Kultur

Forlag stoppet Jan Guillou-biografi etter faktafeil

Forfatter Paul Frigyes anklager Jan Guillou for å lyve om familiens historie under den andre verdenskrig i ny bok. Nå er boka tilbakekalt.

Boken «Höjd över varje misstanke» av forfatteren Paul Frigyes trakk forlaget Norstedts tilbake etter at Jan Guillou (bildet) påpekte det han mente var faktafeil. Thomas Winje Øijord

 • Martin Aasen Wright

– Vi stopper alle utleveranser og tilbakekaller bøker som eventuelt er sendt ut til bokhandlerne, sier forlegger Peter Karlsson i Norstedts til Expressen.

«Höjd över varje misstanke» av forfatteren Paul Frigyes har skapt mye debatt i Sverige. Jan Guillou har tidligere beskrevet boken om seg selv som «et forsøk på karakterdrap» på ham, skriver Expressen.

Guillou anklaget Frigyes og forlaget Norstedts for flere faktafeil, deriblant om familiens historie under den andre verdenskrig og Jan Guillous påståtte manglende vitnemål fra skolen.

– Det var klokt gjort. Man har trukket tilbake bøker tidligere for mindre problemer enn dette. Hadde ikke forlaget gjort det, ville det ha forlenget striden og da måtte forlaget forsvare den ene pinligheten etter den andre, sier Guillou.

Påståtte krigsløgner

Frigyes har i boken påstått at Guillou har løyet om hvordan hans far Charles og farfar Lucien hoppet av den Hitler-lojale organisasjonen Vichyregimets Stockholmdelegation under krigen og slo seg sammen med den franske motstandsbevegelsen.

Ifølge Frigyes finnes ikke faren og farfarens navn blant de 60.000 navngitte motstandsmennene. I tillegg hevder Frigyes at Lucien Guillou ble utnevnt til handlesattaché for Stockholmdelegationen i juni 1944, hvilket skulle bety at han var en medhjelper, og ikke en motstansmann.

Frigyes skriver også at Jan Guillou ble kastet ut av skolen Solbacka — uten vitnemål.

– Det hender at Jan Guillou overdriver sannhetene, kanskje mest når det gjelder hans egne historier, sa Paul Frigyes nylig i SVTs «Gomorron Sverige».

- Gåtefullt av Frigyes

Jan Guillou mener det er merkelig at Paul Frigyes ikke spurte ham om familiens historie under den andre verdenskrig og hans egen skolegang.

– Vi har vært gjennom mange intervjurunder, og jeg har tålmodig svart på samtlige spørsmål. Hva er det som får ham til å ta denne kolossale risikoen ved ikke å stille spørsmål om det som hovedessensen i karakterdrapet? Det er gåtefullt, sier Jan Guillou til Expressen.

Under SVTs «Gomorron Sverige» stilte Jan Guillou seg uforstående til at Frigyes som journalist kunne «la være å stille de avgjørende spørsmål», og henvendte seg direkte til ham:

– Hadde du hatt rett, ville du ha tatt fra meg all heder og ære helt frem til min død.

Rettelse ikke nok

Paul Frigyes skal, ifølge Expressen, undersøke de nye bevisene og komme ut med en rettelse, om det skulle vise seg at Jan Guillou har rett i sine anklager. Men Guillou mener en rettelse ikke er tilstrekkelig.

– En rettelse? Det handler om bokens hele innehold og er en oppsummering av meg som person. Det kan du ikke fikse med en enkel rettelse, sier Guillou til Expressen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Svensk true crime-podkast anklaget for plagiat – fjernet nesten alle episodene

 2. A-MAGASINET

  - Jeg har aldri hatt behov for å posere og si: «Dette er bare min kunstneriske oppfatning.»

 3. KULTUR

  Fredrik Virtanen kan forstå at mediene omtalte #metoo-anklagene mot ham. Men han vil ikke tilgi eller akseptere det.

 4. KULTUR

  TV4-profilen bryter stillheten: Sier han kjenner seg jaget og har rømt fra Sverige

 5. A-MAGASINET

  Tre måneder etter at avisen anklaget ham for seksuell trakassering, tok teatersjefen sitt eget liv

 6. VERDEN

  Sverigedemokraterna krever beklagelse fra SVT etter partilederdebatt