Kultur

Ikke dårlig, bare intetsigende av Coldplay

Et av verdens største popband er allerede tilbake, med et noe halvveis produkt.

Coldplay er et band hvor man hører at de har det gøy på jobb, men deres syvende album lar seg likevel definere av middelmådighet, mener vår anmelder
  • Eivind August Westad Stuen

Vår vurdering:

3 av 6

Coldplay er et av disse bandene det gjerne slenges en del negative kommentarer om. Litt som med blant annet Nickleback. Kommersielle, populistiske vinnere, som legger like mye, om ikke mer, arbeid i image som i selve musikken. Man kan kanskje spørre seg om det er en litt urettferdig kritikk av den britiske kvartetten – selv om de har et lass av middelmådig materiale på samvittigheten, har de da laget langt mer spennende musikk enn mange andre popmaskiner. Men det er dessverre ikke til å stikke under en stol at bandet ikke kan ha prøvd spesielt hardt under innspillingen av sitt syvende album.

Aftenposten har kåret årets beste låter. Hvilke tror du de er?

Les også

Dette er de beste låtene 2015 hadde å by på

Flørter med r'n'b og hipsterpop

Musikken er pakket inn i en glatt, glossy produksjon, med hjelp fra bandets faste lydfantast, Rik Simpson. Et grep som absolutt passer med bandets uttrykk. Som helhet er dette et noe mer strømlinjeformet album enn bandets tidligere utgivelse, selv om enkelte partier bærer tegn av eksperimentering. Her flørtes det med R'n'B og hipsterpop, men Coldplay tar fremdeles utgangspunkt i sin behagelige blanding av pop og ambient, hvor man kan finne spor av både U2 og Brian Eno.

Det må sies at bandet fremdeles sliter med en del overdreven svulstighet i uttrykket, som nærmest virker som det blir brukt som et stilistisk virkemiddel for å dekke over tidvis slett arbeid.

Dette kan være årets beste juleplate:

Les også

«Taterfamilien Akselsen gir et perspektiv på julen»

De kan når de vil

Svisker som promosingelen «Everglow», en formelpreget pianoballade pakket inn i en svevende produksjon, skygger over de sporene her som faktisk har noe å komme med. Det betyr på ingen måte at albumet oppfattes som gjennomgående dårlig. Ta for eksempel den andre singelen, «Adventure of a lifetime», hvor et luftig, fengende gitarriff går over i snasent funkarbeid når verset smyger seg på.

Lydbildet er kanskje noe flatt, men låten har et godt driv, og er passe involverende. Små detaljer er med på å friske opp lytteropplevelsen, og koringen stikker seg ut med sine catchy fraseringer. Coldplay kan altså, når de vil.

Vi har anmeldt Foo Fighters' nyeste EP:

Les også

Hedrer ofrene fra terrorangrepet i Paris med ny EP

Et band som trives på jobb

Dette er jevnt over oppstemt og humørfylt musikk. Man kan høre at bandet i det minste trives på jobb. Skiven inneholder samarbeid med flere celebre personligheter, blant annet Tove Lo, Avicii, den norske produsentduoen Stargate, og ikke minst selveste Beyoncé, som tar styringen på den fengende lette «Hymn for the weekend», et av høydepunktene her. Også avslutningen treffer godt albumet ender på en avslappet og fengende tone med «Up & up», fylt av gospeltakter, en tilbakelent gitarsolo, og et positivt budskap.

Vi har kåret tidenes beste juleplater. Er du enig i utvalget?

Les også

«Norges lekreste homsekor er en herlig førjulsvitamininnsprøytinger»

Litt forhastet arbeid

Kanskje var Coldplay litt for raske på avtrekkeren denne gangen vanligvis har det gått to-tre år mellom hvert av bandets album, mens det denne gangen kun er et år siden Ghost Stories . Nå har de for så vidt ikke turnert i mellomtiden, slik de pleier å gjøre, men dette virker allikevel som et noe forhastet arbeid.

Spekulasjon til side, dette albumet lar seg definere av middelmådighet. Det er ikke nødvendigvis dårlig, bare intetsigende. Det har absolutt partier som stikker seg ut, men det blir for langt mellom dem. Når det er sagt, blir dette sikkert en kommersiell hit.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Les også

  1. Tyskland 83 byr på kald krig, sterkt spiondrama og litt ufrivillig komikk

  2. Lars Laumann: Hermetisk, morsom og tankevekkende

  3. Atle Antonsen i storform i nytt opera-fyrverkeri

Les mer om

  1. Anmeldelse