Kultur

Svensk Eurovision-håpskaper diplomatisk krise

BAKU (Aftenposten.no): Det har brutt ut full diplomatisk krise mellom Sverige og Azerbajdsjan etter at den svenske Eurovision-artisten Loreen møtte ledende menneskerettighetsforkjempere.

Azerbajdsjan reagerer på at svenske Loreen har besøkt menneskerettighetsaktivister. Foto: NTB Scanpix

 • Arve Henriksen
  Journalist

Før avreise til Azerbajdsjan ba svenske Loreen, som skal i ilden sammen med norske Tooji i kveldens semifinale, om å få møte lokale menneskerettighetsforkjempere når hun ankom vertslandet.

Dette møtet fant sted mandag denne uken. Her deltok tre representanter fra Sing for Democracy og Azerbajdsjan Human Right House, samt lokale menneskerettighetsaktivister.

Dette har ikke gått upåaktet hen hos arrangørlandet.

Krise

Nå skriver Expressen at det har brutt ut en full diplomatisk krise mellom Sverige og Azerbajdsjan.

Dette skal ha skjedd etter at en avis i Aserbajdsjan skal ha skrevet at Sveriges amabassadør til Baku, Mikael Eriksson, hadde oppfordret Loreen til å komme med politiske ytringer fra scenen.

Les også

Henter hjem ambassadør i protest mot Eurovision

Det skal igjen ha fått Ali Hasanov, som er minister i regjeringen og rådgiver for president Ilham Alijev til å reagere krasst.Dette har ført til en rekke møter mellom den svenske ambassadøren og representanter fra regjeringen i Azerbajdsjan. Her har også svensk UD vært med.

– Påstanden om at ambassadøren har oppfordret Loreen til å komme med politiske uttalelser fra scenen er grunnløse, sier Theo Zetterman i svensk UD til Expressen.se.

– Det han gjort er å avvise påstandene. Vi har ingen problemer med å uttrykke vårt syn på menneskerettigheter i Azerbajdsjan, men i Sverige styrer ikke vi våre kulturaktører, sier Theo Zetterman til avisen.

Mobiliserer mot Loreen

Mandagens møte har også skapt en storm på sosiale medier. Human Rights House Foundation i Norge, som var aktiv med å få i stand møtet med den svenske artisten, har fått rapporter om at det foregår en aktiv kampanje mot å få folk til ikke å stemme på Loreen.

— Jeg har fått meldinger om det foregår en mobilisering på sosiale medier om å gå imot Loreen på grunn av det møtet hun hadde. Apparatet rundt henne er informert og de har vært i kontakt med myndighetene, I et land som Azerbajdsjan tror vi ikke det er enkeltpersoner som står bak en slik aksjon. Vi vet det ikke, men det kan tyde på at kampanjen er initiert av myndighetene, sier Maria Dahle, daglig leder i Human Rights House Foundation i Norge til Aftenposten.no.

Hun roser den svenske artister for at hun ønsket å få noe mer ut av sitt møte med Azerbajdsjan enn bare å oppleve Eurovision-bobla.

— Det er unikt at hun ivrer etter å ville lære og forstå mer av dette landet, samtidig som hun ønsker å tilby den beskyttelsen hun kan by på gjennom sin stemme til de lokale menneskerettighetsorganisasjonene og aktivistene.

Flyktningemøte

Også Tooji ytret ønske om å få lære mer om samfunnet har nå besøker. Tirsdag besøkte han derfor et flyktningesenter i regi av FNs høykommissær for flyktninger.

— Jeg ville gjerne se litt bak fasaden. Arrangørene vil vise frem alt det pene, og det forstår jeg, men jeg vil også se hvordan ting ellers fungerer her nede. Og da spesielt dette med flyktninger , som er det jeg brenner for, sa Tooji Keshtkar til Aftenposten tirsdag.

Før han reiste til Baku var han også tydelig på at han mente Azerbajdsjan er et land med store utfordringer.

— Jeg føler ikke at demokrati, likestilling og frihet er politikk, det er helt grunnleggende menneskelige verdier og behov. Jeg kan ikke se for meg et samfunn som ikke er bygget på disse verdiene. Jeg mener også at jeg har rett til å si det jeg mener, sa 23-åringen.

 1. Les også

  Finalen koster 400 millioner

 2. Les også

  Alle tror på Tooji

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 2. BYLIV

  10 tips for helgen (8. – 11. mars)

 3. VERDEN

  Før ble han hyllet. Her er årsakene til at milliardæren nå er blitt fiende nummer én i Øst-Europa

 4. A-MAGASINET

  Lily Bandehy måtte ta en pause fra Norge. Nå viser hun fingeren til de som vil skremme henne.

 5. KULTUR

  Boken som burde hatt bruksanvisning

 6. KULTUR

  – I Norge er kultur koselig, men ikke særlig viktig