Kultur

21 viktige øyeblikk i David Bowies karriere

Han var en av pophistoriens største artister, med en karriere spekket av høydepunkter. Her er noen viktige øyeblikk verdt å merke seg.

David Bowie har hatt en artistkarriere som har strukket seg over mer enn 50 år. Høydepunktene er det flust av. Her er noen av dem samlet. Foto: JIM BOURG

 • Cecilie Asker
  Avdelingsleder

1. David Bowie er født David Robert Jones, i Brixton, Sør-London 8. januar 1947. Allerede som barn begynte han å interessere seg for musikk. Som 12-åring begynte han å spille saksofon, og som 15-åring og startet han sitt første band, The Konrads.

2. Han spilte i en rekke bandkonstellasjoner før han fikk sitt første gjennombrudd. I starten brukte han artistnavnet Davie Jones, men skiftet etterhvert til David Bowie (etter den amerikanske soldaten Jim Bowie, som gjorde Bowiekniven kjent). Dette for å unngå forveksling med Davy Jones i Monkees.

ta22a759_doc6ny5hy7s3tymd8o6k9-HiUGjpP_af.jpg Foto: Sam Jones

3. I 1967 slapp han sitt selvtitulerte debutalbum, men den første hiten "Space Oddity” kom først i 1969, og nådde femteplass på de britiske singellistene.

Les minneordet:

Les også

«Takk for alt, David Bowie. Svev pent og rolig der oppe et sted, sammen med din egen Major Tom.»

4. Samme året møtte han Angela Barnett, som han giftet seg med året etter. Hun hadde visstnok hatt stor innvirkning på utviklingen av hans image og stil de neste årene.

5. I tillegg til å ha sin egen artistkarrière co-produserte David Bowie også flere av de beste låtene på Lou Reeds legendariske album Transformer (1972).

Ziggy Stardust ble det store gjennombruddet for David Bowie. Foto: AP Photo / TT /

6. I 1972 lanserte han sitt fargerike og androgyne alter ego Ziggy Stardust, raskt kjent for sitt røde hår, slående kostymer og ekstravagante sceneshow. Aller første opptreden var på Toby Jug Pub i Tolworth i sørvest-London. 10. februar.

Se hans mange fargerike uttrykk:

Les også

Slik var David Bowies liv i bilder

7. Han fikk sitt store gjennombrudd med albumet The Rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars og singelen ”Starman”. Sistnevnte låt ble blant annet brukt av BBC under dekningen av månelanding.

8. På scenen under en konsert i London’s Hammersmith Odeon i 1973 annonserte Bowie plutselig at han oppløser bandet Spiders from Mars, og samtidig pensjonerte Ziggy Stardust. Mange trodde han skulle legge opp som artist, men isteden fortsatte han som artist under eget navn.

På albumet Diamond Dogs spiller David Bowie omtrent alle instrumentene. Foto: Ukjent

9. På konseptalbumet Diamond Dogs (1974), som handler om en postapokalyptisk verden, viser Bowie at det nærmest ikke er grenser for hans musikalske talenter ved å spille omtrent alle instrumentene selv, også riffgitaren på ”Rebel Rebel”.

Dette blir sagt i sosiale medier:

Les også

Bowie hylles av artister over hele verden

10. I 1975 fikk Bowie endelig sin første amerikanske suksess med singelen "Fame” og albumet Young Americans . Låten ”Fame” ble skrevet i samarbeid med John Lennon, som også korer på låten.

11. Bowies talent begrenset seg ikke til bare musikk, han var også skuespiller. I 1976 gjorde han sin første store filmrolle som romvesen i The Man Who Fell To Earth, som han høstet gode kritikker for.

Albumet Low er starten på Bowies Berlin-år. Foto: Ukjent

12. I 1976 flyttet Bowie til Vest-Berlin, og i 1977 ga ut han Low , som er det første albumet av tre – ofte kalt Berlintriologien – i et samarbeid med Brian Eno. Alle tre albumene nådde topp fem på de britiske hitlistene.

13. Etter ujevn kommersiell suksess på 70-tallet fikk Bowie en ny kommersiell suksess på 80-tallet. Først med singelen ”Ashes to ashes" i 1980 og ”Under pressure”. Sistnevnte i samarbeid med Queen i 1981. Begge nådde førsteplass på hitlistene.

Hvilke Bowiealbum er best og dårligst?

Les også

Bowies artistkarriere - plate for plate

14. Albumet Let’s dance kom i 1983, som hadde flere hitsingler, deriblant ”Let’s dance” og ”China girl”. Albumet Let’s dance var for øvrig det første til å toppe de amerikanske albumlistene. Samt de norske hitlistene. Albumet solgte mer enn 7 millioner, og er hans mestselgende noen gang.

15. Bowie tok en pause fra solokarrièren i 1988, da han startet bandet Tin Machine. Året etter ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum. I 1992 oppløste han bandet og gikk tilbake til solokarrièren.

16. I 1996 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame sammen med blant annet Pink Floyd, The Velvet Underground og The Shirelles.

David Bowie har hatt uttallige stiler i løpet av sin karriere. Foto: Berglund, Erik

17. Han var ikke bare nyskapende når det kom til musikk, men også når det kom til musikkbransjen. Det var for eksempel ganske banebrytende da han slapp singelen ”Telling lies” kun på internett 1996. Det tok visstnok elleve minutter å laste den ned.

18. I løpet av sin karrière la han ut på 14 verdensomspennende turneer. Hans siste turne var Reality Tour i 2003 og 2004. For øvrig den samme turneen hvor han fikk en kjærlighet på pinne i øyet under sin opptreden på Norwegian Wood.

Reality Tour 2003-2004 er den siste turneen David Bowie la ut på. Foto: DAVID W CERNY

19. Bowie er regnet som en av tidenes største popartister, og har solgt mer enn 140 millioner album. Det anerkjente musikkmagasinet Rolling Stones har rangerte ham på 39. plass over tidenes 100 beste artister samt på 23. plass over tidenes beste vokalister.

20. Hans siste offisielle konsertopptreden var et veldedighetsarrangement i 2006. Men han fortsatte som albumartist, og ga blant annet ut The Next Day i 2013.

Albumet Blackstar ble gitt ut to dager før David Bowie døde. Foto: Ukjent

21. Bowie var en fullblods artist til siste åndedrag. Han slapp sitt seksogtyvende studioalbum Blackstar på sin 69-årsdag, fredag 8. Januar. Bare to dager før han døde.

Kilder: Wikipedia, BBC, Rolling Stone.

 1. Les også

  Slik blir Lemmy hedret i Oslo rådhus

 2. Les også

  Rockelegende er død

 3. Les også

  David Bowie viser hvem som er stjernen

Les mer om

 1. London
 2. Berlin

Relevante artikler

 1. KULTUR

  "The Gouster": Albumet da David Bowie gikk fra stjerne til legende

 2. KULTUR

  To bøker, et magasin og en liveplate som gir innsikt til Bowies mange musikalske stilarter og karakterer.

 3. KULTUR

  Ny intervjubok: En fin nær-Bowie-opplevelse

 4. KULTUR

  Ny overraskelse fra Iggy Pop

 5. KULTUR

  Davie Bowie ble beste mannlige artist under Brit Awards - over ett år etter at han døde

 6. KULTUR

  Aftenposten kårer: David Bowie laget årets album