Kultur

Vil bli Oslos eget guttekor

De har sjarmert seg til en unik avtale om å synge for paven én gang i året. Nå feirer de kuttekledte St. Hallvardguttene 40-årsjubileum med å promotere seg som Oslos eget guttekor.

 • >trygve Indrelid (foto)
 • Beate Muri <br

-Oslo trengerabsolutt et ordentlig guttekor. St. Hallvardguttene har sogar byens skytshelgen i våpenet. Vi ønsker å være ambassadører både for landet og byen når vi er på turnéer i inn— og utland, sier dirigent for St. Hallvardguttene, Frano Thomas Martincevik energisk.Mange tror St. Hallvardguttene er et katolsk kor, men det avviser Martincevik bestemt. Fire-fem av guttene går riktignok på St. Sunniva, men koret er uavhengig, og medlemmene kommer ifølge dirigenten fra vanlige norske familier. -Vårt fundament er fransiskanerordenen. Vi etterligner klesstilen og har de samme idealene som Frans av Assisi. Munkekappene symboliserer samhold, veldedighet og solidaritet, forteller Martincevik. Men hva er det som får norsk gjennomsnittsungdom til å iføre seg munkekapper og synge klassiske korverker, gregoriansk kirkesang, renessansemusikk og folkemusikk?

- Streng dirigent

-Vi må, svarer Øystein Jeremiassen med et flir, men er rask til å benekte at mamma og pappa har tvunget ham.-Dirigenten er veldig streng, forklarer han. -Men noen ganger er det gøy. Når vi reiser til utlandet. Neste år skal vi til Cuba!De andre guttene bekrefter at det utøves et visst press. De som møter på alle øvingene, får et merke. Men når vi spør hva som er viktigst, fotballen eller koret, får vi unisont svar: Koret!-Vi tør ikke annet, mumles det.-Det er morsomt å synge, vi hadde sluttet hvis vi ikke hadde synes det, forsikrer William Christiansen og høster bifall fra de andre.

Meditasjon

Martincevik tror korsangen virker som en åndelig forfriskning i ungdommenes ellers så materialistiske og stressende hverdag.-Alle guttene driver med andre aktiviteter ved siden av, men de ofrer mange ting for å synge i koret. Jeg tror at sang var den første form for meditasjon menneskene tok i bruk. Når man roer ned og begynner å synge, åpnes en ventil som gjør at stresset blir skjøvet vekk, sier han.

Rapper av og til

Den kroatiske dirigenten er ikke fremmed for å kombinere gregoriansk sang med moderne rytmer.-Vi må være litt utfordrende. Kunsten forandrer jo stadig ansikt. Bare man har god smak, er det mulig å kombinere gammelt og nytt. På tur har det hendt at vi har rappet noen av sangene, røper Martincevik, og etterlyser flere Oslo-gutter med gehør og lyst til å synge. Noen av guttene synes det blir litt kjedelig med et kor uten jenter. De gleder seg til jubileumskonserten i Oslo Domkirke fredag, for da kommer Sandefjord Jentekor!

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SULTEN
  Publisert:

  Vi håper Spor av Nord lykkes. Oslo trenger slike steder.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5