Kultur

Knut Olav Åmås: Politikerne gjør hovedstaden til et litt mindre godt sted for mennesker

Oslo bygger nye signalbygg, flytter fra offentlige bygninger som gir byen identitet og river unik kulturarv. «Tøm og røm» er det som gjelder nå.

  • Knut Olav Åmås
    Knut Olav Åmås
    Spaltist og direktør i Stiftelsen Fritt Ord

Oslo er en av de raskest voksende byene i Europa. På flere vis utvikler hovedstaden seg til å bli et bedre sted for mennesker å bo. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Knut Olav Åmås er opptatt av helheten – og er urolig. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten

For by- og rikspolitikerne skusler helt unødvendig bort del etter del av Oslos historie. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oslo er en av de raskest voksende byene i Europa. På flere vis utvikler hovedstaden seg til å bli et bedre sted for mennesker å bo. Jeg er opptatt av helheten – og er urolig. For by- og rikspolitikerne skusler helt unødvendig bort del etter del av Oslos historie.

Listen over sentrale offentlige bygninger som nå skal fraflyttes, rives og/eller selges er lang: Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Deichman hovedbibliotek, Oslo fengsel/Botsen, Munchmuseet på Tøyen, Veterinærhøyskolen og Veterinærinstituttet, lokomotivverkstedet i Middelalderparken, Kunstakademi-bygningen, NRK på Marienlyst, Ullevål sykehus, regjeringsbygningene Y-blokken, Utenriksdepartementet, R5 og R6, samt den gamle Krigsskolen i Kvadraturen.

Les hele saken med abonnement