Kultur

Joiket i gang urfolksfilmprogram i Berlin

BERLIN (Aftenposten.no): Anne Lajla Utsi og Åsa Simma beveget blaserte festivalgjengere med samisk joik da de fredag fikk æren av å åpne det aller første urfolksfilmprogram på filmfestivalen i Berlin.

Anne Lajla Utsi (t.v.) og Åsa Simma fra Samisk filmsenter i Kautokeino fikk æren av å joike inn og åpne det første urbefolkningsfilmprogrammet på filmfestivalen i Berlin.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Med joiken «Sámi eatnan duoddarat» (Samelands vidder) og hilsener på samisk og engelsk, åpnet de to ildsjelene ved Samisk filmsenter i Kautokeino Berlin-festivalens helt nye sideprogram for film laget av urfolk på Haus der Berliner Festspiele.

-Det var ærefult å få gjøre dette. At filmfestivalen i Berlin setter urfolksfilm på programmet på den måten, er med på å dra våre filmskapere inn på verdensscenen for alvor, sier Anne Lajla Utsi til Aftenposten.no.

Samiske filmer i 2015?

I år har urfolksfilmprogrammet fokus på filmer fra Australia, New Zealand og Canada. I 2015 blir det et arktisk fokus i dette programmet, og da regner Utsi med at flere samiske filmer vil få plass på festivalen i den tyske filmbyen.

-Vi har veldig mye spennende på gang, både kortfilmer og dokumentarer som er under utarbeiding. Noen jobber også med konkrete langfilmprosjekter. De er vi avhengige av støtte fra Norsk filminstitutt, for å få realisert, sier direktøren ved det samiske filmsenteret i Kautokeino.

Owl Johnson, direktør ved urbefolkningsprogrammet ved Sundance Institute i USA, omtaler det også som svært gledelig at Berlin-festivalen vier plass til filmer laget av klodens urfolk.

-Viktig å fortelle våre egne historier

Den prestisjetunge Sundance Fim Festival i Utah i USA har i en årrekke jobbet for å legge forholdene til rette for film laget av Nord-Amerikas urinnvånere, og festivalens eget institutt driver utstrakt internasjonalt samarbeid med andre urbefolkningsgrupper.

-Det er viktig at vi som urfolk får fortalt våre egne historier på film, og at disse produksjonene rekker ut i verden. Vi har stadig kontakt med Samisk filmsenter i Kautokeino, og håper at det kommer spennende ting ut av det. Vi har vurdert flere samiske kortfilmer for visninger på Sundance, men beklageligvis ble det ikke plass til dem, sier Johnson.

-Men kanskje neste gang. Jeg vet at de hele tiden utvikler sine ferdigheter på å lage film, smiler han.

12 langfilmer og 12 kortfilmer er plukket ut i urfolksfilmprogrammet i Berlin i år.

Åpningsfilmen som ble vist fredag var den canadisk-inutitiske klassikeren Atarnarjuat fra 2001.

afp000476099-l8P2laAGiD.jpg