Antirasistisk organisasjon klaget inn norsk barnefilm
Filmen ble beskyldt for å inneholde «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker». – Helt ufattelig og helt sprøtt, sier Kari Simonsen, en av stemmeskuespillerne i «Helt Super».
Filmfestivalen i Berlin mottok mandag en klage fra den antirasistiske gruppen Artef. Den europeiske organisasjonen jobber med å bekjempe rasisme i filmbransjen i Europa.
Artef hevder den norske barnefilmen «Helt super» inneholder «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker».
Filmfestivalen utsatte deretter visningen av filmen og avlyste gallapremieren. De sendte også en advarsel til alle som hadde kjøpt billett til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg.»
Det var den danske avisen Berlingske som først meldte om avlysningen.
Regissøren reagerer
– Vi stiller oss helt uforstående til reaksjonen, skriver regissør av «Helt super» Rasmus Sivertsen i en e-post til Aftenposten.
– Filmen har et godt budskap om at alle er god nok som de er, sier han og forteller at reaksjonen fra Artef kom som et sjokk.
Sivertsen forteller at «Helt Super» er sett av 110 000 på kino i Norge. Den vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og er blitt solgt til over 150 land, inkludert USA.
– Uten av vi har fått noen reaksjoner, sier Sivertsen.
– Vil dere gå i dialog med Artef for å høre mer om hva de mener er problematisk?
– Vi har ikke hatt dialog med Artef og må nå forholde oss til festivalen.
Aftenposten har forsøkt å få kontakt med Artef uten å lykkes.
– Ekstremt rotete
På spørsmål fra Aftenposten, skriver pressesjef ved Berlinalen at «de ble gjort klar over at filmen inneholdt ’blackfacing’’blackfacing’Når hvite mennesker har på seg mørk sminke for å se ut som mørkhudede. Regnes av antirasister som respektløst og rasistisk.». De skriver også at de tok dette opp med filmskaperne, som avviste påstanden.
– Vi tok disse bekymringene på dypeste alvor og diskuterte det med eksperter. Vi ble enige om at vi trengte mer tid før filmen ble vist, skriver pressesjef Frauke Greiner.
Dermed ble mandagens premiere avlyst, og filmen vist neste dag. I tillegg til advarsler til billettkjøperne, ble det satt opp en advarsel ved inngangen til visningen.
– Dette ble gjort for å kontekstualisere bekymringene og unngå å skade publikum, sier Greiner.
Sivertsen mener på sin side håndteringen til festivalen har vært «ekstremt rotete og uprofesjonell».
– Det har vært vanskelig å få innsikt i hva dette egentlig dreier seg om, sier han.
Han reagerer sterkt på at festivalen valgte å avlyse premieren og sende ut en advarsel til publikum
– Når man blir invitert til en filmfestival så må man kunne forvente at filmen blir vist uten advarsler eller fare for kanselleringer. En advarsel vil dreie publikums oppmerksomhet i en retning det ikke er grunnlag for, sier han.
Stemmeskuespiller: – Helt forferdelig
En annen som reagerer på nyheten fra Berlin er skuespiller Kari Simonsen. Hun gir stemme til bestemoren i «Helt Super».
– Jeg synes det høres helt vanvittig ut. Helt ufattelig og helt sprøtt, sier hun til Aftenposten.
Skuespilleren sier at hun ikke har satt seg ordentlig inn i kritikken fra Artef, men hun reagerer på filmfestivalens håndtering.
Simonsen mener festivaler må gjøre vurderinger av hva som potensielt er kritikkverdig når programmet bestemmes. Og ikke la seg påvirke i etterkant.
– Jeg synes det er helt forferdelig.
– Hårsår reaksjon
Aftenpostens filmanmelder som så filmen i september i fjor, har problemer med å forstå klagen.
– Denne reaksjonen på en søt og morsom barnefilm er ganske hårsår, sier May Synnøve Rogne.
Animasjonsfilmen handler om Hedvig. Hun er verdens største kløne, men er super på å spille dataspill. Faren er byens superhelt. Han er tøff, sterk og har liten tro på at nerden Hedvig greier å overta. Hedvig har en venn som har mørk hud.
– Han er også dataspillende nerd. Det blir aldri gjort noe poeng av at han har mørk hud. Det blir aldri politisk. Det mener jeg er positivt. Jeg ser ikke noe i filmen som tilsier at gutten fremstilles stereotyp, sier Rogne.
– Dersom det er løvemasken de har reagert på, er det fortsatt ille at løven som er et av verdens mest kjente symboler på mot og tøffhet, også blir kansellert, legger hun til.
- Her er Aftenpostens filmanmeldelse fra i fjor høst: