Kultur

NRK-ledelsen: Ingen fare for at debattene skal bli kule

  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge
- Debattkulturen som ble dannet av Gro og Kåre på 80-tallet, med politikere som krangler, funker ikke lenger, sier NRKs debattredaktør Kyrre Nakkim (i midten til venstre). Han og nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk jobber med nye programkonsepter etter at «Aktuelt» ble besluttet nedlagt. Til venstre sitter vaktsjef nett Helge Carlsen. Til høyre journalist Marit Kolberg.
  • Ungt er ikke det samme som useriøst, sier debattredaktør Kyrre Nakkim i NRK. Kanalen jobber nå med flere forskjellige debattprogrammer som neste år skal erstatte Ole Torps «Aktuelt».

Er det NRK sin oppgave å være freshe og ungdommelige i alt de lager? Det spørsmålet stilte Kadra Yusuf (34) i et innlegg til Aftenposten mandag, der hun ber NRK om å slutte å undervurdere de unge.

— Det er overhodet ingen fare for at debattene i NRK skal bli kule, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

Diskusjonen har rast etter at det i starten av mars ble kjent at Aktuelt med Ole Torp tas av skjermen når året er slutt. Som vanlig når NRK gjør endringer, ber noen om å få lisenspengene tilbake.

Yusuf på sin side nøyer seg med å spørre om man i kanalens nye debattprogram skal få muligheten til å stemme ut politikere via SMS eller parseremoni.

Debattredaktør Kyrre Nakkim i NRK minner om at TV for unge ikke alltid er det samme som reality-TV.— Det er vanskelig å formidle at ungt ikke er det samme som useriøst . Endringene våre kan dreie seg om noe så enkelt som andre fortellermåter og bruk av nett og TV sammen, sier Nakkim.

10–15 ideer til nye programmer

Den ene grunner til at Aktuelt med Ole Torp tas av skjermen, handler om hvem som ser på.

Alle de tre debattprogrammene Aktuelt , Debatten og Dagsnytt 18 har en gjennomsnittsseer på over 62 år. Blant Aktuelts 100.000 seere er 64 prosent over 65 år. Drøyt 10 prosent er under 50.

- Det er ganske mange lisensbetalere mellom 30 og 50 år. Også de skal ha et debattilbud, sier Kalbakk.

— Vi er nødt til å endre oss. Erfaringen er at vi sjelden støter fra oss seere når vi gjør forandringer. Da vi la om Debatten i fjor, beholdt vi seerne vi allerede hadde, samtidig som vi fikk noen tusen nye, sier Nakkim.

Den andre grunnen til at Aktuelt tas av skjermen, handler om innholdet. — Når den samme diskusjonen går i tre forskjellige debattprogrammer, er det ikke sikkert vi har gjort nok for demokratiet, sier Kalbakk.

Utviklingsavdelingen i NRK jobber nå med mulige erstatninger. 10–15 ulike ideer har foreløpig vært diskutert. Flere nye debattprogrammer kommer på TV og nett våren 2016, det første i januar.

Krig, fred og dyre vesker

I arbeidet med nye debattprogrammer trekker NRK på erfaringer fra valgsendingene høsten 2013, der P3-programmet Verdens rikeste land var en integrert del av sendingene på NRK1.

Kalbakk sier en del av suksessen skyldes at de greide å engasjere seerne både på nett og TV før kveldssendingene på NRK1.

- Det er viktig for oss å lære av P3-redaksjonen, som allerede har troverdighet blant unge. Men debattredaksjonen skal aldri bli en underholdningsavdeling. Underholdning kan P3 ta seg av, sier Nakkim.

Også temaene som tas opp i de nye debattprogrammene kommer til å være andre enn det seerne er vant med.Nakkim erkjenner at man i dag må våre veldig godt oppdatert på nyheter for å kunne følge med på debattene om kvelden.

De nye programmene kommer til å være mer tidsaktuelle enn dagsaktuelle, mer orientert mot politiske temaer enn mot konkrete saker.

— Det kan dreie seg om store spørsmål, gjerne om ideologi. Eller om miljø, krig og fred eller dyre merkevesker for den saks skyld, sier Nakkim.

- En alvorlig utfordring for NRK

— Jeg ønsker meg noe mellom Aktuelt og Thomas Seltzers Trygdekontoret , men med interaktivitet og oppkobling mot sosiale medier, sier medieforsker Gunn Enli ved Universitetet i Oslo.

Hun er under 50 år, og dermed blant dem som NRK ønsker å nå med sine nye konsepter.

— Jeg ser ikke mye på debattprogrammer eller Dagsrevyen i dag, og tror det kan være forfriskende med noe nytt. NRKs utfordring blir å lage noe som både er relevant og utfordrende, sier Enli, som betrakter omleggingen som helt nødvendig.

— Det er en alvorlig utfordring for NRK at de ikke når ut til unge gjennom nyheter og aktualiteter. Tar de det ikke på alvor, gjør de ikke samfunnsoppdraget sitt. De får problemer med å forsvare lisensordningen hvis de ikke treffer alle, også med folkeopplysende programmer, sier Enli.

Hun mener NRK går i en stor felle dersom de nå setter capsen bak frem for å bli hippe og kule.

— Unge ser ikke mye på tradisjonell TV uansett. Faren er man ender opp med et program laget for unge, men som bare blir sett av den gruppen som har TV-apparatet som sin primære nyhetskilde. Det ligger litt i kortene at de nå skal lage noe mer nettbasert, sier Enli.

Les også

  1. Kjære NRK, skjerpings! Slutt med å undervurdere de unge

  2. NRK tar et riktig og nødvendig grep når de legger ned Aktuelt

  3. NRK kutter i «Brennpunkt»

Les mer om

  1. NRK