Kultur

Nå kan hun vinne sin andre Oscar

Norske Torill Kove har laget tre animasjonskortfilmer. Alle er nominert til Oscar. Og nå kjemper hun om sin andre Oscar-statuett.

Torill Kove er for tredje gang nominert til Oscar for en animasjonskortfilm. Foto: Tor G. Stenersen

 • Jan Gunnar Furuly

Jubelen sto i taket i lokalene til National Film Board i Montreal i Canada da Koves Oscar-nominasjon for animasjonskortfilmen Me and my moulton ble kunngjort i dag.

-Jeg så på nominasjonskunngjøring sammen med kollegene i NFB, og hadde tenkt å dra på Ikea for å shoppe nye gardiner hvis det gikk skitt, men den handleturen dropper jeg nå, ler Kove på telefon fra Canada.

— Hva sier du om at alle dine tre animasjonskortfilmer faktisk er blitt Oscar-nominert?

— Ja, hva kan jeg si til det. Dette er jo helt fantastisk, svarer Kove.

Hun omtaler det som har skjedd som en stor dag for norsk film.

— Det er jo også helt vanvittig bra at Morten Tyldum og gjengen bak The Imitation Game endte opp med hele åtte nominasjoner, og at Morten også fikk nominasjon for beste regi. Det er bare å si høyt, gratulerer!

- Må være verdensrekord

I Tromsø satt produsent Lise Fearnley spent på Kulturhuset i byen og ventet på nominasjonene ved 14.30-tiden i dag, sammen med blant lyddesigner Håkon Lammetun og Tonje Skar Reiersen, som er en annen produsent i det Oslo-baserte produksjonsselskapet Mikrofilm.

— Tre Oscar-nominasjoner på rad må vel være en slags verdensrekord. Dette er helt fantastisk vilt. Vi hadde jo for lengst bestilt hotellrom i Hollywood til utdelingen, men dem var vi forberedt på at vi kanskje måtte avbestille, sier Fearnley.

Hun har i årevis samarbeidet tett med animasjonsfilmskaper og tegner Torill Kove. I 2007 vant Kove Oscar for filmen Den danske poeten.

Jubel i Tromsø

Da Me and my moulton ble nevnt fra podiet i Los Angeles, brøt jubelen ut også i Tromsø, og personell fra Norsk filminstitutt var raskt på pletten med champagne til glade filmfolk.

Produsent Yngve Sæther fra Motlys håpet på Oscar-nominasjon også for Ruben Østlunds svensk-norske film Turist, med Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju i ledende roller, men den nådde ikke opp i Oscare-sirkuset.

— Selvfølgelig skuffende for oss, men det er bare å gratulere Morten Tyldum med en enestående bragd. Det er aller første gang en nordmann er nominert for beste regi, og filmen har også fått syv andre nominasjoner. Dette er stort for norsk film, og det kan virke som en døråpner for andre norske talenter, sier Sæther.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lille Lussi pleide å være snill. Men det var før.

 2. KULTUR

  Disse kan vinne Amanda-priser

 3. KULTUR

  Oscarnominasjoner til Sverige og Danmark

 4. KULTUR

  Atle Antonsen nominert til Amanda

 5. KULTUR

  Amandaprisen: Prisrekord til «Barn»

 6. KULTUR

  Svenske «The Square» nominert til Oscar