Kultur

17-åring ble årets Virtuos

17 år gamle Eivind Holtsmark Ringstad fra Oslo skal representere Norge i Eurovisjonens talentkonkurranse Young Musicians etter at han i går ble årets Virtuos.

Eivind Holtsmark Ringstad i aksjon under finalen søndag kveld. Foto: Erik Dyrhaug

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Fem talenter konkurrerte i går kveld i finalen i NRKs store solistkonkurranse for ungdom, Virtuos 2012. Dette regnes som den gjeveste prisen for unge, klassiske musikere i Norge.

Og helt til topps klatret Eivind Holtsmark Ringstad (17). Han konkurrerte mot Biri-gutten Stian Sopp (18) på slagverk, pianisten Ellisiv Tandberg (17) fra Gjøvik, cellist Sandra Lied Haga (17) fra Oslo og trompetist Hans Marius Andersen (17) fra Hetlevik.

— Seieren betyr veldig mye, og jeg var nesten max fornøyd med spillingen. Av en eller annen grunn var jeg ikke så nervøs heller, selv om jeg aldri har spilt med så stort orkester før, sa Eivind Holtsmark Ringstad til nrk.no da seieren var et faktum.

Les også

En ny stjerne blir født i kveld

Til Wien

Ringstad, som til daglig går på musikklinja på Foss videregående i Oslo og på Barrat Dues Musikkinstitutt, spilte to satser fra Bela Bartoks bratsjkonsert med Kringkastingsorkestret.

17-åringen fra Oslo skal dermed representere Norge i Eurovisjonens talentkonkurranse Young Musicians i mai, hvor finalen spilles på rådhusplassen i Wien foran 40 000 tilskuere.

Med seieren følger også Den Norske Solistpris på 100 000 kroner, og gjeve konsertoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen.

Både trompetisten Tine Thing Helseth og fiolinistene Eldbjørg Hemsing og Guro Kleven Hagen har alle fått et realt karriereløft etter å ha vunnet NRKs store solistkonkurranse Virtuos.

Hans Marius Andersen (17) fra Hetlevik stakk av med Publikumsprisen.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse Oslo Kammermusikkfestival: Intim og ellevill åpning

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nå tar hun med seg musikktalentene til Sør-Korea

 3. KULTUR
  Publisert:

  K-sjefen mener NRK trenger å vinne Eurovision

 4. KULTUR
  Publisert:

  NRK med et av tidenes MGP-heat

 5. MENINGER
  Publisert:

  Det beste av det neste

 6. KULTUR
  Publisert:

  Rebecca er den «ukjente» favoritten