Kultur

Kevin Costners western vil bli en klassiker

Filmteatret:<br></br> OPEN RANGE<br></br> Amerikansk<br></br> Regi: Kevin Costner <br></br>Med Costner, Robert Duvall, Annette Bening<br></br> Det ville vesten temmes i Kevin Costners ettertenksomme senwestern, en liten triumf i en genre som lenge har ligget i dvale. Costner kan den.

  • Per Haddal
    journalist

For 12 år siden vant Kevin Costner syv Oscarstatuetter for rollen som indianer i "Danser med ulver". Nå er det cowboyenes barske og beske frilansliv i Det ville vesten som fører 49-åringen opp i sadelen, igjen som produsent, regissør og hovedrolleinnehaver. Sammen med Robert den fenomenale Duvall, som stjeler omtrent hver eneste scene, spiller han "fribeiter" med sitt kveg i stadig drift over prærien. Men det passer dårlig, for beitemarkene forvandles fra utmark til regulerte rancher. Villmarken blir hage.Duoen griper inn mot en maktsyk rancheier som tyranniserer en hel by. Sluttduellen eller genrens "showdown" er mesterlig formulert, noe av det beste jeg har sett.Western-genren er maskulinitetens havnehage, men også enkle moralspill: Uhumskheter skal utryddes. Men oppgjøret forskjønnes ikke, heller ikke miljøet.

Klassisk stil

Som skuespiller er Costner aldri spesielt fengende, men her leverer han en senwestern som nokså snart vil bli en klassiker. Den foregår iallfall i en klassisk stil, rolig og veloverveid i rytmen, med ettertenksomme åndedrag. Regissøren passer på å følge de lange linjer i landskap og handling, samtidig som han tar seg tid til å samtale barskt om liv og aldring. Hva med å slå seg ned, la veidemannen bli fastboende?Livsformen i Vesten er under press. Prosessen blir betraktet med nysgjerrige øyne av Costner, et forfriskende realistisk nyanslag i genren. Men realismen fremføres med et ømt, romantisk hjerte.

Les også

  1. Hollywood rir igjen