Kultur

Ungdomsfilm kan bli årets beste

Filmprofessorer har tro på Amanda til "Få meg på, for faen".

"Få meg på, for faen" kan vinne prisen for beste norske film, mener filmeksperter.

  • Eldrid Oftestad

I morgen kveld deles Amanda-prisene ut, og filmprofessor Ove Solum tror ungdomsfilmen Få meg på, for faen av Jannicke Systad Jacobsen får prisen for beste norske kinofilm. Men professoren understreker at dette er hans annetvalg.

– Oslo, 31. august burde ha fått prisen, men siden den ikke er nominert, er tipset mitt at Få meg på, for faen blir kåret til årets beste film. Jeg synes den har innfridd, sier Ove Solum.

Pris til Rapace

Filmprofessoren ved Universitetet i Oslo likte også Kompani Orheim godt, og han mener at derfor bør Kristoffer Joner få prisen for beste mannlige skuespiller. Men han ser ikke bort fra at Aksel Hennie får den.

Les også

- En nærmest sosialdemokratisk ide om at de fleste norske filmer fortjener en eller annen nominasjon

– Og så regner jeg med at Noomi Rapace får prisen for beste kvinnelige skuespiller, fortsetter han.I Trondheim vil ikke professor Anne Gjelsvik spå noe om utdelingen av Amanda-prisene i kveld. Men hun kan gjerne si hvilken film hun synes er best.

Anne Gjelsvik har også stor sans for Kompani Orheim. Hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner. Foto: NORDISK FILM

– Jeg likte godt Få meg på, for faen og Kompani Orheim , så jeg håper en av de filmene vinner. Og så synes jeg Helene Bergsholm kan vinne prisen for beste kvinnelige skuespiller, sier filmprofessoren ved NTNU.

– B-pris

Hun reagerer også på at ikke Oslo, 31. august er nominert i kategorien for årets beste norske kinofilm.

– Er det en devaluering av Amanda-prisen?

– Jeg vil si at det i år er det en blitt en b-pris.

Men når det er sagt kommer hun til å følge med og tror Joachim Trier får regiprisen.

– Juryen har nok hatt en amerikansk måte å tenke på, at prisen for beste regi er like stor som beste film. Men det er spesielt likevel ikke å unngå Oslo, 31. august , sier Gjelsvik.