foto: AAP Images via AP / NTB scanpix
Fyrverkeri over Kreml i Moskva. President Putin har oppfordret folket til å jobbe sammen i året som kommer. Foto: AP / NTB scanpix
Et mektig fyrverkeri over pariserhjulet London Eye ved Themsen i London markerte overgangen til 2020 i Storbritannia.
Parisere fotograferte nyttårsfyrverkeriet over Triumfbuen ved enden av paradegaten Champs-Élysées ved midnatt.
Rakettene smalt også over Brandenburg Tor i Berlin. Mange tusen mennesker hadde samlet seg for å gå sammen inn i 2020.
Også på Kim II Sung-plassen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang ble det fyrt opp fyrverkeri for å feire inngangen til 2020.
I Hongkong ble nyttårsfeiringen avlyst, og demonstrantene i byen fortsatte sine protester. Politiet svarte med tåregass.

Øyboerne på Samoa og Kiribati var i år 2020 før noen andre i verden. Da var klokken bare 11 på formiddagen på nyttårsaften i Norge.

Det amerikanske territoriet Amerikansk Samoa, som ligger drøyt 200 kilometer unna øystaten Samoa, var i år 2019 helt frem til klokken var 12 midt på dagen 1. nyttårsdag i Norge.

I et tidsrom på én time virket avstanden mellom de to naboene enda større. Mens Samoa var inne i sin første time torsdag 2. januar 2020, var Amerikansk Samoa fortsatt inne i sin siste time tirsdag 31. desember 2019.

Mens de to naboøyegruppene dannet ytterpunktene tidssonemessig, var det andre steder i verden som fikk mer oppmerksomhet.

Talte i elleve tidssoner

Russlands president Vladimir Putin markerte nyåret med en kort TV-sendt tale rett før midnatt i hver av landets elleve tidssoner.

I talen oppfordret Putin russerne til å jobbe sammen i året som kommer.

Talen ble etterfulgt av et bilde av klokken i Kreml, og lyden av klokkeslag. Men i år manglet noe i det tradisjonsrike bildet. Moskva er for første gang på mange år ikke dekket av snø. Da Moskva gikk inn i 2020, var det rett over null grader i den russiske hovedstaden.

I Hongkong ble det tradisjonelle fyrverkerishowet avlyst av sikkerhetshensyn. Nye demonstrasjoner førte til at deler av kollektivtrafikken var stengt deler av nyttårsaften. En liten gruppe demonstranter ble beskutt med tåregass av politiet.

Big Ben brøt stillheten

Londons mest kjente klokketårn, Big Ben, ringte inn nyåret til tross for at klokkene har vært stille store deler av 2019.

Klokketårnet har vært under oppussing, men ved midnatt fikk beboerne i London nok en gang høre den velkjente klangen av klokkene.

I tillegg til klokkeklang var det et spektakulært fyrverkerishow. Raketter ble skutt opp fra London Eye og fra lektere på Themsen.

I Berlin samlet tusenvis av mennesker seg til fest nær Brandenburger Tor. Til slutt måtte arrangørene stenge portene av hensyn til sikkerheten.

Fyrverkeri fra droner

Mens tusenvis av mennesker sloss for å kontrollere skogbranner over store deler av Australia, ble det tradisjonelle fyrverkeriet sendt opp over havnen i Sydney.

Med operaen og den verdenskjente broen New Harbour Bridge som kulisser var over 1 million mennesker samlet for å bivåne det imponerende fyrverkeriet.

I de Forente arabiske emirater hadde man i år tatt steget et hakk videre. Ikke bare skjøt man opp nyttårsraketter fra verdens høyeste bygg, Burj Khalifa, men fyrverkeri ble også skutt ut fra fjernstyrte droner flere steder over byen.

Turister fra hele verden, men særlig Europa og Russland, reiser til Dubai for å komme unna mørke og vinter.

Konfettiregn

I New York gjentok de samme scenene seg som ved tidligere nyttårsfeiringer. Rundt 1 million mennesker samlet seg på Manhattan. En feststemt folkemengde sang «Auld Lang Syne» og «New York, New York» mens de så at en selvlysende kule falt sakte mot bakken langs en stang på Times Square idet de siste 60 sekundene av nedtellingen til 20-tallet pågikk.

I tillegg ble 1360 kilo konfetti kastet ut over de fremmøtte. Tidligere på kvelden var mange av de samme menneskene blitt overrasket av en regnskur.

På det sørligste amerikanske kontinentet samlet hundretusener av mennesker seg på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Der ble det skutt opp 15.420 kilo fyrverkeri fra ti båter.

Les også

Himmelen var farget rød. Lysene tente. Nyttårsaften er Slottsplassen fylt av varme for Ari Behn.