Kultur

Trippelaktuelle: Motorpsycho lanserer samlealbum, Rockheim-utstilling og antologi samtidig

Stormannsgalskap, hyppige plateutgivelser, et helt unikt lydbilde, kritikerroste konsertopptredener og ikke minst en slitesterk arbeidsmoral. Dette er bare noen beskrivelser av det norske bandet Motorpsycho.

Dagens Motorpsycho, Hans Magnus «Snah» Ryan, Bent Sæther og Kenneth Kapstad, skal fremføre Demon box i sin helhet på Slottsfjell-festivalen i sommer. Motorpsycho er populære både i inn- og utland og er både en kritikerfavoritt og et ettertraktet festivalband. Lise Åserud, SCANPIX NTB

 • Nordis Seel Tennes

De har holdt på i 25 år, gir ut omtrent én plate hver år som hylles av et samstemt anmelderkor, og har en stor og trofast fanskare i inn— og utland. Men hva vet vi egentlig om de tre trønderne i Motorpsycho? Det skal 15 dedikerte fans forsøke å svare på i en ny bok.

Til høsten kommer essayantologien Supersonic Scientists som består av 15 tekster om 15 låter skrevet av 15 dedikerte musikere, forfattere og andre kulturpersonligheter. Blant dem er Johan Harstad, Audun Vinger, Hedvig Mollestad og Lars Ramslie.

Blant bidragsyterne er også tidligere Motorpsycho-trommis Håkon Gebhardt. Han var fast trommeslager i bandet i fjorten år, før han overlot trommestikkene til Kenneth Kappstad i 2005. Han bidrar i boken med en tekst om et litt vanskelig tema.

– Da jeg ble spurt om å bidra til boken, tenkte jeg i utgangspunktet «nei». Det er et umulig spørsmål. Hvorfor skal jeg anmelde et band jeg nettopp har sluttet i. Men så gikk det noen dager og jeg begynte å like ideen, sier Gebhardt.

Blandede følelser

Johan Harstad har tidligere skrevet bok om Motorpsychos plate «Blissard» fra 1996. Nå er han med i en ny antologi om bandet. Bildet er tatt under lanseringen av albumet. Fra venstre: Bent Sæther, Håkon Gebhardt og Hans Magnus «Snah» Ryan. NTB Scanpix

Gebhardt har skrevet om det første albumet som kom etter at han sluttet i bandet, Black hole/Blank canvas fra 2005. Et album han har blandede følelser for.– Jeg har vært opptatt av å være ærlig, selv om det ikke er så behagelig. Da jeg hørte albumet første gang, tenkte jeg: kunne de ikke gjort platen kortere? Ett par låter er gull, men det er et album jeg kjenner at jeg ikke ville ha savnet om det ikke kom ut, sier han.

Da han forlot bandet var han lei og ferdig med det han kaller «tøff i trynet-rock». Da han hørte Black hole/Blank canvas ble han irritert.

– Faen heller, dette var de tingene jeg var lei av da jeg sluttet. Etter å ha hørt hele dobbeltalbumet var jeg helt pumpa. De driver ennå med de greiene jeg ikke orket mer av da jeg sluttet. Samtidig er det noen sanger som jeg gikk og nynnet på en stund. Det var også morsomt å høre at de fikk det til, sier han.

Selv om han ikke er medlem av bandet lenger, gjør han ofte en gjesteopptreden i bandet og skal være med når Motorpsycho avslutter Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Der skal de spille gjennombruddsalbumet Demon Box fra 1993 i sin helhet.

Angrer på lettkledde damer

Motorpsycho anno 2014: Hans Magnus «Snah» Ryan, Kenneth Knapstad og Bent Sæther. Gitte Johannessen

Selv om Motorpsycho har en stor fanskare både her hjemme og i utlandet, og høster gode anmeldelser i inn— og utland, kan vi ikke akkurat lese om dem i en sydenreportasje i Se og Hør.– Det er vel fordi musikken alltid har vært i fokus. Vi har aldri vært flinke til å møte opp på bransjefester, og det er slåsskamp om hvem som må dra på Spellemann. Det sitter kanskje igjen en del inntrøndersk skepsis mot de greiene, sier Gebhardt som ennå sier «vi» når han snakker om Motorpsycho.

Han forteller at det han angrer mest på fra tiden i Motorpsycho er et oppslag i ungdomsmagasinet Topp.

– Vi prøvde oss på et glossy oppslag i 95-96. Det var et oppslag i Topp med noen lettkledde damer. Vi prøvde vel å være popstjerner, sier han.

Fansen betaler

Christer Falck og hans forlag Falc Forlag står bak utgivelsen av den nye Motorpsycho-boken. Indrelid Trygve

Boken er «crowfundet» av fansen, det betyr at de har finansiert utgivelsen i forkant, og utgis på Falck Forlag.Boken og samleplaten lanseres 16. oktober, samtidig som utstillingen på Rockheim-museet åpner. På lørdag spiller Motorpsycho albumet Demon Box i sin helhet på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg.

Forlegger Christer Falck omtaler den kommende boken som et «lappeteppe» bestående av skjønnlitteratur, musikkhistorie og essay. Selv hørte han Motorpsycho første gang i platebutikken han drev på nittitallet.

– Vi bestemte musikken på tur annen hver time, og han jeg jobbet med spilte Motorpsycho konstant. Han var rett og slett gal, og gledet seg vilt til det var hans tur. Jeg spilte jazz, klassiks, hip hop og alt annet. Men så hørte jeg låten «Nothing to say». Den traff godt, sier han.

 1. Les også

  Motorpsycho holder spesialkonsert for 100 års-jubileet på Teknisk Museum

 2. Les også

  Dette er de beste albumene fra 2014

 3. Les også

  Dette er årets ti beste norske album

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nytt album: «Så fett som bare Motorpsycho kan levere»

 2. KULTUR

  Nytt album fra Ole Paus: «Langt over grensen til oppglødd»

 3. KULTUR

  Motorpsycho: I en særklasse som rockeband

 4. KULTUR

  Seks år etter at han la ordene på hyllen, er Ole Paus tilbake. Sammen med rockerne i Motorpsycho.

 5. KULTUR

  Fem håndplukkede kulturtips til hva du kan du se, lese og høre akkurat nå

 6. KULTUR

  Kristopher Schau: – Jeg blir bare dummere og dummere, men lager nok bedre låter