Kultur

11.800 har talt: - Naturen gjør oss til ekte nordmenn

afp000423611.jpg Foto: ?

I Aftenpostens «kulturbarometer» har vi bedt leserne om innspill om hva de opplever er norsk kultur i 2013. Over 11.800 har til nå sagt sin mening.

  • Veslemøy Østrem
    Veslemøy Østrem

Etter at Aftenposten ba ominnspill fra leserne om hva som er norsk kultur i 2013, har innspillene strømmet inn. 3 90 ulike definisjoner er kommet inn, 11 800 stemmer er hittil avgitt.

  • Foreløpig er det friluftsmennesket som "leder" avstemmingen om "norskhet". Over 1060 har stemt på at norsk kultur best defineres slik: "Friluftsmennesker – vi trives best når vi går på tur i skog og mark".
  • Mer enn 840 mener vikinger og troll er noe av det mest norske vi har.
  • Rundt 800 trekker frem 17. mai som det aller mest "norske".

Fremmedfrykt

Les også

Hva er norsk kultur

Ukens debatt har i stor grad kretset rundt temaer som innvandring og religion. Nesten 500 mener "norskhet" best kan beskrives som et land der alt nytt er skremmende. Fremmedfrykt får en rekke stemmer som på "norskhetsbarometeret". Naivitet, nisselue, tillit, pietisme, nøysomhet, kristendom og dugnadsånd får også en rekke stemmer.

Vi har bedt om innspill fra hele landet i denne debatten. Det har vi også fått.

Elena skriver : "Fredagspils, værsnakk, å eie og å pusse opp, julebord, lørdagskos, bygda – og at vi er verdensmestre i alt." Hun har fått støtte fra 150 andre.

Tim Patrick Kristiansen skriver : "Å holde en avtale. Å kunne stole på. Å være hjelpsom. Sterk rettferdighetssans. Å yte før du nyter. Å eie fremfor å leie. 105 har stemt på hans forslag.

Skattelister og gjerrighet

Stig mener norsk kultur kan beskrives slik: "Naivitet. Unyanserte betraktninger. Kortsiktige løsninger på langsiktige utfordringer. Tomsnakk og tafatthet." Han har fått følge av 65 andre.53 personer mener korspmusikken er det som best definerer "det norske". Mens "sjenanse og klossethet" trekkes frem av rundt 50.

Eivind skriver: "Offentlige skattelister. Gjerrighet på flere plan. Man sjekker heller offentlige registre enn å be en ny nabo på kaffe for å bli kjent." Han har fått 58 stemmer for sitt forslag.

Idun Berge mener det er typisk norsk "å påpeke innlysende ting", mens Nils Brozak fremhever at vi "Viker til høyre på fortauet av respekt for den motgåendes likeverd, og sier unnskyld når vi knuffer borti noen. Saktmodig tåler vi sniking."

Les også

  1. - Ja, vi er pietister